ПРОМЕНА ВРЕМЕНА ПОСЕБНО УТИЧЕ НА НАС: Организам је неретко у колапсу, овако се једино можемо ЗАШТИТИТИ!

Ових дана смо сведоци смене сунца, кише, топлоте и захлађења, која највише утиче на срце, плућа и кости. Избегавање дужег боравка напољу и регулисање терапије дају резултате.

Готово да нема старије особе којој варљиво пролеће, са много кише, сунца, захлађења и отопљења није донело неку здравствену тегобу. Плућним болесницима најтеже је пао кишни период, док више температуре нису пријале кардиоваскуларним пацијентима, кажу из лекарских ординација.

(ФОТО) Ово је ГОРАН ЈАНКОВИЋ, осумњичен да је УБИО ЖЕНУ и ЊЕНЕ РОДИТЕЉЕ! Са Мирјаном имао ДВОЈЕ МАЛЕ ДЕЦЕ

Осим благих тегоба, у овом периоду године има много хитних пријема. Старијим особама треба више времена да се навикну на промену температуре, због чега код њих чешће долази до гушења, замарања и болова у грудима, каже др Невенка Димитријевић из Дома здравља “Вождовац”.

– Астматичари, срчани болесници и пацијенти који пате од артритиса најчешће су се обраћали за помоћ. Температурна разлика и не мора бити претерано драстична, да би се ризик од погоршање стања повећао. Због тога пацијенти који осећају да им временске прилике не пријају, треба да остану код куће уколико су у прилици – каже др Невенка Димитријевић.

УЖАС! ДЕЧАЦИ ГЛЕДАЛИ КАКО ИМ ОТАЦ МАЦОЛОМ УБИЈА МАЈКУ, БАКУ И ДЕКУ! Језиви детаљи масакра у Новом Саду! СТАРИЈИ ДЕЧАК ПОЗВАО УЈАКА И РЕКАО МУ ЗА УБИСТВО

Севање у костима, болови на зараслим преломима и приметна промена расположења, такође су биле међу најчешћим тегобама, каже др Весна Ђекић Тасић из Дома здравља Раковица.

– Упркос редовном узимању терапије, опште здравствено било је лоше. Помогнемо им тако што регулишемо њихову редовну терапију. Просто, понекад је потребно појачати дозу лекова, смањити редовне медикаменте или привремено заменити лекове неким другим – каже др Весна Ћекић Тасић.

ЗЕТ ЗБОГ ЉУБОМОРЕ УБИО ЦЕЛУ ПОРОДИЦУ, био убеђен да га ЖЕНА ВАРА?! Детаљи незапамћеног злочина у Новом Саду

Нагли пад температуре са собом доноси повећан број срчаних удара, јер се услед хладноће крвни судови скупљају и отежавају циркулацију, што доводи до згушњавања крви и могуће појаве угрушака.

– С друге стране, на ризик од срчаног удара треба посебно припазити и за време отопљења, јер тада губимо више воде путем зноја, што такође може да буде узрок стварња угрушка – каже др Весна Ђекић Тасић.

“УКРАЛИ су нам ТЕК РОЂЕНОГ СИНА” ИСТИ ЈЕ као брат близанац Ненад, виђају га СВУДА ПО СРБИЈИ

Тегобе као што су слабост, брже замарање и отицање не треба схватати олако, већ је потребно предузети неопходне мере, у зависности од хроничне болести која постоји.

– Потребно је чешће ићи на контроле и мерити притисак. Ако се осети било каква тегоба, треба проверити да ли је потребна измена терапије. Најбоље је да пацијенти који пате од било какве хроничне болести, остану код куће када осете да им временске прилике не пријају. Треба да избегавају физички рад и не замарају се, јер у таквим временским условима и здрави могу да имају проблем – каже др Весна Ђекић Тасић.

Ако пени док динстате, купили сте цркотину! Месар открио које месо никако не смете да пазарите у великом маркету

Смена кише и сунца посебно утиче на људе који су имали операције или интервенције.

– Пацијенти који су имали хируршке интервенције, нарочито на срцу, треба да се припазе и уздрже од било какве физичке активности на отвореном. Уколико имају уграђен бајпас, стент или залистак, треба да избегавају боравак напољу док им се организам не привикне на промене – каже др Весна Ђекић Тасић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

КАДА ПИЈЕТЕ ИЗ ПЛАСТИКЕ ТРУЈЕТЕ ОРГАНИЗАМ Ево које све БОЛЕСТИ можете добити због ПИЋА ЗА ПОНЕТИ

УЖАС КОД КРАЉЕВА! РОЛНА ЛИМА ОД ДЕВЕТ ТОНА СКЛИЗНУЛА СА КАМИОНА И СМРСКАЛА АУТОМОБИЛ! Погинуо возач! 

ДБ учествовао у организованој крађи беба у Србији?! ДОКУМЕНТА ПОКАЗАЛА ИСТИНУ

Небојши ДОШЛА ГЛАВЕ веза са Чабом Дером?! НОВИ ДЕТАЉИ ЛИКВИДАЦИЈЕ НА САЛАШУ КОД СОМБОРА

Једна Путинова реченица је променила политички ток који је зацртала Европа! Макрон и Меркелова не знају шта их је снашло!

АЛБАНЦИ, ИЗДРЖИТЕ ЈОШ МАЛО И УСКОРО ЋЕ СВЕ ОВО БИТИ НАШЕ… ТАЈНИ САСТАНАК У ЖБУЊУ: Кадри Весељи провоцира на Фејсбуку, тврди да је одржао састанак у Северној Митровици?!

ВЕОМА ОПАСНЕ ПРЕТЊЕ ИЗ ВАШИНГТОНА! УЦЕНА САД: Вучићу, предај Косово или ћемо те уништити!

Побеснели на Милогорце! Наши односи су на најнижој тачки, ово је кап која је прелила чашу!

Шешељ изазвао буру својом изјавом: Није ми п*пушио, нисам стигао на ред, јер је п*шио људима из режима!

извор: SrbijaDanas/Vecernje Novosti

фото: Sasa Dzambic/Profimedia

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име