Наставља се градња цркве Светог Ђорђа у Прокупљу

Наредне недеље почињу грађевински радови на наставку градње цркве Светог Ђорђа у Прокупљу, која је на иницијативу свештенства цркве Светог Прокопија, уз благослов српског патријарха Иринеја и уз свесрдну подршку Града Прокупља почела 2016. године.

(ФОТО) Одбојкаши сјајни и у Плеј-офу

Како је данас рекао протојереј ставрофор Слободан Петровић, задужен за контролу градње овог верског објекта, црква је до сада подигнута у висини од четири метра, а како се очекује, биће потпуно сазидана до краја ове године.

-Средствима Владине канцеларије за вере и Града Прокупља, као и захваљујући помоћи многобројних донатор, сакупили смо средства да урадимо зидарске радове на новој цркви, казао је Слободан Петровић.

Према његовим речима, до краја ове године биће сазидана и купола, а након тога би требало да крену унутрашњи радови на украшавању и осликавању овог православног храма, који ће, кад буде завршен, бити прави украс Прокупља.

Одржана презентација активних мера запошљавања за 2019. годину

Раније је Град Прокупље пренео у својину Црквеној општини земљиште на површини од 40 ари у близини Дома за сместај и негу старих лица, на коме се гради црква посвећена Светом Ђорђу, чије се мошти чувају у цркви Светог Прокопија.

Према речима протојереја Петровића, за завршетак градње потребно је још новца, па ће у циљу прикупљања потребних средстава, Црквена општина организовати и донаторско вече, одмах након Ускрса ове годне.

-Према обећањима, у завршетку градње помоћи ће нам Канцеларија за вере, као и руководство Града Прокупља које је и до сада много помагало, тако да се надамо брзом завршетку овог велелепног здања, подвукао је Слободан Петровић.

Када буде завршена, црква Светог Ђорђа биће висока 21 метар, 17 метара у пречнику, по угледу на средњовековне православне храмове озидане опеком.

-Изградњом овог здања, грађани Прокупаља ће добити још једну цркву, каже отац Слободан и додаје да ће цркву Светог Прокопија то растеретити гужве и сачувати и од оштећења, посебно у време великих православних празника Ускрса и Божића.

Почела примена електронског рецепта у прокупачком Дому здравља

Изградњом цркве Светог Ђорђа, Прокупље ће постати једно од ретких места у Србији где су у чак две православе светиње похрањене мошти светаца чија имена цркве носе.

-Тако ће у Топлици у посвећеним храмовима почивати кости двојице светих ратника Прокопија и Георгија који су страдали због хришћанске вере исте 303. године, нагласио је Слободан Петровић.

Идеја о градњи цркве Светог Ђорђа родила се још давне 1934. Године, приликом посете краља Александра Карађорђевића и патријарха Варневе Прокупљу. Тада је планирано да црква буде изграђена на платоу поред зграде Среског начелства, а пројекат за њену изградњу урадио је славни српски архитекта Александар Дероко.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Концерт Ансамбла „Коло“ у четвртак у Дому културе

Почео упис у регистар пољопривредних газдинстава и обнова регистрације

(ФОТО) Дому здравља ново санитетско возило од Општине Житорађа

Обука за резервисте за оне који нису служили војни рок у Војсци Србије

„Топлица и Добрич“: Незаобилазни приручник за средњошколце, студенте и истраживаче

Техничка школа “15. мај”: Учили о саобраћају од полицијских службеника

У Неготин по бодове

Концерт за Прокупчане у Дому културе

Расписан јавни позив за финансирање вантелесне оплодње

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име