Спајају се болнице и домови здравља, а то значи ПЛАЋАЊЕ ПРЕГЛЕДА! Грађани, пазите да не будете ПРЕВАРЕНИ

Све здравствене установе изузев апотека, које остају у надлежности локалних самоуправа, према предлогу закона о здравственој заштити, прећи ће у надлежност Републике или Покрајине. Од општих болница и домова здравља, према предлогу Закона који је у скупштинској процедури, формираће се здравствени центри, а здравствени радници ће поново добити могућност да допунски раде код свог или другог послодавца.

Живот обележен ТРАГЕДИЈАМА! Ћерка у Севојну случајно убила оца, а пре тога проживела ДВЕ НЕСРЕЋЕ

Ово су најзначајније новине у односу на важећи Закон о здравственој заштити из 2005. године, о којима би посланици требало да се изјасне током пролећа. У Министарству здравља објашњавају да се здравствени центри поново уводе како би се спајањем општих болница и домова здравља боље искористили кадрови, простор и опрема.

– Оваквим решењем омогућено је спајање немедицинских и медицинских делатности, које су често и у истом дворишту, укључујући и дијагностичке и специјалистичко-консултативне делатности – наводе у Министарству здравља. – Пракса је показала да је постојање здравствених центара рационалније него одвојено постојање дома здравља и болнице. Планом мреже здравствених установа одређено је који ће здравствени центри постојати, а претпоставка је да ће оснивање здравствених центара бити знатно брже, лакше и ефикасније од њиховог раздвајања.

“Дестабилизацију у Србији могу да ИСКОРИСТЕ НЕПРИЈАТЕЉИ БЕОГРАДА”: Стигла упозорења из Москве

НАТО НАМ ПОТРОВАО ГЕНЕРАЦИЈЕ МАЛИШАНА! Комисија потврдила: Деца рођена после 1999. ПОДЛОЖНА МАЛИГНИМ БОЛЕСТИМА!

И предложено решење о допунском раду већ постоји у пракси. Законом из 2005. године уведена је могућност да здравствени радник запослен пуно радно време у државној установи може да ради до трећине радног времена, са уговором о допунском раду, и у приватним здравственим установама. Међутим, та могућност је била временски ограничена до децембра 2008. године, али је каснијим изменама и допунама закона, 2015. године, медицинарима опет дозвољено да раде за више послодаваца.

ЗАВРШЕНО и последње ВЕШТАЧЕЊЕ у случају убиства ЈЕЛЕНЕ МАРЈАНОВИЋ: Ево коме припада НАЂЕНА КРВ у “Мерцедесу”

Директорима неограничен мандат

Уз пооштравање услова за именовање директора здравствених установа, у смислу стручног профила и искуства, предлогом новог закона уводи се решење да директор који се именује на четири године може бити поново именован. У Министарству здравља објашњавају да је то законско решење предложено да не би временски био ограничен мандат директора који се показао као изузетан руководилац и менаџер.

Сад је прецизирано да рецимо лекар може да има највише три уговора о допунском раду, и то највише до једне трећине радног времена. Чињеница да ће “државни лекари” уговоре моћи да склапају и са својим послодавцем, у здравствену праксу опет уводи неку врсту “вечерњих клиника”, односно поподневну смену, где се на преглед, уместо са здравственом књижицом, долази са новчаником. Слично решење смо већ имали, али нико још није измерио да ли је више било хваљено или оспоравано.

(ВИДЕО) НА СРПСКИМ ЦРКВАМА ЛОМИО КРСТ, ПА УМРО У НАЈГОРИМ МУКАМА: Породица му је доживела муке, сви се плаше божје клетве 

У Министарству здравља кажу да је увођење допунског рада, уз повећања плата, једна од мера да се задржи здравствени кадар. Ценовник услуга у допунском раду утврђиваће здравствене установе, а из тог прихода, који ће делити здравствени тимови и установе, моћи ће да се улаже у модернизацију установе, али и у едукацију лекара.

– Строго ће се водити рачуна о томе да не буде преусмеравања пацијената из редовне смене у допунску, а спроводиће се и честе контроле поштовања прописа – кажу у ресорном министарству.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ИСПОВЕСТ човека који је ПРЕВОЗИО ТЕЛО СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА: Ауто је био изударан. Сав је био у мушицама!

После компликације са плућима… Након БРУТАЛНИХ БАТИНА и ИЖИВЉАВАЊА, ево шта се сада дешава са Иваном

(ВИДЕО) БРУКА БУГАРСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: Покушали сузавцем да разбију демонстрације, али онда је дунуо ветар…СМЕХ ДО СУЗА

(ФОТО) ОВО ЈЕ ТРЕНЕР КОЈИ ЈЕ СИЛОВАО ДЕЧАКА У НОВОМ ПАЗАРУ! Признао кривицу, добио седам година затвора!

(ФОТО/ВИДЕО) Шешељ РАЗОТКРИО позадину НАСИЛНИХ ПРОТЕСТА, па нашем ПОЗНАТОМ ВОДИТЕЉУ упутио ЖЕСТОК ИЗАЗОВ

МАРИЈА МИЛОШЕВИЋ ПРЕКИНУЛА ЋУТАЊЕ ПОСЛЕ 18 ГОДИНА: Како је изгледао последњи разговор са Слобом, зашто не виђа мајку и брата, да ли ће доћи у Србију…

ЗОРАН ЛУТОВАЦ ОТКРИО: Бошко Обрадовић је задужен да РУКОВОДИ ЕКСТРЕМИСТИМА!

МИНИСТАР НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ: Насер Орић није ушао у Србију, не долази ни на 50 км од границе! Чим крочи на српску територију биће ухапшен! ЕВО КАКВУ ТУРИСТИЧКУ ПОНУДУ СРБИЈА ИМА ЗА ЊЕГА

АЛБАНЦИ СУ ПРЕШЛИ МОСТ НА ИБРУ, А ТАТА ЈЕ КРЕНУО ГОЛОРУК ДА БРАНИ СВОЈ ДОМ! Одзвањали су рафали, било је на десетине повређених а онда сам ЧУО РЕЧИ КОЈЕ ЋУ ПАМТИТИ ДОК САМ ЖИВ…

Весељи ТРАЖИ РЕФЕРЕНДУМ, а најављује ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ?! Стижу ЗАПАЉИВЕ изјаве из ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ, Србија им је ТРН У ОКУ

Да ли је ово ЕВРОПСКА ДРЖАВА која ће ПРВА повући признање Косова? Једна је од кључних чланица ЕУ и НАТО

(ФОТО) НАЈВЕЋА СРАМОТА! Убица СРПСКЕ ДЕЦЕ Насер Орић се у СРЕД СРБИЈЕ БАХАТИ и ЛУМПУЈЕ са ПОЗНАТИМ ПЕВАЧЕМ

извор: SrbijaDanas/Novosti

фото: Profimedia

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име