СПЦ одговорила милогорцима: Имамо 800 година старе доказе, НЕЋЕТЕ НАМ ОТЕТИ СВЕТИЊЕ, ЏАБА ВАМ ЗАКОН!

Предлог закона који је пре неколико дана усвојила Влада Црна Горе, а којим држава намерава да одузме стотине цркава и другу имовину СПЦ може лако довести до катастрофалних последица, за које ће Влада Црне Горе сносити искључиву одговорност
Предлог закона о слободи вероисповести, поводом ког је у Црној Гори боравила делегација Венецијанске комисије, уколико буде усвојен, може имати катастрофалне последице, оцењује члан правног тима Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке др Владимир Лепосавић.

Најпотреснији призор на сахрани Мирјане, Наде и Бранислава: Детету позлило док је рецитовао “Оче наш”!

Представници власти су у разговорима са експертима Венецијанске комисије прошле недеље истакли да је предлог закона усаглашен са највишим правним стандардима, док из Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке тврде управо супротно.

Министри спољних и унутрашњих послова Црне Горе Срђан Дармановић и Мелвудин Нухоџић, као и председник Парламента Иван Брајовић експерте из делегације Венецијанске комисије (ВК) су уверавали да нови предлог закона “гарантује сваком грађанину Црне Горе слободу вероисповести” и “заштиту културног блага Црне Горе”, док у СПЦ немају дилему да власт овим законом жели да препише све храмове на државу, да се ради о покушају отимачине црквене имовине мимо свих законских норми, а због чега су делегацији Комисије предате и бројне примедбе на спорни предлог закона.

Из Венецијанске комисије су поручили да су “свесни важности доношења закона који регулише тако комплексну материју”, због чега су у врло кратком року допутовали у Црну Гору да још једном сагледају сва мишљења, те да би Комисија могла дати своје мишљење крајем јуна. Нема сумње да ће мишљење Венецијанске комисије по овом питању бити од изванредног значаја за даља укупна друштвено-политичка збивања у Црној Гори.

(ФОТО) КРИО 28 КИЛОГРАМА МАРИХУАНЕ ИСПОД СЕДИШТА АУТОМОБИЛА! Хапшење у Пријепољу!

Др Владимир Лепосавић каже да предлог закона који је пре неколико дана усвојила Влада Црна Горе, а којим држава намерава да одузме стотине цркава и другу имовину СПЦ, “треба да се нађе у рубрикама ‘Веровали или не'”, али и упозорава да “усвајање оваквог закона и покушај да се он примени може лако довести до катастрофалних последица, за које ће Влада Црне Горе сносити искључиву одговорност”.

Он додаје да би овим законом најгрубље били погажени не само Устав и важећи закони Црне Горе, већ и најважнији међународни уговори, почев од Универзалне декларације и Европске конвенције о људским правима, па све до Правила Венецијанске комисије и ОЕБС-а о статусу и правима верских заједница, а која су, како каже, више пута потврђена и пресудама Европског суда за људска права.

Према мишљењу др Лепосавића, две су кључне интенције аутора оваквог законског решења, а то су да се Православна црква натера да се поново региструје у Црној Гори, те покушај одузимања имовине СПЦ под фирмом “увођења правног реда”.

ТАЧИ ПРЕТИ ЕУ, АЛИ И СРБИЈИ: УЈЕДИЊУЈЕМО СЕ СА АЛБАНИЈОМ, ПРИПАЈАМО ПРЕШЕВО: Шеф лажне државе би због овог могао да добије по…

БОЖИЈА ПОРУКА: На церемонији примопредаје гром ударио у ратну заставу Косовског одреда

– Намерно се контрадикторним и некомплетним одредбама жели прекинути правни континуитет постојећих цркава и верских заједница, да би се само Православна црква натерала да поново захтева регистрацију, односно евиденцију, јер је држава потписала посебне споразуме са осталим верским заједницама којима им је гарантовала правни статус и остала права. Други највећи недостатак овог предлога закона јесте што се једним чланом покушава вансудским путем одузети имовина од СПЦ под фирмом “увођења правног реда”, како то стоји у немуштом, али званичном образложењу овог законског текста. Није до краја јасно какав је то правни ред који се уводи само према једној Цркви и то заобилажењем постојећих судских и законом гарантованих поступака – јасан је он.

