Дан сећања на жртве НАТО агресије обележен и у касарни у Прокупљу

Полагањем венаца на спомен плочу Бобана Недељковића, војника који је страдао, у касарни „Ратко Павловић Ћићко“ у Прокупљу обележено је 20 година од НАТО агресије.

У име Војске Србије, венце је положио начелник штаба Команде Треће бригаде, пуковник Драган Антић, са сарадницима, припадници Центра везе у којој је био и Бобан Недељковић, представници Удружења бораца рата 1999. године, Удружења војних пензионера и Синдиката „Гвоздени пук“.
Бобан Недељковић је 24. марта 1999. године своје војне дужности обављао у касарни, када је почела војна агресија НАТО пакта на једну суверену државу.

Током 78 дана даноноћног бомбардовања, страдало је око 3.500, а рањено и повређено 12.500 војника, полицајаца и цивила.
Од 24. марта до 10. јуна, када је и званично окончана агресија, убијено је 2.500 цивила, међу којима 89 малишана, и 1.031 припадник Војске и полиције. Теже и лакше је рањено око 6.000 цивила.

Током бомбардовања, масовно су се користиле касетне бомбе, муниција са осиромашеним уранијумом и графитне бомбе за онеспособљавање снабдевања струком. У незапамћеној агресији, која је изведена без одобрења Савета безбедности Уједињених нација, срушени су и тешко оштећени војни и цивилни објекти, путеви, мостови, школе, здравствене установе, споменици културе и медијске куће.

-Без обзира на војнотехничку надмоћ агресора, припадници Војске су својим пожртвовањем, снажним мотивом и поносом бранили своју земљу и свој народ од незапамћене агресије 19 земаља НАТО пакта. Својим знањем, припремама, вештинама, одлучношћу и изузетно високим моралом, припадници Војске и читав један народ су многима у свету показали како се брани и воли своја отаџбина, изјавио је командант касарне у Прокупљу, потпуковник Бојан Миленковић и додао да је Војска Србије увек уз свој народ.

Парастос жртвама бомбардовања у касарни служио је војни свештеник Треће бригаде Војске Србије Иван Ганић који је изјавио да су многи млади људи, војници и полицајци дали своје животе за слободу коју данас имамо и коју треба да чувамо и бранимо.

(ProkupljeOnline.com)

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here