ЂИЛАС И ШОЛАК КОРИСТЕ Н1 КАО БАТИНУ – И СТРАНИ СТРУЧЊАЦИ ТО ПОТВРЂУЈУ! Најновије истраживање ‘АНТИДОТА’ о тајкунско-медијској спрези

Printscreen
Драган Шолак покушао да мења извештај независне комисије о вођењу, уредничкој контроли и кредибилитету Н1, који доказује да ова медијска кућа води прљаву кампању против власти у Србији
Медијски тајкун Драган Шолак, газда кабловског оператера СББ и ‘Јунајтед групе’ у оквиру које послује ТВ Н1, заједно са својим пословним партнером Драганом Ђиласом користи ову телевизију као батину којом води прљаву кампању против актуелне власт. Они, такође, Н1 користе и за притисак на јавност зарад личних пословних и финансијских интереса.

Ово је закључак опсежног, вишемесечног истраживања антикорупцијске мреже ‘Антидот’. Како се наводи у извештају, ‘Антидот’ је дошао до поузданих сазнања да је независна стручна комисија ангажована од стране ККР, бившег власника мреже у којој послује и београдски Н1, извештавање ове телевизије оценила као ‘неизбалансирано, необјективно и непрофесионално и изразито наклоњено једној страни’! То се наводи у документу који је широј јавности познат као „Хардингов извештај“.

Непрофесионалост
Џејмс Хардинг је некадашњи уредник ББЦ њуза ког је инвестициони фонд ККР ангажовао да испита притужбе и индиције о непрофесионалном извештавању београдског огранка телевизије, које је централи изнео Брент Садлер, тадашњи директор Уређивачког колегијума Н1 и једини представник медијске куће ЦНН под чијом лиценцом послује и Н1. Он је, како пише „Антидот“, незадовољан уређивачком политиком коју под Шолаковим утицајем води Југослав Ћосић, априла 2019. поднео оставку на све функције у телевизији.

Садржај „Хардинговог извештаја“ дуго је био тајна, јер се менаџмент ТВ Н1 и „Јунајтед групе“ својски трудио да га сакрије од очију јавности. Међутим, Шолаков донедавни пословни партнер Богољуб Пјешчић, бивши власник кабловског оператера ‘Абсолут солушен’ (касније Абсолут Ок) открио је у једној емисији да због уређивачке политике београдског огранка ТВ Н1 постоји озбиљно незадовољство код људи који су испред фонда ККР били задужени за мониторинг програмског садржаја телевизије.

„Антидот“ наводи да је од извора блиских ‘Јунајтед групи’ дошао до потврде да већ дуже време између инвестиционог фонда ККР (предвођеног председником УО Дејвидом Петреусом) и руководства Шолакове компаније постоји озбиљно неслагање по питању уређивачке политике ТВ Н1.

ПРОДАО ЋЕРКУ ЗА 500 ЕВРА! Ценкао се, па уновчио дете! Након „куповине“, малолетницу (15) одвео у Високо, па с њом имао с*кс!

БИВША ЉУБАВНИЦА УЦЕЊИВАЛА БИЗНИСМЕНА ЕКСПЛИЦИТНИМ СНИМКОМ! Претила да ће послати његовој породици и тражила му новац, а онда је у кафић упала полиција

– Нил Браун, директор за стратегије и истраживање у ККР, сматрао је да Брент Садлер нема довољну контролу над уређивачком политиком српске испоставе те станице, односно да руководство ‘Јунајтед групе’ на челу са Драганом Шолаком остварује значајан утицај на програмског директора Н1 Југослава Ћосића. Због тога је Садлер већ дуже време безуспешно настојао да руководству ККР укаже да Шолак преко Ћосића спроводи медијску кампању усмерену против српског државног руководства – наводи се у најновијем досијеу „Антидота“.

Због тога је руководство ККР маја 2018. ангажовало стручњаке из британске медијске куће ББЦ-ја Џејмса Хардинга и Кита Блекмора да израде независни извештај о вођењу, управљању, уредничкој контроли и кредибилитету мреже Н1 на територији држава региона. Према информацијама Антидота, висока функционерка ‘Јунајтед групе’ покушала је да преко својих контаката испегла садржај овог извештаја. Шолак је, наводи се, страховао да би због негативног извештаја ККР убудуће могао да инсистира на раздвајању комерцијалног од уређивачког сектора, чиме би Шолак био лишен утицаја на директоре и уређивачку политику ТВ Н1.

