ГОДИШЊИЦА БИТКЕ НА ПАШТРИКУ! ГЕНЕРАЛ БОЖИДАР ДЕЛИЋ: Оплакао сам погинуле војнике! Знам за свакога где и како је погинуо! Живот свој бих дао за те младиће!

Знали смо унапред да ће борбе бити жестоке и крваве, али смо били решени да сачувамо границу, коју смо бранили по цену живота. Знам за свакога где и како је погинуо.

Знали смо да ће борбе на Паштрику бити жестоке и крваве, али смо били решени да сачувамо границу, коју смо бранили по цену живота.
Овим речима генерал Божидар Делић, некадашњи командант 549. моторизоване бригаде Војске Југославије, у интервјуу за Курир описује борбе у бици на Паштрику, која је почела тачно пре две деценије – 26. маја 1999. године.

ПАЖЊА! Новчанице од 100 и 200 евра имају НОВИ ИЗГЛЕД! а 500 се више не штампа! Ево шта ћете са онима које већ имате!

– У јединици је владао невиђен морал, другарство између војника, резервиста, добровољаца и старешина. Наши војници су нам веровали и пратили нас у стопу. Знали су да све чинимо да заштитимо њихов живот. Баш у суботу смо имали сусрет са нашим војницима у околини Пожаревца. Сви као један опет би пошли да бране Србију ако бисмо их ми водили – наводи он.

Изнервираћете се кад видите КОЛИКУ ПЕНЗИЈУ примају најбогатији пензионери Србије!

Прошло је 20 година од битке на Паштрику, која је, заједно са борбом на Кошарама, пример војничке снаге, вештине, храбрости и победе, али и страдања младих војника за отаџбину. Какав вам је осећај сада?

– Иако је толико прошло, ја се сећам готово свих појединости из битке за Паштрик, коју су Американци водили под кодном ознаком “Стрела”. Та њихова стрела је одапета 26. маја, после неуспелог пробоја преко Кошара. Она је била добро припремљена у координацији НАТО, албанске војске и ОВК. Ми смо знали да одлучујући напад може бити изведен само на правцу Кукс-Врбница-Призрен, који је у војној терминологији познат као Димско-косовски оперативни правац. Пратили смо покрете и груписање снага непријатеља и интензивно утврђивали наше положаје на граници. Непријатељ није постигао изненађење ни на оперативном, ни на тактичком нивоу.

(ВИДЕО/ФОТО) ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ЈЕ УХАПШЕН ГОРАН ЈАНКОВИЋ осумњичен за троструко убиство у Новом Саду!

ПОТОП ХДЗ! Тотална пропаст владајуће странке у Загребу! ИЗГУБИЛИ ВИШЕ ОД 20 ОДСТО ГЛАСОВА!

Бригада којом сте командовали имала је 25 погинулих и око 200 рањених бораца. Сваког од њих сте лично познавали. Како се командант осећа када на бојном пољу изгуби људе?

– Знам за свакога где и како је погинуо. Ми смо све наше рањене одмах извлачили, а за сат времена у четири хируршке сале наше ратне болнице обављане су и најсложеније операције и спасавани животи, уместо да рањенике возимо до Приштине или Ниша на операције. Извлачили смо и своје погинуле под кишом метака и бомби. Најтеже је кад губите своје људе. Размишљао сам увек и о томе да бих заменио свој живот за њихов, јер су већина били голобради младићи. За сваким од њих пролио сам сузу, јер сам такав човек. Али никад нисам стао, него сам са јединицом наставио даље и још жешће. Србија ни данас није свесна какву је младост имала на свом бранику и колико је тих голобрадих хероја дало свој живот и делове тела за њену одбрану. Нас је напала сила какву дотад свет није видео, а супротставила јој се храброст коју свет такође није видео. Није се десило да је неки војник без команде напустио свој положај и када му је живот био директно угрожен.

СТРАШНО! СИН МОЛИО ОЦА ДА МУ НЕ УБИЈЕ МАЈКУ! Горан Јанковић остао немилосрдан и пред очима деце мацолом убио мајку, баку и деку! Монструм!

ЦРНА ГОРА ПОЛИГОН МИ-6 ЗА РУШЕЊЕ СРБИЈЕ, РС, СПЦ И “РУСКОГ УТИЦАЈА”! На мети интелектуалци, професори, владике СПЦ, политичари…

Може ли се рећи да без борби на Паштрику не би било ни Кумановског војнотехничког споразума о прекиду рата. Да ли су храбри борци поносни што су били део тога и што су Србији подарили мир?

– Знали смо да непријатељ жели да освоји макар један део наше територије. Ако би пали наши положаји, непријатељ је могао да употреби надмоћну оклопну технику за брзе и дубоке продоре у Србију. Ми смо знали да и по цену живота то не смемо дозволити. Када је непријатељ бацио у борбу све своје снаге, тукући нас даноноћно авијацијом по целој дубини одбране, знали смо да је наступио одлучујући тренутак. Док смо ломили копнене нападе непријатеља, почела је да нас туче стратегијска авијација тепих-бомбама. И то су издржали ти моји јунаци, мали, али велики људи, који су срцем љубили своју једину отаџбину Србију, гинући за њу без узмака. Да није било њих, не би било ни кумановских преговора.

ЉУБИША ИЗ НИША ГАЈИ ОВЕ БОБИЦЕ: Од њих се у Србији заради чак 60.000 ЕВРА по хектару

Документарно-играни филм “Ратне приче с Паштрика” у продукцији РТС приказан је премијерно синоћ. Колико је значајно да се нација и на овај начин упозна са историјом?

– Сви борци са Паштрика, Кошара и уопште сви борци који су бранили Србију изражавају своју захвалност за овај подухват. Наши грађани, у макар малој мери, могу да створе увид у пакао Паштрика, у страшне борбе о којима се до сада мало говорило. Овим филмом је подигнут својеврстан вечити споменик досад незнаним херојима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПАНЧЕВАЦ ВЕЛИКОГ СРЦА ПРОБУДИО СРБИЈУ!

Овако је изгледала акција хапшења Горана Јанковића који је убијао пред децом!

Родитељи испред породичне куће нашли своје ДЕТЕ од 3 године! Од призора им позлило!

Троструки убица Горан Јанковић ухапшен у Новом Саду

ИЗ СРБИЈЕ ПРЕМА СРПСКОЈ: Створени услови за изградњу крака гасовода “ТУРСКИ ТОК”

У СРБИЈИ НИКАД МАЊЕ СТАНОВНИКА НЕГО ДАНАС: Просечна старост 43 године

(ФОТО) ЗЛОЧИНАЦ БЕЗ МИЛОСТИ: Са фантомком на глави, адвокат је бившој испалио шест хитаца у леђа, СНИМИЛЕ ГА КАМЕРЕ!

извор: Kurir

фото: Dado Djilas/Printscreen

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име