УЏБЕНИЦИ ШИРЕ ЗЛО! Овако почиње ХРВАТСКА МРЖЊА према Србима – ДЕЦУ ЗАДОЈИЛИ ПРОПАГАНДОМ

„Великосрпска хегемонија“ постаје кључан синтетски појам у обликовању слике о Србима.

Хрватски уџбеници историје за основну школу већином и даље приказују Србе кроз негативне стереотипе створене 1992. године, иако су примећени трендови одмицања од њих, тврди се у чланку објављеном у најновијем броју научног часописа Хисторијски зборник.

(ВИДЕО) СРПСКЕ РАКЕТЕ И ДРОНОВИ ОСВАЈАЈУ СВЕТ – СРБИЈА ‘ДОБРА’ МИЛИЈАРДУ ДОЛАРА, а све захваљујући домаћој памети!

Текстови у уџбеницима историје традиционално одражавају основне замисли о националној култури и историји, па уз преношење знања посредују и слике о другим народима, објашњава позадину анализе аутор чланка Домагој Швигир.

Аутор уочава две фазе у настанку стереотипа, од којих прва почиње 1992., кад је створена ратничка слика о прошлости односа Хрвата и Срба, а друга од 1996., када се уводе паралелни уџбеници у наставу.

ТРАМП СЕ БАШ ИГРА ВАТРОМ! САД продужиле САНКЦИЈЕ РУСИЈИ за још годину дана! ЧЕКА СЕ ОДГОВОР ПУТИНА!

Тај чин није осигурао аутоматско повлачење уџбеника који злоупотребљавају историју, али је омогућио појаву оних који почивају на научном приступу прошлости и настави историје, каже аутор и закључује да бројни уџбеници који користе стереотипе остају до краја истраживаног раздобља.

У хрватској хисториографији у задње две деценије објављено је неколико чланака који су анализирали краћа раздобља појављивања уџбеника. Швигирова анализа обухвата основни текст свих 36 уџбеника објављених и кориштених у настави историји у основним школама од 1990. до 2012., као и историјске изворе који су везани уз стварање представе о Србима.

ПРИЧУ ОВОГ ДЕЧАКА СРБИЈА МОРА ДА ЗНА! Вршњаци су га у школи БРУТАЛНО ПРЕБИЈАЛИ И МАЛТРЕТИРАЛИ, суд се прави луд, А ЊЕМУ САДА СТИЖУ ЈЕЗИВЕ ПРЕТЊЕ!

Чланак је објављен у часопису Друштва за хрватску повјесницу, које континуирано делује од 1947. године и најстарије је струковно историјско друштво у Хрватској.

Прва група уџбеника о Србима ствара изразито негативне стереотипе помоћу генерализације, дискриминације и сукобљавања „нас“ и „њих“. „Великосрпска хегемонија“ постаје кључан синтетски појам у обликовању слике о Србима. Чак и кад се говори о жртвама Србима, каже се да су „сами за то криви“.

– Можда такве конструкције не би требале чудити ако се сетимо изјава бившег председника ХЏ-а Томислава Карамарка који, парафразирам, планира поновно писати уџбенике у тренутку када је ХЏ био у влади – каже аутор Швигир и уз бок томе наводи изјаву бившег равнатеља Агенције за одгој и образовање Винка Филиповића да је „Домовински рат тема која не сме и не може бити интерпретирана на различите начине“.

Хиљаде ученика училе су етноцентричну интерпретацију историје која подразумева мешање образовних и одгојних циљева, а изгледно и подчињавање првих другима, оцењује се у чланку.

(ФОТО/ВИДЕО) ТИРАНА ПОД ПОЛИЦИЈСКОМ ОПСАДОМ! Масовни протести против Едија Раме, демонстранти опколили парламент!

Другу групу чине уџбеници који Србе покушавају приказати уравнотеженије, одмереније, с више уважавања. Ти су уџбеници настојали пратити европске досеге у критеријима за одабир уџбеничког садржаја, као и у методици историје приступајући садржајима критички, а настојало се увести мултиперспективност при опису сукоба и других тема, наводи аутор.

Проблем тих уџбеника остаје други критеријум, опет наметнут од државе, а то је наставни план и програм који строго прописује садржај који уџбеник мора покрити, тако да оставља мало могућности за иновацију, каже се.

Успркос настојањима бројних експерата план и програм није измењен, чак је и курикуларна реформа, покренута за време задње владе под водством СДП-а, напрасно заустављена, напомиње аутор и закључује да се највише копаља ломило на садржајима исотрије и хрватског језика, оних предмета који су се пре двадесетак година називали „националним предметима“.

Хина је упутила упите на адресе пет методичара историје на универзитетама у Загребу, Ријеци, Задру и Сплиту, те од двоје њих добила извињење да не могу одговорити до следећег дана послеподне, док троје није одговорило.

(ВИДЕО) Хорор на градилишту! БАГЕРИСТА ПОКУПИО ШЕФИЦУ И ЗАТРПАО ЈЕ ПЕСКОМ!

Упит је послан на адресе Агенције за васпитање и образовање, од које није стигао одговор, и Министарства науке и образовања, из којег су упутили на изјаву министарке Блаженке Дивјак коју је дала раније у вези проблема с курикулом историје.

Министарка каже да је била незадовољна предлогом Експертне радне групе због превелике количине садржаја, због релативизације Холокауста и због нових концепата који нису расправљени у научној и стручној јавности.

Пре тога, средином јануара Блаженка Дивјак изјавила је да нема запињања око курикулума, те како је сигурна да ће све бити спремно и да ће се у следећу школску годину моћи ући с квалитетним курикулима.

УБИЦУ АДВОКАТА ОГЊАНОВИЋА ОДАЛА ВЕРЕНИЦА! На друштвеним мрежама објавила слику са летовања и да су се венчали

Међутим, Дивјак није прихватила курикул повијести него је почетком фебруара поново отворила јавну расправу о њему. Потом је, крајем фебруара, изјавила да је именовала три нова независна стручњака за чланове скупине за курикул историје, и да ће се нови курикулум историје појавити за две недеље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НЕТРПЕЉИВОСТ У ПРИШТИНИ СЕ НАСТАВЉА: Донедавни САБОРЦИ Тачи и Харадинај имали НОВИ СУКОБ!

(ВИДЕО) ОСИЛИЛИ СЕ! Албанци у сред ТУЂЕ ЗЕМЉЕ газе законе и УРЛАЈУ у СЛАВУ ТЕРОРИСТА ОВК

АЛЕКСАНДАР ВУЛИН: Добровољно сам се пријавио за војну обуку

извор: SrbijaDanas/Index

фото: Profimedia

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here