– Хардинг је у нацрту свог извештаја руководству ККР дао препоруку да се Шолак и његови сарадници удаље из уређивачког сектора, а да се на уредничким позицијама ангажују професионални новинари из светских медијских кућа на које Шолак не би могао да има утицај. Пошто је Хардинг са нацртом извештаја упознао Шолака пре него што га је доставио руководству ККР, власник СББ је из даљих пословних активности удаљио Садлера, док је сам извештај драстично измењен пре него што је 2. јула у Лондону представљен Луду Баменсу, директору корпоративних послова ККР за подручје Европе – преноси „Антидот“ сазнања из поверљивих извора.

Незадовољан садржајем драстично измењене финалне верзије извештаја, Садлер је у децембру 2018. руководству ЦНН указао да Шолак крши новинарске кодексе и отворено се ставља у функцију појединих српских опозиционих структура у Србији, са чиме би могао да буде повезан и ЦНН као његов партнер. Напослетку, априла 2019. Садлер пише Шолаку и новом власнику „Јунајтед групе“-„БЦ партнерс“ – да подноси оставку.

Лазански: Америка наоружава Албанију

МУЊЕВИТА АКЦИЈА БГ ПОЛИЦИЈЕ, УХАПШЕН ОСУМЊИЧЕНИ ЗА СИНОЋЊЕ УБИСТВО У КАРАЂОРЂЕВОЈ: Млади Авганистанац (17) са још једним вршњаком ножем избо Камрана (20) на смрт

Прворазредни скандал
Марко Матић, уредник „Антидота“ каже да су ова сазнања срушила мит о независности и професионалности медија у Шолаковом власништву.

– Уместо да се баве информативном делатношћу, ти медији се годинама баве производњом лажних вести и кампања против власти у Србији. Данас с правом можемо да поставимо питање како су сугестије једне такве телевизије попут Н1 могле да се нађу у извештају Европске комисије за Србију? Бриселска администрација ће сада бити у великом проблему да објасни овај, до сада невиђени скандал – истиче Матић.

Медија мониторинг „Ебарта“: Телевизија Н1 је необјективна
‘Антидот’ у свом досијеу цитира и делове стручне анализе програма Н1 који је 2016. сачинио Медијски архив ‘Ебарт’. У њему се наводе докази о необјективности, пристрасности и значајном одступању од професионалних стандарда у уређивачкој политици ТВ Н1. Анализиран је садржај вести у 19 сати, као и емисије ‘Прессинг’, коју води главни уредник Н1 Југослав Ћосић.

„У закључку студије се наводи да је једна од најуочљивијих тенденција у информативном програму Н1 значајно присуство личног и обојеног мишљења новинара и уредника те телевизије, које је видљиво у преко 25 одсто свих анализираних прилога, чиме се стиче утисак о једнодимензионалном приказивању појединих тема и актера“, преноси ‘Антидот’. Као примери у којима се пласира јасан вредносни суд новинара и уредништва, истиче се извештавање о случају Савамала, активностима локалних самоуправа, медијским слободама, раду Владе и социјалним питањима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ПАЛМА: Нови посреднички тим за КиМ да саставе САД, Русија и Кина – ЕУ ПРЕГОВАРАЧИ СУ МАСКОТЕ!

Швајцарски франак оборио евро, Трамп допринео томе

(ФОТО) Вљора ПОТПУНО ПОЛУДЕЛА због патријарха и Асада! Ево како се НАЛУПЕТАЛА Тачијева шаптачица

(ВИДЕО) ТАМАРИ (11) И ТИЈАНИ (9) ИЗ ЗУБИНОГ ПОТОКА РАК ЈЕ УЗЕО И МАМУ И ТАТУ ПРЕ 6 ГОДИНА! На питање која им је неостварена жеља, девојчице само тужно одмахују главом

Informer, Фото: printscreen

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име