Слике у камену Братислава Анђелковића из Вучја

Пред бројним љубитељима сликарства, у Галерији „Божа Илић“ отворена је изложба „Камен древног сневача“ Братислава Анђелковића, Бате из Вучја. Изложбу је организовао Народни музеј Топлице.

Ово је његово друго представљање пред прокупачком публиком, прво се догодило пре 12 година у Народном музеју Топлице.

Отварајући изложбу овог уметника, историчар уметности Драган Поповић је рекао да је његов приступ сликарству јако занимљив.

Све се може, кад се људи сложе: Грађани и радници “Зеленила” удруженим снагама оплемењују јавне површине

-Разне подлоге, медији и апликације, уз суверену технику израде и сликања, гледаоца не могу оставити равнодушним. Он оставља слике на платну, камену, дрвету, металу, али и свему ономе што мисли да је сврсисходно. Сарадња са Милићем од Мачве, једним од утицајнијих српских сликара друге половине 20. века, само је једна од интересантних епизода из његове каријере, која доказује да Бата није било ко, као и да његове креације имају посебно место у уметности југа Србије, рекао је Поповић и истакао да се за Анђелковића чуло и до Београда и у иностранству.

Аутор изложбе „Камен древног сневача“, Братислав Анђелковић, за себе каже да није сликар, већ човек који ствара, а да је оно што слика, песницима инспирација.

-Мене је камен пробудио и ја сам тог момента пронашао себе. Кренуо сам тим правцем и десет година сам истраживао и испитивао технику са којом ћу остављати трагове, како бих тај камен опелемнио, како би он представљао мене и моју Србију, казао је он.

Анђелковић је посетиоцима у Галерији рекао да обрате пажњу на његово дело које се налази у излогу. Реч је о слици на пању, а он је истакао да је то српска глава 19. века.

Израђен нацрт Локалног акционог плана за младе: До бољег живота омладине у Прокупљу

-Ја увек настојим да себе изненадим, а друге људе подсетим на то ко смо и шта смо. Половина слике је Његош, а са друге стране је лик Карађорђа, објаснио је аутор.

Пре самог отварања изложбе, посетиоци су имали прилику да погледају инсерте из два документарна филма о лику и делу овог сликара. И филмови су снимљени под истоименим називом „Камен древног сневача“.

ПСС Прокупље: Предавање о узгоју јагодичастог воћа

О овом сликару је писао Милић од Мачве, Ђорђе Кадијевић, Добрица Ерић. Он је један од најзанимљивијих ликовних уметника код нас, који нам својом енергијом и љубављу пружа један ренесансни дух. Прича ренесансног духа осећа се и у одабиру материјала на коме он ради, јер ту има камена, дрвета и многих других различитих предмета. Његов рад је специфичан и препознатљив, у чему и јесте највећа драгоценост сваког уметника, да има свој лични рукопис.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Вече посвећено познатом јапанском писцу

Карате клуб „Прокупље“ наставља да осваја медаље

Књиге на поклон Дечијем одељењу прокупачке Болнице

Фудбалери Топличанина положили испит из хуманости

Гимназија у Прокупљу добила нову спортску опрему

Еколози Ћићкове школе чувају природу

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here