Представници Града Прокупља на Сајму пољопривреде у Блацу

-Сваки пољопривредни сајам, без обзира да ли се организује на међународном, државном или локалном нивоу је прилика да се покажу прокупачки и топлички потенцијали у свим областима пољопривредне производње, изјавио је заменик градоначелника Прокупља Мирољуб Пауновић током посете Сајму пољопривреде у Блацу, који је организовала ова топличка општина.

На овом, петом по реду Сајму, биле су присутне многе фирме које се баве производњом пољопривредних семена и заштите биља из Београда, Новог Сада, Сомбора, Крагујевца и других градова, представници пословних банака, као и произвођачи пољопривредних машина и опреме.

(ФОТО) Бивши функционери ојадили Општину Прокупље за преко милион динара?

Пауновић је нагласио да је добро што су пољопривредници на многим штандовима могли да виде нова семена из ратарске и воћарске производње, поразговарају са представницима многих фирми из области заштите биља и упознају се са најновијим технологијама у производњи појединих пољопривредних култура.

-Међусобни сусрети произвођача, прерађивача, научних радника и самих пољопривредника је нешто што је веома важно. На појединим штандовима, пољопривредници су се упознали са најновијом опремом која се примењује на угледним газдинствима широм Србије, рекао је он и подвукао да је веома значајно што су на блачком Сајму били присутни и професори Високе пољопривредно-прехрамбене школе струковних студија из Прокупља и саветодавци Пољопривредне стручне службе у Прокупљу.

Наставља се градња цркве Светог Ђорђа у Прокупљу

Мирољуб Пауновић је посебно нагласио да је организовање овог скупа доказ да се у Топлици придаје велики значај овој грани привреде.

-Један од основних циљева нашег првог учешћа на овом Сајму је да посетиоце, а то се првенствено односи на пољопривреднике и младе људе, упознамо са радом Школе и могућностима успостављања сарадње са произвођачима воћа и ратарских култура, рекла је професорка ВППШ Драгана Станисављевић и додала да је ова високошколска установа, за 41 годину рада и постојања, дала велики допринос развоју свих грана пољопривреде, не само у Топлици, већ и на југу Србије.

(ФОТО) Одбојкаши сјајни и у Плеј-офу

Према њеним речима, професори су на располагању свим локалним самоуправама, задругама, удружењима и пољопривредницима, како би научна знања пренели произвођачима.

Саветодавац у ПСС, Снежана Јовић, посетиоцима штанда говорила је о значају ове службе, чији је оснивач Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.

-У овој служби, пољопривредници могу да добију све информације из области субвенција за многе гране пољопривреде, стручне савете, помоћ у организовању задруга, помоћ у презентацији сопствених производа, изјавила је она и додала да је ово била прилика да се размене мишљења са произвођачима семена и заштите биља и пољопривредних машина.

Одржана презентација активних мера запошљавања за 2019. годину

И на овом Сајму, Снежана Јовић, као и сви саветодавци, говорили су о значају регистрације, односно обнове газдинстава.

Током трајања Сајма, на којем је присуствовао и председник Задружног савеза Србије за Нишавски и Топлички округ Миле Давидовић, одржана су и стручна предавања.

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име