Сутра славимо ЦВЕТИ и Исусов улазак у Јерусалим! Ево шта ОБАВЕЗНО морате урадити ВЕЧЕРАС, ако сте НЕУДАТИ!

Сутра славимо празник Цвети, празник са обичајима нераскидиво везаним за буђење природе и бујање новог живота.

Празник је установљен је још од првих хришћанских времена, а свечано се прославља од трећег века нове ере. Цвети спадају у покретни празник који се слави увек дан после Лазареве суботе – Врбице.

“Мој син је страдао као јунак, БРАНИО ЈЕ СВОЈУ ОТАЏБИНУ!” Потресна исповест мајке Насера Вучеља, једног од ХЕРОЈА СА КОШАРА

Обележава се у свим хришћанским земљама а Јеванђелисти бележе да је Исус на капијама града дочекан са цвећем и листовима палме, које су му људи бацали пред ноге. Како је код нас за палму сувише хладно, народ се прилагодио и у цркву се носи шимшир, тиса, гранчице врбе или маслине. Међу православцима Цвети важе за један од најрадоснијих празника.

Наш стари пријатељ се удружио са Приштином, дижу војну сарадњу, спремају ЗЛО СРБИЈИ!

Врба за рађање, коприва против демона

У данима цветне недеље девојке би се китиле врбом и копривом, верујући у њихова магична, лековита својства. Врба је представљала симбол рађања, па су се девојке обавијале врбовом гранчицом, како би биле плодне. Сматрало се да коприва може да одбрани од демона који напада породиље, па им се она стављала под јастук. Девојке су избегавале да перу косу ове недеље да им не би цветала. На сам празник Цвети садиле су цвеће, верујући да ће бити најлепше и најмирисније ако се засади баш на тај дан.

СВЕТ БРУЈИ О БЕОГРАДУ! Сви медији писали о Србији, овај детаљ приметила је само америчка агенција!

Уочи Цвети девојке и деца одлазе у поља и беру цвеће. Најчешће велике цветове маргарете, да би били лепи и крупни, дрен да би били јаки, љубичицу, да би били миришљави и привлачно, врбове гранчице, да сви буду напредни.

Ово цвеће се не уноси у кућу већ се оставља у посуде са водом у дворишту да преноћи. Понекад се цвеће потапа у воду у којој је златно или сребрно прстење и онда се том водом деца умивају. Ставља се и врбова гранчица “за брз напредак”, понегде дрен “за здравље”, а девојке стављају и љубичице, ако их има.

(ФОТО) Вучић пред 150.000 људи: Србија ће брзином ракете да иде напред!

Верује се да онај ко први стигне и убере цвет добија право на једну жељу која ће му се сигурно испунити ако снажно верује.

Раније је био обичај у целој Србији да на овај дан шетају окићени цвећем. До данашњих дана се одржао обичај да момак од убраног цвећа направи букет, у коме сваки цвет има своје значење и носи га девојци. По томе којих цветова има, или који којих има највише девојка разазнаје момкова осећања.

Шта се “сме” а шта “не сме” и овом приликом зависи од тога кога питате. У овом случају одговор може бити потпуно противречан, што само говори о богатству народних обичаја различитих крајева Србије.

У офанзиви украјинске војске погинула три борца ДНР! Устаници узвратили и победили! Откривен РАЗЛОГ НАПАДА!

У Шумадији момци и девојке сакупљају се на игралиштима и у парковима дарујући узајамно цвеће, где сваки цвет има неко посебно значење. Ту се сви шале и смеју, али нико не игра и не пева, јер траје пост.

У том крају се то узима за зло јер ” онај који се весели и пева навући ће гнев божји на своју кућу и нанети јој зло”..

Ако сте, пак, у Источној Србији, запевати се мора. На тај дан се окупе младићи и девојке на раскршћу или код цркве, наложе ватру и играју и певају док не почне служба у цркви.

Оливер Мандић запевао, хоће ли Трифуновић испунити своје обећање?

