(ФОТО) ОВИ КЛИНЦИ ЗАРАДЕ И ДО 100.000 ДИНАРА: Од ђака из Баната и њихове учитељице ТРЕБА СВИ ДА УЧИМО

Деца из ИВ-1, Основне школе “Жарко Зрењанин” из Качарева од првог разреда сакупљају рециклажни отпад који касније продају или учествују на такмичењима, а идеја је потекла од њихове наставнице Бранке Давидовић.
– Први пут сам се сусрела са рециклажом пре 20 година, сећам се да је тада исто била награда – екскурзија, за одељење које прикупи највише отпада. Пре седам година кренули смо да сакупљамо и лименке. На једној од акција смо успели да сакупимо целу тону и тада смо као награду добили пројектор – присећа се наставница.

“НОВОГ РАТА НЕЋЕ БИТИ, ја сам њима НАДРЕЂЕНИ”: Додик свима у БиХ објаснио ШТА ЗНАЧИ БИТИ ВРХОВНИ КОМАНДАНТ

Поред подизања еколошке свести, кроз ове акције, децу учи и хигијени, сналажењу и, како то наставница воли да каже, да “сутра не морају да буду гладни”. Новац који зараде, деле на једнаке делове.

– На годишњем нивоу зарадимо и до 100.000 динара, притом ту су и донације и награде од такмичења. Лименке продајемо два пута годишње, крајем првог и другог полугодишта. Када је реч о њима, свако дете добија своју врећицу са новцем у вредности онолико килограма лименки колико је сакупио, док сав други отпад продајемо у зависности од тога када се прикупи и тај новац је заједнички и користи се за излете – појашњава Давидовићева.

Кристијан репетирао оружје – Кнеле био спреман да пуца, пришао је момак из старе гарде и отео му оружје! То је био ОН!

А оно што овим излетима даје посебну ноту јесте то што на њих иду и родитељи.

– Важно ми је да све то постане једна породична успомена. На моје излете иду и родитељи, не увек сви, али у већини случајева да. Једном нам се десило да смо препунили аутобус, па су морали да иду и својим приватним возилима – прича наставница.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ГАЗДА ОДБИО ДА ПЛАТИ МАФИЈИ, ОДМАЗДА ЈЕ БИЛА СУРОВА: Дошли испред његовог ресторана и отворили ватру! Има убијених и рањених

Не крије да нема подршку колега, али увек је расположена за допринос деце из других одељења.

– Они баш и не подржавају моје идеје, зато што њихови ученици плаћају своје ексурзије и онда када неко на овај начин одлучи да свом одељењу обезбеди исте, долази до сукоба. Деца из других одељења увек су добро дошла у нашим акцијама и често и јесу део њих, али не могу увек да гарантујем да ћу их повести на излете баш из горе поменутог разлога. Јер уколико крену са мном, издвајам их из њиховог одељења и друштва – појашњава Бранка.

Да нису само деца та која помажу акцију, говори и чињеница да и старији суграђани дају своје мале доприносе. Давидовићева каже да ентузијазам проналази у свакодневном окружењу и дешавањима.

– Видим у Србији сиромаштво и неправду и то ме боли. Једном приликом када сам водила децу у Београд у позориште, рекли су ми да им је то први пут да иду на представу и то ме је баш погодило – присећа се она.

ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ СРПКИЊЕ СА КиМ: Две деценије ми не дају да одем ОЦУ НА ГРОБ!

Подсећајући је на прошлогодишњу акцију у којој су од зарађеног новца купили свом другу бицикл, присетили смо је и на неправду која је томе претходила.

(ФОТО) ОДМОРИ СЕ, ТАЈО МОЈ! Ћерка се ПОТРЕСНИМ РЕЧИМА опростила од Мише Јанкетића!

