ИЗДАТ НАЛОГ ЗА ХАПШЕЊЕ ВЈЕРИЦЕ РАДЕТЕ И ПЕТРА ЈОЈИЋА! Хаг поништио своју одлуку да им се суди у Србији!

Званичницима СРС Петру Јојићу и Вјерици Радети, оптуженим за непоштовање Хашког суда, судиће се у Хагу, а не у Србији, саопштио је данас хашки суд

То је одлучио кинески судија Лиу Даћун, који је поништио првобитну одлуку којом је процес Јојићу и Радети био уступљен Србији.

Штаб за ванредне ситуације у приправности, Сава расте, спремите се за ЧЕТВРТАК И ВРХ ТАЛАСА!

Судија Даћун је истовремено издао нови налог за хапшење двоје радикала и Србији наложио да их без одлагања изручи у Хаг.

Као образложење одлуке, судија је навео да су кључни сведоци у овом предмету „недвосмислено“ изјавили да неће сведочити ако суђење буде у Србији због „озбиљне забринутости за своју безбедности и безбедност својих породица“.

Судија Даћун је усвојио аргумент тужитељке Дијане Елис да су искази тих сведока од виталне важности за одрживост три тачке оптужнице против Јојића и Радете.

– То што сведоци не желе да сведоче у Србији би значајно поткопало способност оптужбе да презентује своје доказе и ометало би цео процес – нагласио је кинески судија.

ГРАД И ЈАК ВЕТАР НАПРАВИЛИ ХАОС У БАЧКОЈ: Пало 30 литара кише за мање од сат времена, њиве се забелеле, нико још не зна колика је штета

Због тога је, по судији Даћуну, „у интересу правде“ да се радикалима суди у Хагу.

Хашки суд је 2017. одлучио да Србији уступи то суђење, али је тужитељка Елис уложила жалбу. Апелационо веће, иако је у суштини потврдило да је та одлука исправна, наложило да се додатно размотри аспект безбедности сведока.

Данашња одлука судије Даћуна резултат је новог разматрања безбедности сведока.

Јојић и Радета терете се да су претњама и подмићивањем утицали на сведоке оптужбе у хашким процесима против лидера радикала Војислава Шешеља да не сведоче или да промене исказ и бране Шешеља.

Један од сведока, чији је идентитет заштићен, описао је како је сведок из процеса Шешељу 2008. доведен у седиште СРС, где му је Петар Јојић рекао да зна да је он дао изјаву хашким тужиоцима и да би сада требало да „малу изјаву“ да и Шешељевој одбрани.

ДРЖАВА ОБЈАВИЛА ТОТАЛНИ РАТ БАХАТИМ МОЋНИЦИМА НА ЛОКАЛУ! Хапшења у Пожеги само су почетак! Под истрагом лопови у више општина

По изјави очевица, „Јојић је затим издиктирао сведокову изјаву“, која је била „неистинита и садржала је лажне оптужбе против хашког тужилаштва“ и „обмане о Шешељевој улози и одговорности током рата“.

Истог сведока је Вјерица Радета, пошто је пристао да сарађује, више пута „подвргавала притиску“ да напусти свој тадашњи посао и прихвати да га, уместо тога, редовно плаћа СРС.

Након што је прихватио новац, радикали су том сведоку, уочи сведочења на једном од процеса Шешељу због непоштовања Хашког трибунала, доставили списак Шешељевих питања и његових одговора, којих је морао да се придржава.

Вјерица Радета је, по сведочењу које цитира Елисова, другом сведоку против Шешеља 2007. рекла да ће му радикали „помоћи“, ако промени исказ и сведочи у Шешељеву одбрану.

АЦА ПУЦАО У САШУ И УСМРТИО ГА НА МЕСТУ Стравично убиство код Лесковца: Полиција хитно реаговала

Сведок је, потом, од СРС добијао 500 евра месечно, а „Радета је била укључена у писање лажне изјаве за њега“.

