Због такси из Приштине државни врх спремио план који ће Шиптарима задати фаталан ударац!

Осим домаћих правних стручњака, консултовани су и страни експерти како би Београд, у случају да се одлучи да уђе у арбитражу, добро припремио своју стратегију.

Београд размишља да покрене арбитражу због такса које је на српску робу увела власт у Приштини прошлог новембра, чиме је прекршила уговор ЦЕФТА.

(ВИДЕО) АЛБАНЦИ УПАЛИ НА СЕВЕР КОСОВА!

Ова опција је на столу од 25. фебруара, када је истекло 90 дана од када је Влада Србије послала формални захтев Секретаријату ЦЕФТА да се одрже директне консултације у оквиру Заједничког комитета. У моменту подношења овог захтева премијерка Ана Брнабић најавила је покретање поступка пред арбитражним судом, уколико се проблем не реши у року од три месеца.

СРПСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ СПРЕМНИ ДА ИДУ НА КОСОВО! Косметски одред је НАЈВЕЋА ТАЈНА Србије, ево зашто је УНИШТЕН

Зато се, према нашим информацијама, у државном врху протеклих недеља пажљиво одмерава шта ће бити наредни корак Србије. Осим домаћих правних стручњака, консултовани су и страни експерти како би Београд, у случају да се одлучи да уђе у арбитражу, добро припремио своју стратегију. И председник Александар Вучић потврдио је у понедељак да Влада води разговоре о ангажовању једне стране адвокатске канцеларије у случају арбитраже због кршења ЦЕФТА споразума од стране Приштине.

СРБИ, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Због ОВОГА могу да вас ВРАТЕ СА ГРАНИЦЕ, само ПАСОШ више НИЈЕ ДОВОЉАН

ШОКАНТНО ПРИЗНАЊЕ АМЕРИЧКОГ ГЕНЕРАЛА: Русија може да нас уништи!

Засада се не зна како би евентуални захтев Србије о покретању арбитраже изгледао, нити да ли би у њему била и ставка о надокнади штете која је настала због увођења такса. Питање је и да ли би то била акција само Београда, или удружена иницијатива са БиХ, с обзиром на то да се и она, као потписница ЦЕФТА, нашла на удару мера Приштине.

Како каже Звонко Гобељић из Економског института, ЦЕФТА је показала да нема механизам да казни било коју чланицу због кршења споразума, мада се до сада никада није догодило да нека од чланица уведе мере које се односе на целу царинску тарифу.

ХОРОР У УЖИЧКОЈ БОЛНИЦИ: Човека с преломом лобање истерали из болнице, ТРИ ДАНА НАКОН ТОГА УМРО! Породица у шоку!

– У односу на сва друга решења, најбоље би било да Приштина одустане од бесмислених такса на српску робу и, у том смислу, сигуран сам да треба истрајати у дипломатским активностима и кроз органе Европске комисије, као и Светске трговинске организације извршити додатни притисак на Албанце да престану да руше све оно што је читав регион добио кроз функционисање ЦЕФТА споразума. Арбитража је свакако решење. Суд ће у том случају узимати у обзир информације пријатеља суда од стране која није укључена у спор.

Гобељић каже да је пресуда Арбитражног суда коначна и обавезујућа по стране у спору:

– Сама арбитража је дуг и неизвестан поступак, а што се тиче накнаде штете, Србија може да је потражује, али су реално мале могућности да то и оствари.

(ФОТО) “ПИ*КИЦЕ, ДОЂИТЕ!” РАТ НА ТВИТЕРУ! Жељко Митровић поручио Сергеју да га у суботу чека испред “Пинка” 

Према речима Гобељића, Србија је испунила сва правила ЦЕФТА обраћајући се у новембру Секретаријату по питању проналаска решења са уведеним таксама, а показала се рационалном и у томе што је укључила своје представнике на завршном састанку заједничког комитета ЦЕФТА у Приштини, где је покушала да реши ово питање, али без успеха јер се састанак завршио напуштањем представника Приштине и Албаније, због чега није било кворума.

Иначе, када дође до арбитраже између две стране које се нађу у спору, процедура која је предвиђена ЦЕФТА споразумом је следећа: онај који захтева арбитражу, писмено обавештава другу страну о томе и затим се одређује арбитражни трибунал који чине три члана. Покретач спора одређује једног члана који може бити њен држављанин или становник, а у року од 30 дана и друга страна одређује свог члана. Затим се два већ одређена члана договарају о одређивању трећег члана који не може да буде држављанин било које стране у спору, нити да има стално пребивалиште на њиховим територијама и он постаје председник Арбитражног трибунала.

(ФОТО) Ово је СНЕЖАНА КОЈОЈ ЈЕ УБИЦА ЗАРИО НОЖ У ВРАТ, па је ЗАДАВИО: Бивши муж јој се након убиства ОБЕСИО! 

Када се формира Арбитражни трибунал, његова рочишта се, по договору двеју страна, могу одржавати у Сталном арбитражном суду у Хагу, чије се просторије налазе у оквиру Међународног суда правде у Хагу, али се много чешће за рочишта изнајмљују просторије у неким хотелима или привредним коморама. Иначе, тзв. Косово је постало члан Сталног арбитражног суда, са седиштем у Хагу, у октобру 2016. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

УКИНУТ ИМУНИТЕТ ОПОЗИЦИОНОМ ЛИДЕРУ ВЕНЕЦУЕЛЕ! Следи хапшење Хуана Гваида због УЗУРПИРАЊА ВЛАСТИ!

ПОГИНУЛО ДЕТЕ (14) КОД КИКИНДЕ! Стравична несрећа у Србији!

Време је за потврду: Додик повлачи нови потез за признање РОЂЕНДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

(ФОТО) Они су родитељи једне од 13 мртвих беба из замрзивача краљевачке болнице: Сумњамо у све што су нам рекли!

(ФОТО) ОВО ЈЕ ИЛИЈАНА, МАЈКА ДВОЈЕ ДЕЦЕ КОЈУ ЈЕ БРУТАЛНО УБИО СВЕКАР! Сметало му што излази са пријатељицама и не кува?!

НЕМАМ СНАГЕ ДА ЈЕ ГЛЕДАМ У БОЛНИЦИ! Деина мајка отворила душу и открила у каквом је здравственом стању водитељка

ВАСПИТАЧ ЧУДОВИШТЕ! Тровао децу у вртићу!

ЗВАНИЧНО СМЕЊЕН! Јутка више није председник општине Брус!

Зашто је Обрадовић АДЕКВАТАН ПРЕДСЕДНИК Ђиласовог Савеза за Србију!

Италијани траже истину о осиромашеном уранијуму коришћеном у бомбардовању СРЈ

МАЈКА ЧЕТВОРО ДЕЦЕ са кухињским ножем у грудима превезена у пожешку болницу! Истрага у току!

извор: Alo/Novosti

фото: Tanjug/EPA

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име