Изложба о Топличком устанку гостује у Крагујевцу

Изложба Народног музеја Топлице „Топлички устанак 1917-2017.“ до сада је гостовала у многим градовима Србије, где су заинтересовани посетиоци могли да се упознају са овим значајним историјским догађајем. Изложба се тренутно налази у Музеју у Крагујевцу, где ће причу о великом Топличком устанку, кроз фотографије и документа, посетиоци моћи да погледају до почетка априла.

Изложба „Топлички устанак 1917–2017.“ приказује Србију и српски народ у Првом светском рату за време трајања Топличког устанка. Аутори изложбе су Дарко Жарић и Милан Стојановић.

Електродиструибуција у Прокупљу почела са обнављањем електромреже

Она приказује ратне дневнике Косте Пећанца, војничка писма, дописне карте, оружје и друга сведочанства о страдању учесника устанка. Јасним језиком чињеница, објашњених документима и фотографијама, прича причу о храбрости и јунаштву учесника Топличког устанка.

Директор Народног музеја Топлице, Дарко Жарић, истиче да је добро да се са Топличким устанком, као историјским догађајем, важним не само за Топлицу, већ и целу Србију, упозна јавност и ван топличког краја.

Израђен нацрт Локалног акционог плана за младе: До бољег живота омладине у Прокупљу

-Ми имамо изузетну сарадњу са многим музејима у нашој земљи. Тако су изложбу „Топлички устанак 1917-2017.“ до сада видели грађани Новог Сада, Врања, Зајечара, Београда, али у плану је да обиђе и неке друге музеје у Србији. Део ове изложбе био је представљен и на инаугурацији председника Републике Србије Александра Вучића у Београду, рекао је директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић и додао да она садржи 38 паноа, на којима су изложена документа и фотографије, али и спискови свих погинулих у Топличком устанку.

ПСС Прокупље: Предавање о узгоју јагодичастог воћа

Тај број је 1921. године утврдила Државна комисија, и према тим наводима, број убијених 8767. Ова важна и значајна историјска изложба садржи и бројне фотографије учесника у Топличком устанку, али и каснијих обележавања овог важног датума, као и историјске текстове о самом догађају.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Слике у камену Братислава Анђелковића из Вучја

Све се може, кад се људи сложе: Грађани и радници “Зеленила” удруженим снагама оплемењују јавне површине

Вече посвећено познатом јапанском писцу

Карате клуб „Прокупље“ наставља да осваја медаље

Књиге на поклон Дечијем одељењу прокупачке Болнице

 

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име