НА ДАНАШЊИ ДАН УМРО ЈОСИП БРОЗ ТИТО: Створитељ и гробар комунистичке Југославије

Четвртог маја 1980. године у Љубљани умро је Јосип Броз Тито, вођа партизанског покрета у Југославији, доживотни маршал и председник, генерални секретар КПЈ, оснивач Покрета несврстаних. Стваралац и гробар Југославије.
„Умро је друг Тито“ – објавио је 4. маја 1980. године спикер на ТВ Београд. Тог тренутка стала је цела Југославија. Доживотни председник СФРЈ, генерални секретар КПЈ, оснивач Покрета несврстаних, народни херој, икона „братства и јединства“, стваралац и гробар Југославије, изгубио је најважнију битку – битку за живот.

СРБИ НА КОСОВУ НЕ ОДУСТАЈУ: Након напада албанских специјалаца на ГОЛОРУКИ НАРОД организован нови протест!

Јосип Броз је рођен у хрватско-словеначкој породици од оца Хрвата и мајке Словенке у селу Кумровец, у Хрватској (тадашњој Аустроугарској). Када је регрутован, веома се истакао у војној служби и постао је најмлађи водник у Аустроугарској војсци у то време. Након што су га за време Првог светског рата тешко ранили и заробили Руси, Броз је послат у радни логор на Уралу. Након чега је учествовао у Октобарској револуцији, а касније се прикључио и Црвеној армији у Омску. По повратку у земљу, дошао је у новоосновану Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, где се прикључио Комунистичкој партији Југославије (КПЈ).

ДЕТАЉИ ПРАВИЛНИКА О ЕКСКУРЗИЈАМА: Ђаци прво да упознају своју Србију, а како се одлучује куд све треба да се иде! Да ли се родитељи питају и шта је са ценама? Пажња, укор може да се стекне и на путовању

Тито је био главни вођа друге Југославије, социјалистичке федерације која је постојала од 1943. до 1992. Упркос томе што је био један од оснивача Информбироа, убрзо је постао први члан Информбироа који је почео да пркоси совјетској хегемонији и једини који је успео да напусти Информбиро и отпочне сопствени социјалистички програм.

Његов живот, посебно онај пред Други светски рат испуњен је бројним контроверзама и велом тајни. Зна се да је био аустроугарски официр који је у Првом светском рату ратовао на територији Србије и Русије. У Русији је заробљен а касније је као симпатизер комунистичке идеје приступио Црвеној армији. У ослобођену Краљевину Југославију вратио се након завршетка Првог светског рата и приступио КПЈ. Степеништем партијске хијерархије брзо се пео те је 1937. године изабран за Генералног секретара КПЈ. Од тада почиње његов вртоглави успон.

МЛАДИЋ (24) ИЗАШАО ИЗ КАФИЋА, И ПРЕМИНУО НАСРЕД УЛИЦЕ! Трагедија у Лесковцу! Пролазници у шоку!

Као вођа партизанског покрета био је за бескомпромисну борбу против фашизма без обзира на жртве. Залагао се за обнову Југославије на федеративним основима, на „братству и јединству“ свих народа и „народности“. Та његова борба, по неким каснијим аналитичарима, имала је за циљ да се борба води у пределима где су углавном живели Срби, да што више Срба страда у рату, а да се истовремено уништи средњи слој српског друштва и „великоспска буржоазија“.

Храбри полицајци о агонији код Куршумлије: Стравичан призор, време као да стоји

Након рата сурово се разрачунао са свим противницима новог режима, па и са неким најбижим сарадницима, који се нису до краја слагали са његовим идејама. Створио је државу „исцепкану“ на 6. република и 2. аутономне покрајине, која је нажалост умрла заједно са њим, у крви и диму. У тој новој држави бар пола Срба остало је да живи ван Србије, створио је Бошњачку нацију, а од Старе Србије створио Македонију и македонску нацију. Србију је „поделио“ на три дела, створивши на њеној територији две покрајине, које пре тога у том облику и тим границама никада нису постојале. Иако су Срби чинили велики проценат у другим републикама, њима није била дата аутономија и покрајине. Границе између република исцртаване су без икаквог историјског или етничког основа.

