Неопходна заштита воћних и ратарских култура у кишном периоду

„Кишни период представља идеалну подлогу за развој биљних болести и појаву штеточина на воћарским и ратарским културама”, кажу пољопривредни стручњаци.

Према њиховим речима, у засадима шљива појавио се “шљивин смотавац”, који изазива црвљивост плодова. Сузбијање ове штеточине врши се третирањем, више пута, у периоду од маја од  краја јуна.

Како је истакла саветодавац у Пољопривредно стручној и саветодавној служби у Прокупљу, Ивана Обрадовић, воћарима се препоручује да у сузбијању ове болести користе активне материје, и то хлорпирофос или диметоат.

У засадима вишње, када плод мења боју, штету може да причини „трешњина мува“, која изазива црвљивост плодова. Да би се ово спречило, неопходно је третирање хлорпирофосом или ацетамипридом.

Највећу опасност за засаде вишње и шљиве, може да причини монилиниа фруктигена, која проузрокује трулеж плодова.

-Од ратарских култура, пшеници је најпотребнија заштита јер се сада налази у фази класања и цветања, и потребно је да се заштити од штурости класа. Применом одговарајућих препарата, сигурно се повећава и принос и квалитет зрна, нагласила је саветодавац Ивана Обрадовић.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Почиње друга фаза изградње нове Зелене пијаце у Прокупљу

Повећан број убода крпеља, за 10 дана 11 Прокупчана затражило помоћ лекара

Предавање за средњошколце о штетности дуванског дима

Матуранти прокупачких основних школа плесали на Тргу Топличких јунака

Пролећни маскенбал малишана Предшколске установе “Невен“

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име