Одржан Еко-квиз у Прокупљу, победници ученици ОШ “9. октобар”

Еко-квиз под називом “Прљаво или чисто није исто”, у организацији Града Прокупља и у сарадњи са ЈКП “Хамеум” и ЈКП “Градска чистоћа” из Београда, одржан је данас у Спортској хали “Др Зоран Ђинђић” у Прокупљу. На овом такмичењу, учествовали су ученици свих основних школа у Прокупљу.

Отварајући такмичење, члан Градског већа Прокупља, Маја Ранђеловић, рекла је да је ово други пут како ђаци основних школа “9. октобар”, “Милић Ракић Мирко”, “Никодије Стојановић Татко”, “Ратко Павловић Ћићко” из Прокупља, као и школа “Вук Караџић” из Житног Потока и “Светислав Мирковић Ненад” из Мале Плане учествују у овом квизу.

-Другу годину заредом, у Прокупљу се одржава Еко-квиз за ученике прокупачких основних школа. Један од основних циљева овог такмичења је да се деци кроз игру, дружење и забаву презентује значај очувања наше планете, и на тај начин подигне ниво свести о значају заштите животне средине. Оволики број такмичара и ученика је показатељ да смо на добром путу очувања људске егзистенције, здравог развоја друштва и наше планете, изјавила је она и нагласила да је на земљи могућ живот и да нико нема права да директним и индиректним деловањем угрожава опстанак на њој.
Она је подвукла да ће деца својим учешћем у квизу, дати значајан допринос очувању нашег природног окружења. Играјући се, показаће свима нама да није тешко бити одговоран према животној средини.

-Без обзира што ће на републичко полуфинално такмичење, које се 10. маја одржава у Сокобањи, отићи само једна екипа, сви сте ви испунили своју мисију, а то је да обезбедимо чистију, зеленију и сјајнију будућност за себе и будуће генерације, закључила је Маја Ранђеловић.
Представник ЈКП “Градска чистоћа” из Београда задужен за едукацију и информисање, Горан Васић, наглашава да је добро што прокупачки основци и ове године учествују у квизу.

-Прошле године, на овим такмичењима, учествовало је осам градова и општина, да би се тај број сада повећао на 20. Очигледно је да су ова такмичења основаца утицала на подизање еколошке свести, и да се због тога повећава број локалних самоуправа које желе да учествују, рекао је он и додао да су га прошле године, на републичком такмичењу које је одржано у Београду, основци из Прокупља одушевили показаним знањем.

Према његовим речима, једна четворочлана породица на годишњем нивоу баци око 40 килограма пластике, а на нивоу Србије-55.000.

-У нашој земљи, свест о рециклажи још није на некон великом нивоу. Ова такмичења основаца имају своју мисију, свој циљ, а то је подизање свести о очувању наше животне и здраве средине. Оволики број деце је нешто што даје наду да ће та свест из године у годину бити све већа, рекао је Васић, који се захвалио Граду Прокупљу што поново учествује на овом такмичењу.

Најбоље знање ове године показали су ученици ОШ „9. октобар“, који ће представљати Прокупље на полуфиналном републичком такмичењу у Сокобањи.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПСС Прокупље: Неопходна сарадња воћара и пчелара

Одбојкаши желе победу за крај

Одбојкашице дочекују Власину

Прилика за нове бодове

Рукометашице дочекују Панчево

Топлички рукометни дерби

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here