Еколози Ћићкове школе чувају природу

На основу извештаја Европске агенције за животну средину, у протеклој, 2018. години, најзагађенији ваздух са честицама прашине је на Балкану и то на подручју Косова и Метохије, централне Србије, као и у Македонији, Бугарској и Мађарској.

Међу стварима које треба променити, како би се побољшао квалитет ваздуха, воде и земљишта и смањило еко загађење на овом простору, наводе се и бројне мере које се тичу углавном издувних гасова у друмском саобраћају, који, према светским стандардима, у економским развијеним земљама представљају и највеће загађиваче.

Гимназија у Прокупљу добила нову спортску опрему

-У Топлици, која је богата шумама и зеленилом, још увек нема опасности од таквог загађења, али се много мора радити на еко култури и поправљању лошег понашања људи, као загађивача, ако се жели очувати чистота природе, истичу еколози.
Еколошка секција Основне школе “Ратко Павловић Ћићко“ у Прокупљу, активно се бави истраживањем природе и начинима како је сачувати од перманентног загађења.

-Наша секција ради у два аспекта, један је везан за рад наших школских радионица, а други искључиво за боравак у природи, казао је шеф Еколошке секције, професор биологије Дејан Живковић.

-У оквиру тих радионица, имамо сталне активности везане за природу и израду разних употребних предмета и украсних фигура од природних материјала, дрвета, камена и глине, истиче Живковић.

Најбољи у победничкој екипи био је Стефан Данковић са 18 освојених поена.

Прокупље Онлине 发布于 2019年3月11日周一

Еколози ове Школе, приликом честих боравака у природи, прикупљају лековито и миришљаво биље, које касније пакују у украсне кесице и продају, а од прикупљених средстава купују потребна учила или улажу у реновирање учионица.

-Најважнија наша активност је рад на едукацији ученика, у циљу развијања еколошке свести у потреби очувања здраве природне околине, каже Живковић.

Према његовим речима, деца, током боравка у природи, на основу биолошких индикатора, испитују загађеност природе.

-Када се ради о еко систему шума и ливада у окружењу, имамо лоша искуства са понашањем људи у природи, истиче Живковић.

Он објашњава да су се у природи, млади еколози често сретали са стварима које је угрожавају, као што су дивље депоније и бесправна сеча шума.
-Како бисмо заштитили природу, тамо где посумњамо на загађење узимамо узорке воде и земљишта и шаљемо на анализу у Институт за јавно здравље у Нишу, подвлачи Живковић.

Дом ученика: Припреме за учешће на Регионалним домијадима приводе се крају

Према његовим речима, током таквих анализа, често се деси да добију званичну потврду о загађивачима, па чак и о присуству тешких метала у води.
Чланови Еколошке секције имају јако добру сарадњу са Планинарско–скијашким друштвом Топлица и захваљујући томе, најмлађи еколози имају прилику да пешаче и упознају и друге, до сада за њих неистражене, пределе топличког краја.

Еколози Ћићкове школе, ове године ће бити домаћини представницима 30 школа из целе Србије, учесницима Републичке смотре ученичких задруга, која ће се одржати у Прокупљу 19. маја.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Одбојкашице сигурне у Сурдулици

Рукомет : Топличанин-Планинка 23:22

Рукометашице надиграле Раднички

Фудбалери стартовали силовито

 

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here