Гужве на шалтерима због замене пасоша, биће све горе, поднесите захтев на време!

Грађани треба да обрате пажњу како би на време поднели захтев и избегли стрес и проблеме, нарочито пред планирано путовање.

Већини грађана у наредних годину дана истиче биометријски пасош, који је у Србији уведен пре десет година, колики је и рок његовог важења. То је већ створило гужве на шалтерима, а како се лето приближава, биће све веће и веће. Зато грађани треба да обрате пажњу на важење путне исправе како би на време поднели захтев за нови пасош и избегли стрес и проблеме, нарочито пред планирано путовање.

Генерал Павковић улази ноншалантно, у џемперу, и “псује…”. Говори: “Шта бих ја вама урадио да имам што ви имате!”

Већина првих биометријских путних исправа издата је између 2009. и 2010. године, што значи да им рок истиче ове и наредне године. Међутим, оно што је важно да грађани знају јесте и то да, уколико им је до истека пасоша остало, рецимо, четири месеца, не значи да ће толико моћи да путују са том исправом.

Наиме, све европске земље имају исто правило – у њих може да уђе само путник чији пасош важи још најмање три месеца, док у другим земљама, на пример у Турској и Египту, тај рок иде и до шест месеци. Пробијање рока за само један дан довољан је разлог да путника, без даљег објашњавања, врате са границе или да одбију чекирање давно купљене авионске карте.

Једна фотографија усликана априла ’99. године у Пожаревцу крије поражавајућу истину о Марку Милошевићу!

(ФОТО) СКАНДАЛ У ПРИШТИНИ Харадинај сменио Српкињу због статуса о НАТО бомбардовању!

Иначе, доћи до пасоша ових дана није баш једноставно, и то пре свега због гужви. Они који су почетком марта ишли да закажу подношење захтева за замену тог документа у појединим полицијским управама и станицама – термин су добили за крај априла. На шалтере су похрлили и житељи из дијаспоре, којима је много једноставније да захтев за нови пасош предају у Србији него у конзулату Србије у земљи у којој живе.

У Министарству унутрашњих послова за портал „телеграф.рс“ речено је да предузимају све неопходне мере како би се послови издавања биометријских докумената одвијали брзо и несметано.

– У овом периоду, услед истека рока важења путних исправа, повећан је број захтева грађана за њихово издавање – потврђују за тај портал у МУП-у.

ВЕЛИКА ПРОМЕНА СТИЖЕ ОВОГ ВИКЕНДА: Време у понедељак неће више бити исто у Србији

Грађани имају могућност да путем портала „еуправа“ закажу термин за подношење захтева за издавање путне исправе за наредних 60 календарских дана. Такође, полицијски службеници примају и оне који нису на тај начин заказали термин за издавање личних докумената.

Захтев за нови пасош може се поднети и уколико рок постојећег пасоша истиче и за више од шест месеци, али под одређеним условима, на пример, уколико је та путна исправа попуњена, ако је оштећена или дотрајала, ако је дошло до промене личних података, уколико фотографија не одговара садашњем изгледу особе, као и ако страна држава одбије да изда визу и регулише боравак због рока важења путне исправе.

Грађани којима је до истека рока важења пасоша остало још доста, могу се обратити захтевом за издавање новог пасоша наводећи том приликом околности конкретног случаја, а које оправдавају захтев за издавање нове путне исправе.

Становници Долова поручују: Срби, чувајте се албанских пекара!

Процедура и документа за издавање пасоша

– важећа лична карта
– пасош чији је рок важења истекао или који не може служити својој намени
– доказ о уплаћеним накнадама за образац пасоша од 3.000 и од 600 динара
– није обавезно, али може се приложити и фотографија величине 50џ50 мм (анфас, на једнобојној сивој позадини)
– за хитне случајеве – доказ који потврђује разлог хитности поступка (у писаној форми)
– надлежни по службеној дужности, уз сагласност странке, прибавља
уверења о држављанству и изводе из матичних књига рођених и венчаних
– грађани могу и сами да прибаве та документа, уколико им не одговара прибављање по службеној дужности у року од 15 дана, а како би њихов захтев био решен у што краћем року
– захтев се подноси лично у полицијској управи или станици према месту пребивалишта, односно боравишта подносиоца захтева, или у надлежном дипломатско-конзуларном представништву
– рок за издавање пасоша је до 30 дана од дана подношења захтева, док се у изузетно хитним случајевима (хитно лечење у иностранству, смрти или тешка болест члана уже породице, неодложан службени пут) или из других оправданих разлога пасош издаје најкасније у року од 48 сати

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДРАМА КОД ПРОКУПЉА: Дете (3) прогутало мишомор, хитно пребачено у нишки Клинички центар!

ВУЧИЋ КРОЗ СУЗЕ: Србија је васкрсла! Десетоструко смо јачи него 1999. године!

(ВИДЕО/ФОТО) Заветници се поклонили жртвама НАТО агресије!

БЕБА СТАРА ДВА ДАНА ИМАЛА ЈЕ КАНЦЕР НА КИЧМИ! Наши лекари прогнозирају: НАТО ЋЕ НАМ УБИЈАТИ ДЕЦУ ЈОШ 150 ГОДИНА!

ОДУЗИМАЊЕ ДОЗВОЛЕ, 150.000 ДИНАРА, ЗАТВОР ДО 60 ДАНА: Уколико радите ове ствари за време вожње лоше вам се пише! НИСТЕ НИ ЗНАЛИ ДА ЈЕ ОВО КАЖЊИВО

НЕ МОЖЕ БАХАТИЈЕ ОД ОВОГА: Погледајте како је Ђилас паркирао своју лимузину од 100.000 евра!

ТЕК ЋЕ ДА УЛАЖУ: Србију чека још 10 великих инвестиција

ЦРНОГОРСКА БРУКА И СРАМОТА на годишњицу бомбардовања: Забрањен помен за ПРВУ ЖРТВУ НАТО агресије!

извор: Alo

фото: Shutterstock/Alo

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име