Данас славимо Младенце: Жене треба да испоштују један обичај

СПЦ слави данас Светих четрдесет мученика – празник у народу познат као Младенци. Наш народ је тај дан узео као празник на који млади супружници (младенци) у своме дому примају госте, а ови им доносе поклоне и на тај начин им помажу на почетку њиховог живота у брачној заједници.

Црква забрањује брак Милијане и Милојка: Неће моћи да се венчају пред Богом!

Празник Младенци у хришћанској цркви, па тако и СПЦ, посвећен је успомени на страдање младих војника који су положили живот за веру Исуса Христа 320 године. Овај празник је у црквеном календару обележен црним словом.

Црквени празник је, као и многи други, накалемљен на пагански, јер још су се древни Келти, Римљани и Египћани од 1. до 21. марта молили су се троструким божанствима не би ли добили љубав или моћ.

ПРОМЕНА ПРЕД ЕВРОПСКЕ ИЗБОРЕ Лондон и Вашингтон дали ултиматум! Ово је нови рок за договор Београда и Приштине!

Наш народ је тај дан узео као празник на који млади супружници (младенци) у своме дому примају госте, а ови им доносе поклоне и на тај начин им помажу на почетку њиховог живота у брачној заједници.

Овакав начин празновања Младенаца је најпре одржаван у граду, а касније га је прихватило и село.

НИКАКО не дају МИРА Србији! Нова АГРЕСИЈА у режији НАТО пакта је УПРАВО У ТОКУ – НЕМА ПРАВА НИ ПРАВДЕ

Ту важи правило реципроцитета – “они су били код нас, морамо и ми код њих” – материјални поклони су потпуно заменили све друге и лепше стране обичаја.

У “теорији” на Младенце морају доћи сви који су били на свадбеном весељу.

Чак и они који су били позвани на свадбу, а нису јој присуствовали, обавезни су да дођу на Младенце. Међутим, у пракси је то другачије. Брачном пару који слави Младенце у госте углавном долази најужа породица и пријатељи.

(ВИДЕО) „Живота то није заслужио“ Стопирана ИЗГРАДЊА СПОМЕНИКА хероју у Параћину! Мајка погинулог пилота ПОТРЕСЕНА

Међутим, постоје и ресторанска славља. А тај догађај већ изискује другачији бонтом – позив, долазак у предвиђено време, кафански јеловник…

За Младенце су везани и обичаји терања змија, негде чак Младенце називају “змијским данима”. Змија је, опет, у вези са култом предака јер “у змији је инкарнирана душа умрлих предака. Змија одговара хтоничном – старијем и прасловенском митолошком супстрату…“ (Сретен Петровић/Систем српске митологије).

Обичаји на Младенце

Жене устају рано и месе четрдесет колачића, пеку их и премазују медом. Колачићи могу бити кружног облика, али и у облику ножа, маказа, сабље, овце, пилета.

Младенци увек падају уз пост, јер Часни пост почиње обично почетком или средином марта, и зато свака гозба која се спрема овог дана, мора бити посна, ради здравља и напретка деце младих супружника.

Овај празник је у црквеном календару обележен црним словом. Сматра се да би на Младенце требало да дођу сви они који су били на свадби, али је у пракси ипак другачије. Младенцима тога дана у госте долази само најужа породица и пријатељи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СРПСКА БИТКА О КОЈОЈ СЕ НЕ УЧИ У ШКОЛАМА После 32 км трчања потукли до ногу Швабe!

ЈЕЗИВО! НЕИСПРИЧАНА ПРИЧА О БИТКИ КОЈА ЈЕ ОДЛУЧИЛА РАТ НА КОСОВУ: Испред наших било је 6.000 крвника ОВК, изнад НАТО авиони а хаубице су тукле свуда… хтели су да се повуку, а онда је пала наредба: НЕМА НАЗАД, ИЗА ЈЕ СРБИЈА!(ФОТО) НАПОКОН! Затворена пекара НАОРУЖАНИХ АЛБАНАЦА из Панчева, ОПРАВДАЊЕ које су дали је крајње ДЕБИЛНО 

(ВИДЕО) “Ј*бем вам мајку, живим као лорд! Имам куће и џип, а месечна примања…” Јавност у шоку!

ИЗВРШИТЕЉИ НАВАЛИЛИ ДА ИЗБАЦУЈУ ЉУДЕ НА УЛИЦУ: Почели масовно да отимају куће и станове! Плаше се да ће им пући бизнис ЗБОГ ПРОМЕНЕ ЗАКОНА!

РУСИЈА БЕСНА НА ПОЉСКУ! ОВАКВУ УВРЕДУ ПУТИН ИМ НЕЋЕ ОПРОСТИТИ: Лидер Русије није позван на годишнијицу почетка Другог светског рата!

Зовем се Милан чика Рамуше, и данас бих напунио 18 година…

ТРИФУНОВИЋ НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА ЛИКУЈЕ НАД ТРАГИЧНОМ СУДБИНОМ РАДОВАНА КАРАЏИЋА, али је убрзо добио одгов какав је заслужио!

ВОЗАЧИ, ПРИПРЕМИТЕ СЕ: Власнике ОВИХ ВОЗИЛА чека НОВИ ТРОШАК, а ево О ЧЕМУ ЈЕ РЕЧ

(ВИДЕО) ДРАМАТИЧНА СЦЕНА НА МАСТЕРСУ У МАЈАМИЈУ! Шпанац се срушио на терен усред поена и остао непомично да лежи!

(ВИДЕО) Хтео је да убије младића, али је метак остао у цеви: Ухапшен нападач из Новог Пазара

Педофил из Зајечара слао девојчици брутално вулгарне поруке: Није ни слутио шта га чека

Убићу и тебе и Милојка! Милијанином оцу пао мрак на очи, љубавна прича се претвара у хорор филм?!

извор: Republika

фото:  Pixabay

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име