Да се и за време поста певало, указује и културолог Весна Марјановић. У цветну недељу, у претпоследњу шесту недељу великог ускршњег поста (коју завршавају Лазарева субота и Цвети) девојке које би брале, сушиле и садиле цвеће. Враћајући се из шуме доносиле би гранчице леске, дрена, глога и њима китиле куће, зграде за стоку.

Такође, посебно раздрагану традицију представљале су поворке девојака, „лазарица” које су изводиле свој плес певајући пред сваком кућом, за шта су заузврат добијале поклоне.

Овај обичај наговештавао је развој девојчице у девојку стасалу за удају. Веровање је налагало да се мора ићи три пута заредом у „лазарице”, иначе би се могла очекивати нека несрећа. На тај начин су девојке биле чуване од преране удаје. Својом песмом и игром даривале су домаћине жељама за напредак и успех.

ОПАСНА ИГРА СЕ НАСТАВЉА: Америка позвала СВЕ ЗЕМЉЕ да руским авионима БЛОКИРАЈУ ПУТ ка Венецуели!

Саватије М Грбић у Српским народним обичајима из среза бољевачког каже да се на Цвети изјутра рано, пре сунца, пале се крпе и буњишта због змија, као и на Младенце и на Благовести. Слични су обичаји и северно од Београда. На Цвети се избегавало сађење поврђа, нарочито дулека и бораније, да не би само цвало а не давало рода.

Празник је коришћен за посете пријатељима а на њега се причешћивао онај ко није на Тодорову суботу, казује књига Календарски празници и обичаји у подавалским селима, Милине Ивановић-Баришић.

Некада су на овај дан, девојке сејале лан, јер се сматрало да ће добро напредовати.

Београд се ВАЉАО ОД СМЕХА, Бора једном фором бацио на патос целу Србију: Чујем да је овде 800 новинара, али не знају српски!

Одлазак у цркву од ране зоре раширен је у Херцеговини, док у Поповом пољу ујутру наберу доста млечике, којом се оките штале и торови.

Од празника Цвети до Духова, цвеће се не бере.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Запад ћути на албански “план А”, али Русија ступа на сцену! Путин чека одговор на НАЈВАЖНИЈЕ ПИТАЊЕ!

(ВИДЕО) ЛАЗАНСКИ УПОЗОРАВА СРБИЈУ НА ВЕЛИКИ АМЕРИЧКИ БЛЕФ: Одговорићемо Приштини да их ЗАБОЛИ! 

НОВО ПРАВИЛО ЗА ВОЗАЧЕ! Ако немате ОВАЈ ПАПИР – НЕЋЕТЕ ПРОЋИ технички: ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ

ОТАЦ МОНСТРУМ У ПРИТВОРУ! Зорана (28) иритирао плач гладног петомесечног сина, убио га са ДВА УДАРЦА У ГЛАВУ

Гром је ударио у храст породице Митровић, а оно што су после пронашли у дрвету променило им је живот!

Строго поверљив документ ЦИА! Ово је њихова ПСИХОЛОШКА ПРОЦЕНА МИРЕ И СЛОБЕ!

Провокација у школи: Амбасадор Скот пред српским ђацима отцепио Косово

После невероватних 25 степени, враћа се КИША! ДЕТАЉНА ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА!

(ФОТО) ОВО ЈЕ ПРОФЕСОР КОЈИ ЈЕ ИШАМАРАО УЧЕНИКЕ У СЕДМОЈ БЕОГРАДСКОЈ ГИМНАЗИЈИ! Дао отказ после туче, па покушао да се УБИЈЕ!

СРБИЈА ЈЕ ВЕЧНА ДОК СУ ЈОЈ ДЕЦА ВЕРНА: Најјача порука пред митинг “Будућност Србије”

АМЕРИКАНЦИ УЦЕНИЛИ СРБИЈУ КАО НИКАД ДОСАД! Ево шта траже од нас!

извор: SrbijaDanas

фото: Profimedia

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име