Данас је летњи Свети Никола, а на његов дан ове ствари НИКАКО не треба да радите

Православни верници данас прослављају празник посвећен преносу моштију Светог оца Николаја мирликијског чудотворца. Овај празник познат је као летњи Свети Никола.

Никољдан, најчешчћа слава код Срба прославља се 19. децембра, а 22. маја слави се дан када су мошти овог светитеља пренете из Мире у Бари. За разлику од зимског Никољдана, данашњи празник познат је и као летњи Никољдан.

Сви они који славе Никољадан, пренос моштију обележавају као преславу, и обрнуто. Иако календарски не припада лету, због најчешће лепог времена када “пада” данашњи празник, у народу се назива и летњи Свети Никола.

Хришћани верују да је Свети Никола чудотворац и да се многа чуда дешавају од његових чудотворних моштију из којих непрестано избија свето миро, којим се лече болесници.

Хришћани верују да је Свети Никола чудотворац и да се многа чуда дешавају од његових чудотворних моштију из којих непрестано избија свето миро, којим се лече болесници. Овај светитељ је спашавао насукане и изгубљене бродове, па се сматра заштитником морепловаца. Због тога гаморнари често позивају при опасним ситуацијама или бродоломима.

На овај датум су све лађе, где год се налазе, бацале своја сидра и до сутрадан мировале, одајући славу овом светитељу. Данас се уочи празника често заустављају лађе док се морнари помоле светитељу и онда настављају пут.

Хришћани верују да својим чудесним моћима Свети Никола помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи. Уз помоћ његове молитве слепима се враћа вид, хроми проходају, а глувима се враћа чуло слуха.

Према предању, управо је Свети Никола повратио вид слепом српском краљу Стефану Дечанском. Током векова, Свети Никола је постао један од најомиљенијих светаца и за њега се везују многи обичаји опстали из давнина.

Данас, према традицији, никако не ваља прати веш, чистити кућу и радити било какве кућне послове. У неким крајевима одржао се и обичај даривања деце на данашњи празник јер је Свети Никола и њихов заштитник.

Свети Никола је био епископ Мире Ликијске у Малој Азији у тадашњем Римском царству, а данас у Турској. Живео је у 4. веку у граду Мира.У читавом хришћанству се поштује као светитељ и чудотворац.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Сећате се Јасмине која је нађена у замрзивачу? Догодио се ВЕЛИКИ ОБРТ, пронађен ДОКАЗ који води до УБИЦЕ

“Ћеро, купио сам те за 30.000 марака!” Србију шокирала исповест о крађи беба, ево како су близнакиње из Алексинца раздвојене на рођењу!

Данас је летњи Свети Никола, а на његов дан ове ствари НИКАКО не треба да радите

ПЕНЗИЈЕ ЋЕ ОД 2020. РАСТИ ПО ШВАЈЦАРСКОМ МОДЕЛУ! Ево шта то значи за пензионере у Србији

ОДЛИЧНА ВЕСТ ЗА СВЕ ПРОСВЕТАРЕ, ЛЕКАРЕ…Забрана запошљавања у јавном сектору се ускоро УКИДА

ПРВИ ДОКАЗИ О КРАЂИ БЕБА У СРБИЈИ?! Тек рођен дечак у Алексинцу проглашен мртвим, а онда дат на усвајање!

Спремите се, без ових папира поздравите се од регистрације, а највише проблема је са овим аутомобилима

(ФОТО) Преминуо ЛЕГЕНДАРНИ шампион Формуле 1 Ники Лауда

ПАЛИ ЗБОГ МИТА ОД 800.000 ДИНАРА: Градском менаџеру Пожаревца и директору ЈКП одређан притвор 48 сати!

ПРВА ЈУТАРЊА КАФА ЈЕ СМРТ ЗА ОРГАНИЗАМ! Ево шта се дешава када је попијете на празан стомак!

ОТКРИВЕНИ УМОБОЛНИ ПЛАНОВИ АЛИЈАНСЕ ’99: НАТО хтео да сравни Теразије! Погинуло би бар 10.000 Срба!

Шок тврдња! Марић: Тадић и Коштуница пристајали на независност Косова, али под ОВИМ условом

извор: Srbija Danas

фото: Profimedia

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име