Министарство пољопривреде, ПСС и локална самоуправа сервис пољопривредницима

-Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, пољопривредне стручне служба и локалне самоуправе су сервис пољопривредницима, и због тога је неопходно да се сарадња између ових субјеката подигне на још већи ниво, изјавио је помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић који је са сарадницима присуствовао радном састанку којем су, осим представника многобројних удружења из Топлице, присуствовали и начелник Топличког управног округа Милан Аранђеловић, заменик градоначелника Прокупља Мирољуб Пауновић, в. д. директора Пољопривредне стручне службе у Прокупљу Дејан Тонић, представници Блаца, Куршумлије и Житорађе, УСАИД у Србији и појединих института из Београда.

Изложба о Топличком устанку гостује у Крагујевцу

-Каква је била досадашња сарадња пољопривредника са саветодавцима из Пољопривредне саветодавне службе и да ли се она може унапредити, како би била унапређена и пољопривредна производња можемо видети обиласком Топличког округа и разговора са директним произвођачима, рекао је Богићевић и додао је добро што су топличке општине определиле већа буџетска средства за пољопривреду.

Говорећи о активностима Министарства, он је нагласио да ће до почетка маја бити исплаћена сва дуговања из 2017. и 2018. године пољопривредницима.

Електродиструибуција у Прокупљу почела са обнављањем електромреже

Израђен нацрт Локалног акционог плана за младе: До бољег живота омладине у Прокупљу

Богићевић је напоменуо да је држава издвојила знатна средства за субвенције за многе гране пољопривреде и да пољопривредници о мерама ресорног Министарства свакодневно могу да се упознају преко саветодаваца у ПСС и у одељењима за пољопривреду у локалним самоуправама.
Одговарајући на многобројна питања пољопривредника, он је нагласио да држава не може да одређује цену било којег производа, али да своје интересе пољопривредници могу остварити бољом организацијом.

-Контролисана производња, увођење нових стандарда и технологија, већи степен прераде и истраживање тржишта, боља организација самих произвођача допринеће и већој економској добити, рекао је Богићевић и истакао да би било добро када би и друге ПСС у Србији имале сарадњу са пољопривредницима као што је случај у прокупачкој.

ПСС Прокупље: Предавање о узгоју јагодичастог воћа

Милан Аранђеловић је нагласио да је добро што су, након представника министарстава трговине и телекомуникација и државне управе и локалне самоуправе, у Топлици били присутни и представници Министарства пољопривреде.

-Топлички округ располаже идеалним природним потенцијалима за развој воћарства, али они нису у довољној мери искоришћени. Управо због тога, саветодавци, присуством на терену и у разговору са произвођачима, могу дати велики допринос да се што боље и економичније искористе природни потенцијали, изјавио је Аранђеловић и нагласио да је у последњих годину дана успостављена добра сарадња топличких локалних самоуправа са ПСС, што раније није била пракса.

Све се може, кад се људи сложе: Грађани и радници “Зеленила” удруженим снагама оплемењују јавне површине

-Велико присуство чланова пољопривредних удружења на радном састанку, говори о томе да су људи заинтересовани и мотивисани да се и у будућности баве овом граном привреде, каже заменик градоначелника Прокупља Мирољуб Пауновић.

-Прокупље је познато по производњи квалитетне вишње и шљиве-стенлеј. Скоро 90 одсто овог воћа, непрерађено се извози на инострано тржиште. Због тога је потребно да се приступи изградњи складишних и прерађивачких капацитета и подигне већи ниво прераде, како би се остварила већа финансијака добит, рекао је он и подвукао да ће из буџета Града Прокупља ове године бити издвојено више од 22 милиона динара за развој и унапређење пољопривреде, што је знатно више у односу на претходне године.

Слике у камену Братислава Анђелковића из Вучја

Према његовим речима, сарадња локалне самоуправе са ПСС је свакодневна.

-Потреба за храном из године у годину расте, не само у Србији, него и у свету. Због тога је потребно да се подигне ново знања и да се исто примени у производњи, како би се добио квалитетан, здрав и безбедан производ. Да би се ово постигло и да би се економски одржала производња, неопходна је и боља организација самих пољопривредника, закључио је Пауновић и подсетио пољопривреднике да стручну помоћ увек могу добити од запослених у Одељењу за пољопривреду Градске управе и Пољопривредно стручној служби, која је, иначе, организовала састанак.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Вече посвећено познатом јапанском писцу

Карате клуб „Прокупље“ наставља да осваја медаље

Књиге на поклон Дечијем одељењу прокупачке Болнице

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име