Дом здравља у Прокупљу издао брошуру на факторе ризика за оболевање од канцера

У марту, месецу борбе против малигних болести, прокупачки Дом здравља издао је брошуру у којој се становништво упозорава на опасне факторе ризика који могу да доведу до оболевања од канцера.

Тако се наводи да 30 одсто оболевања од малигних болести са смртним исходом настаје као последица пушења, прекомерне телесне тежине, конзумирања нездраве и неисправне хране, недовољне физичке активности и узимања алкохола.

Одбојкашки дерби у Нишу

-Сматра се да 90 одсто свих малигних тумора плућа буде изазавано пушењем, док је овај фактор ризика пресудан и за појаву канцера једњака, усне дупље, гуштераче, материце и других органа, кажу лекари.

Дуван је најопаснији фактор ризика који узрокује поред плућа, где је водећи фацтор, и појаву канцера у 30 одсто случајева на готово свим органима почев од дисајних путева, органа за варење, репродуктивних органа до болести коже и меких ткива.

Као фактори са израженим ризиком за оболевање од рака такође се наводе и УВ зрачење, појава вирусних оболења, хроничне инфекције, хемијске супстанце и професионална оболења.

Одбојкашице у Бојнику

Како су истакли у овој здравственој установи, чак у 80 одсто случајева модификацијом и елиминацијом ових фактора ризика, може се утицати на спречавање појаве малигне болести.

Тако је за здравље људи од велике важности да се здраво хране, крећу што више и избегавају све оне назначене ствари које проверено изазивају појаву било каквог малигнитета.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Прилика за нову победу

Рукометаши гостују у Белој Паланци

У Пожаревац по бодове

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here