ПСС Прокупље: Киша обрадовала ратаре

Киша која је падала последњих дана, обрадовала је ратаре. Због недостатка дубинске влаге, озиме културе почеле су да стагнирају, а пролећна сетва се због суше није могла обавити.

-Киша је пала у последњи час. Овај сув период, негативно се одразио на озиме културе, посебно кад је реч о пшеници. Исто тако, због недостатка влаге у земљи, пролећна сетва се не одвија планираном динамиком, изјавио је саветодавац у Пољопривредно стручној и саветодавној служби Прокупље Радован Бјелица и додао да ратари, који нису обавили другу прихрану због временских прилика, то треба да ураде чим падавине престану.
И док су се ратари обрадовали падавинама, то се не би могли рећи за воћаре. Киша и влажно време може да се негативно одразе на тек цветала стабла воћа.

-Да би спречили појаву монилије, односно сушење цветова и гранчица, воћари би требало да обаве додатно третирање у својим воћњацима. Додатно прскање треба обавити чим престану падавине, на температури већој од 15 степени, без ветра, каже саветодавац за заштиту биља у ПСС Снежана Јовић.

Према њеним речима, воћари би пре прскања требало да обавесте пчеларе о третирању, како пчелиња друштва не би претрпела велике последице.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Мале шеширџије из вртића „Бајка“

Санирани путеви у Бериљу и Горњој Бресници, изграђен бетонски пропуст преко реке у Великој Плани

Велики успех: Прокупачки планинари освојили златну медаљу у 2. колу Трекинг лиге Србије у брзом пешачењу

Нова победа фудбалера Топличанина

Село Бресничић-„Европа у малом”

Град Прокупље и ове године основце награђује бесплатним летовањем, на море-180 ученика!

У духу обележавања јубилеја Апотеке: Здравствени савет и топла пријатељска реч рецепт за оздрављење

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име