На питање да ли СПЦ има неспорне доказе о имовинским правима на својим црквама и манастирима у Црној Гори, др Лепосавић нема дилему да има и то, како наглашава, “800 година старе доказе”.

– То су докази какве има мало који правни субјект данас на свету. Међутим, ово питање наопако поставља ствари, јер обавезу доказивања има онај који износи тврдњу и нешто захтева, а то је у овом случају држава. То доказивање се може вршити само пред надлежним судовима, али пошто је држава до сада изгубила сваки спор који је повела да би од Цркве одузела нешто од имовине, сада покушава то да учини законом којим овлашћује управне органе да самостално пописују имовину и мењају власнике и то у неком мрачном административном поступку, о којем се ништа не зна осим циља до којег треба да доведе – сматра Лепосавић.

Харадинај хтео да протера руског дипломату, а онда му је стигло обавештење из УН, није ни читао правила!

Што се пак конкретних доказа о власништву тиче, саговорник прецизира да су епархије СПЦ у Црној Гори, као и њени манастири и друге организационе јединице, у складу са европским нормама и праксом у другим државама, пуноправни власници своје имовине и као такви су уписани у све земљишне књиге и јавне евиденције.

– Међутим, у причу о доказима спадају и бројне друге правне чињенице, као што је, на пример, то да су храмови СПЦ у Црној Гори под заштитом Унеска, да је ова Црква тестаментарни прималац реликвија попут руке Светог Јована Крститеља, да јој је неприкосновеност власништва над храмовима и земљиштем била призната и прије 1918. године, законицима Књажевине Црне Горе, као и то да су њени пароси и свештеници вршили послове државе кад год она није могла то да чини или је није било, па су тако стотинама година, поред осталог, оверавали уговоре о поклону и продаји, изјаве воље, тестаменте, чиме су народу обезбеђивали правну сигурност кад никакве друге сигурности није било. То су чињенице од врхунског културног, али и правног значаја – напомиње Лепосавић.

(ФОТО) Заменица председника (26) пребила деду свог мужа?! Комшије позвале полицију, а онда…

Када је у питању мишљење Венецијанске комисије о новом предлогу закона о слободи вероисповјести, др Лепосавић подсећа да је Венецијанска комисија још 2015. године негативно оценила овај законски текст, а “поготово одредбу о превођењу црквене имовине у власништво државе, називајући то недозвољеном конфискацијом”, те да су и грађани тада такође спречили да се о таквом предлогу уопште одрже јавне расправе, па је Влада Црне Горе повукла свој законски текст.

– Пошто је Влада сада предложила исти такав, чак и ригиднији закон, од Венецијанске комисије очекујем да остане при свом ставу и не мења једном изречено мишљење, јер се у протеклих неколико година, бар кад је ријеч о већинској Цркви у Црној Гори, ништа није променило. Тиме ће Венецијанска комисија потврдити поштовање универзалних норми и европских правних стандарда и допринети очувању иоле цивилизованог и мирног живота грађана Црне Горе – каже Лепосавић.

ПОМОЗИМО НОВАКУ ДА НЕ ОСЛЕПИ, ИМА ВРЕМЕНА САМО ДО 10. ЈУНА! За лечење хитно потребно 200.000 динара, ако не оде на терапију, изгубиће вид!

У случају пак другачије одлуке саговорник закључује “да би најмање било важно што би тиме ово међународно тело изгубило свако поверење и углед”, те да су управо “због тога представници СПЦ у Црној Гори још једном члановима Венецијанске комисије доставили све приговоре и објашњења, као и јавне исправе и друге правно релевантне доказе”.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МАЛЕНОГ МАРКА (2) УБИЛА ЈЕ НАТО БОМБА 1999. ГОДИНЕ У ОЧЕВОМ НАРУЧЈУ: Изашао са оцем да прошета, а онда је ПУКЛО! Србијо, не заборави!

ПРКОС СРПСКЕ МЛАДОСТИ: Ученици у Митровици уз трубаче и заставе Србије и Русије прославили матуру

Нова победа Србије! Америка озбиљно схватила Вучићев бес: Тражимо формирање ЗСО!

Председник Србије бесан на ЕУ! После ОВОГА поручио: “Знамо шта је и нама чинити”

Мала Луна (3) коју је мајкин дечко зверски убио сахрањена уз песму која СЛАМА СРЦЕ! Вриска и јецаји парали небо у Неготину!

извор: SrbijaDanas/Sputnik

фото: SrbijaDanas/Profimedia

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име