Радикали су и том сведоку дали списак питања и одговора. Сведоков исказ одвијао се, потом, тачно по том сценарију.

Јојића и Радету, Хашки трибунал је у октобру 2012, оптужио да су да су утицали на сведоке у хашком процесу против свог партијског вође Војислава Шешеља, тако што су их претњама, уценама и митом наговарали да промене исказе или да не сведоче.

Налог за хапшење радикала, Трибунал је властима у Београду упутио у јануару 2015.

(ВИДЕО) “Одсечени смо од цивилизације, РЕКА ЈЕ СВУДА…” Жена из Добоја УСРЕД БУЈИЦЕ, снимци леде КРВ У ЖИЛАМА 

С пролећа 2016. године, Веће за ратне злочине Вишег суда у Београду одлучио је, међутим, да нема законских основа за хапшење и изручење радикала, зато што национални закон о сарадњи са Хашким трибуналом предвиђа обавезу изручења само оптужених за ратне злочине, а не и непоштовање суда.

Трибунал је 5. октобра 2016. издао међународни налог за хапшење Јојића и Радете, оцењујући да је званични Београд неколико пута одбио да поступи по налогу суда, ухапси и у Хаг изручи двоје радикала.

На захтев Трибунала, Интерпол је за оптуженим радикалима расписао „црвене потернице“.

Хашки трибунал је Србију неколико пута пријавио Савету безбедности УН због несарадње у случају чланова СРС.

По затварању Трибунала, на крају 2017, предмет против Јојића и Радете преузео је, као правни наследник, Механизам за међународне кривичне трибунале у Хагу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ОГЛАСИЛЕ СЕ СИРЕНЕ У РЕГИОНУ! Циклон у Босни, има ПОВРЕЂЕНИХ 

“Војина је Свети Василије звао да дође” ЧУДО ПОД ОСТРОГОМ! Дете оздравило након молитве поред СВЕТИХ МОШТИЈУ

ШОЈГУ СТИЖЕ У СРБИЈУ! Руски министар одбране долази и спреман је да РЕШАВА ВАЖНА ПИТАЊА!

У ШКОЛАМА ОБУСТАВЉЕНА НАСТАВА: Поплављење учионице, сале без струје, вода у двориштима

НАСТАВЉЕНА ВЕЛИКА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ! Ухапшени моћници из Лесковца и Грделице, ПРОНЕВЕРИЛИ 23 МИЛИОНА!

Харадинај и Тачи добили позиве за Хаг због злочина ОВК! Једна ствар се држи у СТРОГОЈ ТАЈНОСТИ

(ВИДЕО) САД у тајности развиле “НИНЏА БОМБУ”! ПРОЛАЗИ КРОЗ ЗИДОВЕ, а онда се отвара 6 ДУГИХ НОЖЕВА!

(ФОТО) ЕДИ РАМА ПОКАЗАО АЛБАНСКОГ ОРЛА, А ОНДА ЈЕ КСЕНИЈА ВУЧИЋ ПОДИГЛА ТРИ ПРСТА! Премијер Албаније занемео!

СРБИЈА У ПРИПРАВНОСТИ! Предраг Марић потврдио: У наредна три, четири дана очекује нас ДО 60 ЛИТАРА КИШЕ ПО КВАДРАТНОМ МЕТРУ!

ОД ОВОГА се у Србији може ОДЛИЧНО ЗАРАДИТИ, а за почетак вам је потребно само 200 ЕВРА

ДА ЛИ БИСТЕ КУПИЛИ ПОЛОВЊАК ИЗ КИНЕ? Ускоро стижу и код нас!

Трампова трампа Путину: Теби Украјина и Сирија, мени Србија и Венецуела

(ВИДЕО) ЧУДЕСНИ НОЛЕ: Ђоковић поново игра свемирски тенис! Погледајте спектакуларан потез првог рекета света у финалу против Циципаса

извор: 

фото: Printscreen

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име