Вешто је балансирао у Хладном рату правећи од своје земље „тампон зону“ између два блока. Игром „мало с једним мало с другим“ успео је да обезбеди да га цене и поштују у целом свету. Са азијским и афричким земљама основао је Покрет несврстаних, који и дан данас постоји, али без неког већег значаја у свету.

КРАЈ ЗА АЛБАНСКОГ “ГОСПОДАРА КОСОВА”: Весељи у Хагу!

Његов приватни живот испуњен је бројним контроверзама. Шириле су се гласине да је убачени страни шпијун који је „склонио“ правог Тита, затим да је цела његова биографија обичан фалсификат. Његов биограф Владимир Дедијер каже да је Тито сваки пут говорио различит број деце колико их је било у породици, односно својих браће и сестара, или да је Тито говорио да говори само српско-хрватски, руски и помало енглески а да његови биографи истичу да је говорио и чешки, словеначки, немачки (са бечким акцентом), разумео и читао француски и италијански, такође говорио је и киргиски.

Савременици доводе у питање и део његове биографије да је био браварски радник који је имао тежак живот испуњен револуционарном борбом и хапшењем и постављају питање како је тај „мученик и револуционар“ успео да научи да свира клавир, чиме је одушевио и Британску краљицу Елизабету 2.

ДАНАС ЈЕ ЗАКЛОПИТА СУБОТА – Сматра се за женски празник, али мушкарцима је једна ствар строго забрањена!

Још много контроверзи прати доживотног председника СФРЈ. Хоће ли оне икада бити разрешене или не, време ће показати. Остаје несумњиво то да је он био једна од најупечатвљивијих личности на Балкану у XX веку. Последице његових чињења осећају се, нажалост и данас.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Тито није сахрањен у Кући цвећа 8. маја! Брозов шпијун проговорио после 39 година!

(ВИДЕО/ФОТО) НАТО ИМ НИШТА НИЈЕ МОГАО! КОМАНДАНТИ ХЕРОЈСКИХ БРИГАДА гледају КОЛИКИ ЈЕ ПОДВИГ учинила СРПСКА ВОЈСКА!

Долазе нам кише, град и снегови! Температура пада испод… Укључите грејалице, спремите зимске јакне и кишобране!

(ВИДЕО) У СУЛТАНОВОЈ ПАЛАТИ! Ево који НАШ НАРОДЊАК је Ердоган слушао са Додиком – НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ својим УШИМА

(ВИДЕО) СВАДБА СЕ ПРЕТВОРИЛА У ХОРОР Жене и деца вриште, сватови ломе столице једни другима о главу

(ФОТО) Појавиле се мошти косовских јунака који су убили Мурата! Радник сређивао траву, а онда је угледао невероватан призор!

АМЕРИМА И НАТО ЈЕ ЈАСНО РЕЧЕНО, НЕЋЕ БИТИ ГРАНИЦЕ НА ДРИНИ – ТАЧКА! Милорад Додик брутално разбио наде Запада!

КИЈЕВ ЋЕ ПОЛУДЕТИ, РЕДОВИ ЗА ВАЂЕЊЕ РУСКИХ ПАСОША У ДОНБАСУ! Путин испунио обећање!

Обележена годишница убиства 42 војника ЈНА у Добровољачкој у Сарајеву!

КИНА ИМА НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ КОЈИМ МОЖЕ ДА ГАЂА ПЕНТАГОН: Испливале фотографије које су узнемириле САД!

НОВИ РАСТ ПЛАТА И ПЕНЗИЈА Вучић саопштио коме ће бити највише увећана примања!

(ФОТО, ВИДЕО) КРВАВА ЛИЦА, НАРОД НА КОСОВУ У СУЗАМА Погледајте како су специјалци РОСУ напали Србе у Штрпцу!

ТАЧИ НА КОЛЕНИМА ПРЕД ТРАМПОМ: Хашим гледа како ЕУ пропада, па ЦВИЛИ пред Америма!

извор: SrbijaDanas

фото: Profimedia

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here