– Наиме, прошле године променили су се услови такмичења. Више није најважније колико се отпада сакупи, већ колико људи то учини. Тако, иако смо ми као одељење сакупили око 17.000 тона отпада, победила је школа која је сакупила свега око 3.000 само зато што су као школа малобројнији – објашњава Давидовићева и додаје – очекивајући победу, од освојеног новца желели смо да купимо једном од ученика специјалан бицикл како би могао да нас прати на бициклијади, али пошто је победа на неправедан начин изостала, од новца који смо зарадили од продаје и додавајући врло мало свог, успели смо да му га купимо и опет покажемо да смо победници, како год да окренеш – истиче наставница.

А да тај труд виде и други говори и гест једног човека који им је након ове приче обезбедио бесплатан излет на Дрини.

У одељењу има укупно 21 дете, али нису и сви родитељи заинтересовани да њихова деца прикупљају рециклажни отпад. Родитеље разуме и њихова деца не остају ускраћена за излет, али да минимална разлика постоји, професорка не спори, но само из једног разлога.

(ВИДЕО) ПРОЦУРИО НОВИ ЈЕЗИВИ СНИМАК ПАДА АВИОНА У МОСКВИ: Авион је одскакао као лоптица по писти, а онда се претворио у буктињу!

– Деца која не учествују наравно да неће бити ускраћена за одлазак на излет, али зато морају да дају симболични део укупне суме. На пример, уколико је улаз у музеј 400 динара, они ће дати пола. И то је тако само искључиво да би се ценио рад друге деце – истиче Бранка.

Владика срамоти православље: Одрекао се Светог Саве, пропагира Ноћ вештица

Колико је ова наставница омиљена и популарна у овом малом банатском месту у прилог иде и то да је прваци и пре почетка школске године дочекују са кесама рециклажног отпада, а она закључује да је њен посао да буде таква, јер је њена улога да им посвети максималну пажњу.

Да Бранки и након 37 година рада ништа није тешко види се и у томе да је на неком од часова донела шивећу машину, те је децу учила да шију

– Пред Сланинијаду једна мама из одељења ме је питала зашто не бисмо продавали наше радове на манифестацији. Ја и нисам била за ту идеју јер сам мислила да не можемо да стигнемо да спремимо све, али деца су се одушевила и тако је то кренуло. Направили смо око 240 комада футролица за марамице од рециклираних панталона и све смо их продали у рекордном року – присећа се Бранка.

(ФОТО) Албанци тврде да на њој тројица Срба силују девојку, погледајте ко су они!

Можда ово звучи и превише за малишане, али наставница је уверена да на тај начин развија радну етику код деце и да их учи како да се касније снађу у животу, а дечија залагања говоре да им је и више него забавно.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА И ПЕНЗИЈА УОПШТЕ НЕЋЕ БИТИ МАЛО! Србија ће примењивати швајцарски модел?! Раст ће бити већи него икад пре!

(ВИДЕО) ДИЛЕРИ ПАЛИ У ГАЋАМА! ПОГЛЕДАЈТЕ СПЕКТАКУЛАРНО ХАПШЕЊЕ: Ево шта је наша полиција код једног затекла!

ОСУЂЕНИ ТЕРОРИСТА, ДОСОВЦИ ЈЕ ОСЛОБОДИЛИ: Ко је Фљора Бровина која Србима подваљује силовања са п*рно сајта?

(ФОТО) СТРАШАН ПРИТИСАК! Запаљен аутомобил функционеру Српске листе у Зубином Потоку!

НИЈЕ САМО ВОЗАЧ АУТОБУСА КРИВ! И машиновођа одговоран за СТРАВИЧНУ НЕСРЕЋУ У ДОЊЕМ МЕЂУРОВУ

Б2 СМО ИЗБУШИЛИ РАКЕТАМА КАО СИР! Ево како је оборен бомбардер вредан ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА и како су Амери све заташкали!

“У ПОНЕДЕЉАК ЋЕ ЗАПОЧЕТИ АКЦИЈУ”! Председник Вучић ОТКРИО нови корак Албанаца против СРБА!

извор: SrbijaDanas/Blic

фото: Facebook

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име