Превентивни прегледи у Дому здравља поводом обележавања Дана борбе против канцера дојке

У оквиру обележавања Дана борбе против канцера, Превентивни центар Дома здравља у Прокупљу данас је спровео акцију превентивних прегледа на канцер дојке, рекла је портпарол ове здравствене установе Виолета Мирковић.

Она је истакла да је поред овога, у марту спроведено низ других акција превентивних прегледа у циљу раног откривања ове болести, као што су скрининг прегледи на рак дебелог црева и плућа.

Локомотива на Железничкој станици пребацује се близу парка и постаје музијски експонат

-Ми смо упутили позив свима онима који имају било какве здравствене проблеме који би указивали на појаву ове опаке болести да се јаве Превентивном центру, где их пре свега информишемо о симптомима и испољавању болести и ако то они желе упућујемо их и на лекарске контролне прегледе, казала је Весна Ахмић из Превентивног центра.

Према њеним речима, током акције превентивних прегледа дебелог црева прегледано је 40 пацијената, а велико интересовање било је и за преглед плућа.

Представљена збирка поезије “Буди ми све”

-Наша улога је заправо саветодавна и своди се на разговор са пацијентима и пружање основних информација о појави, симптомима и испољавању болести, казала је Ахмић.

Она је објаснила да су жене током данашњег дана, када се обележава Дан борбе против рака дојке, показале велико интересовање и да је неколико десетина њих било спремно да погледа слајдове о начину на који се врши самопреглед дојке, као и колико је ефикасан и безболан преглед мамографом.

Прокупачкој публици представљен роман „Српско срце Јоханово“

-Информације које код нас добију веома су важне за све оне који сумњају на болест, како би благовремено били упућени на специјалистички контролни преглед, што је од кључног значаја код раног откривања болести и касније од пресудног значаја за излечење, ако се зна да је рак готово у свим случајевима излечив ако се рано открије, закључила је Весна Ахмић из Превентивног центра.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) Прокупачки планинари путевима легендарног вође Топличког устанка Косте Пећанца

(ФОТО) Бивши функционери ојадили Општину Прокупље за преко милион динара?

За недељу дана рођено 12 беба

НЕСРЕЋА КОД ЖИТОРАЂЕ: Деда трактором прешао преко унука!

Друга узастопна победа

Сигурна победа Топличанина

Настављена победоносна серија

Градски дерби припао старијој и искуснијој екипи

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here