Неопходна већа подршка Мобилним тимовима за социјално укључивање Рома и Ромкиња

У оквиру пројекта “Техничка помоћ за унапређење животних и стамбених услова ромске популације у неформалним насељима–становање Рома“, одржан је циклус састанака и радионица. У оквиру ових састанака са Мобилиним тимовима, као локалним међусекторским механизмима  формираним у оквиру локалних самоуправа, донети су закључци у којима се наглашава да првенство у раду треба да има унапређење комуникације са ромском заједницом, обезбеђивање институционалне одрживости и финансирање оперативних планова Мобилних тимова, који представљају неопходни предуслов за повећање социјалне инклузије Рома и Ромкиња у локалним заједницама.

Парк у центру града добија нову расвету

Учешће у овим активностима узели су представници Врања, Лесковца, Беле Паланке, Бојника, Бујановца, Крагујевца, Крушевца, Прокупља, Новог Сада, Сомбора, Ваљева, ГО Звездаре и Палилуле, Панчева, Оџака и Ковина.

Радионицама, реализованим у Нишу и Београду, током марта 2019. године, присуствовали су Мобилни тимови формирани 2014. године, у оквиру програма “Овде смо заједно” који је реализован у периоду од 2013. до 2017. године.

Током радионица, чланови Мобилних тимова су имали прилику да се упознају са постојећим и планираним иницијативама, подржаним од стране националних и међународних партнера, значајним за даље унапређење процеса социјалног укључивања Рома и Ромкиња, посебно у локалним заједницима у којима постоје бројни изазови у овој области.

Повећање наталитета у Топлици: Још један рекорд, за недељу дана рођено 19 беба

Члановима Мобилних тимова представљена је и унапређена методологија планирања и праћења реализације оперативног плана, која је, уважавајући добре праксе и научене лекције стечене током реализације пројекта “Овде смо заједно”, обезбедила неопходне претпоставке од значаја за институционалну и финансијску одрживост локалних механизама за социјалну инклузију Рома и Ромкиња.

Такође, учесници су упознати са циљевима и оствареним резултатима пројекта “Техничка помоћ за унапређење животних и стамбених услова ромске популације у неформалним насељима-становање Рома“.

Промовисана нова генерација инжењера и специјалиста пољопривреде

Важан део пројекта је шема бесповратних средстава (грантова) у оквиру које се подржава 11 пројеката на локалном нивоу у укупној вредности од 7,55 милиона евра. У оквиру иницијативе, биће обезбеђено стамбено решење за преко 700 Ромкиња и Рома, те побољшање инфраструктурних услова за преко 5.000 припадника ромске популације.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Нагле помене температуре сметају срчаним болесницима

Прокупачка Билиотека угостила писца Дејана Стојиљковића

Почели радови на уређењу путне инфраструктуре, асфалтиран тротоар у Улици Василија Ђуровића Жарког

Настављена серија победа

Минималац фудбалера Топличанина

Важна победа рукометаша

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име