СМРТ НИКАДА НЕ ДОЛАЗИ НЕНАЈАВЉЕНО: Ово су ЈЕЗИВИ ЗНАЦИ да се ближи крај! А кад следећи пут чујете да сат откуца баш оволико, СЛЕДИЋЕТЕ СЕ!

Foto: Printscreen YT, Shutterstock
Босански новинар и публициста Ахмед Боснић, који је обишао цели свет, упознао разне културе и живео са различитијим народима, истраживао је знакове који се показују када се ближи последњи час и то је објавио у “Књизи тајни”

Ево шта пише у њој:

„Најближим сродницима умрлог је савјетовано да сљедећих дана у миру тугују, да се не појављују на јавним мјестима и на свечаностима, да не носе накит и да се не шминкају, јер би се у противном могло догодити да и они оду с овог свијета. Овај занимљиви серијал рађен је на основу “Књиге тајни” Ахмеда Боснића.

За неке народе свијета смрт је дефинитивни крај нечега што је егзистирало, живило и постојало, а за неке неуочљиви облик живота. Смрт у земаљском животу предходи духовном препорођају. Она је прелазак из једног у други облик постојања и поновног сједињења тијела са земљом и душе са духом.

О смрти постоје многа сујевјерја у свијету, а она су углавном везана за њене предзнаке, актуелни тренутак умирања, за тијела умрлих особа, посмртне ковчеге, припреме тијела за укоп, спроводе, процесије, гробове, спуштања тијела у гробницу и сл. Рибари на мору избјегавају помињати зеца, свињу, лососа, пастрмку или пса, јер им то, наводно, може донијети смрт, а многи и данас вјерују злочинци након смрти поцрне као гавранови.

Нови детаљи трагедије: Девојка се вратила код родитеља, муж пуцао у њу док је била с бебом!

Срби из Црне Горе писали Вучићу: Помозите, ово је завршна фаза нашег прогона и монструозног плана

Психолози и психоаналитичари сматрају да би се сан у коме се појављује лијес, ковчег или табут могао односити и на неки аспект личности онога који сања сан, нарочито ако мртво тијело спремно за укоп припада некој особи с којом би се сањач могао поистовијетити. Ако је у сну покушао побјећи из лијеса, можда му је потребна већа слобода или мање клаустрофобичан начин живота?!…

ПРЕДЗНАЦИ СМРТИ

Од најстаријих времена вјерује се да смрт никада не долази случајно и ненајављено. Регистриран је цијели низ лоших предзнака и занимљивих вјеровања. Ево неких од њих:

• Кад у кући са зида слика падне сама од себе;
• Кад пас без видног разлога завија пред вратима куће господара;
• Кад на небу видите звијезду како пада;
• Кад риба, приликом вађења из воде, испушта чудан крик;
• Кад болесна особа у бунилу изговара име особе која је већ мртва;
• Кад без видног разлога у ушима одзвањају црквена звона;
• Кад птица удари о прозорско стакло;
• Кад птица улети у кућу кроз прозор или кроз димњак;
• Кад гавран кружи изнад куће.

У тренуцима када нека особа умире, сматрало се веома важним учинити све да се без потешкоћа из њеног тијела ослободи дух. Због тога се сматрало нужним октључати сва врата, прозоре и отворити све могуће излазе из куће; окренути лице огледала према зиду или их прекрити, упалити свијеће, развезати све чворове у кући, зазвонити црквеним звонима и зауставити све сатове.

НАГОВЈЕШТАЈИ

Кад црквени сат зазвони током проповиједи вјеровало се да је у селу неко умро. Исто је значење и ако сат зазвони за вријеме нечијег вјенчања. Уобичајено је вјеровање да сат симболизира пролазност живота. Но, када је у питању кућни, зидни сат, од најстаријих времена створена су одређена вјеровања која су и данас једнако актуелна:

• Кад сат звони у вријеме на које није био навијен;
• Кад се ноћу чује откуцавање сата на зиду;
• Кад сат без разлога стане;
• Кад промијени брзину куцања;
• Кад сат звони у погрешно вријеме;
• Кад два сата звоне у исто вријеме;
• Кад сат падне и разбије се;
• Кад сат звони 13 пута;
• Кад сат три пута откуца у соби у којој лежи тешки болесник;

(ФОТО) ЊИХ 20 МЕ ЈЕ ТУКЛО БЕЗ МИЛОСТИ, ОКРУЖИЛИ СУ НАС И ВИКАЛИ УБИЈ СРБИНА: Срби претучени на Брачу испричали кроз какав пакао су прошли! Открили и з

ЕВО ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА ЗЛОЧИНА КОЈИ ЈЕ ПОТРЕСАО ДИПЛОМАТСКИ СВЕТ! УБИО ЖЕНУ КАДА ЈЕ САЗНАО ДА ЋЕ ДА ИДЕ У БЕОГРАД: Чекали су их на суду због развода, а

Након смрти, умрлог је ваљало прекрити црвеним шалом како би се спријечило да у њега уђе зли дух који би могао утицати да се умрла особа повампири. Улазак злодуха у мртво тијело могло се спријечити и ако би се на очи мртваца ставили новчићи. Тко није желио да сања умрлог, требало је руком дотакнути његово чело. Очи умрле особе требало је затворити да се њен поглед не би зауставио на особи која ће ускоро умријети. Најближим сродницима умрлог је савјетовано да сљедећих дана у миру тугују, да се не појављују на јавним мјестима и на свечаностима, да не носе накит и да се не шминкају, јер би се у противном могло догодити да и они оду с овог свијета.

ДА СЕ ДУХ НЕ БИ ВРАТИО

Говорило се да није добро држати за руке особу која умире, јер то доноси несрећу. И изнијети умрлу особу кроз стражња врата, сматрало се несретним чином. Онај тко би дотакнуо тијело умрле особе, могао се надати срећи, а онај тко би дотакао главу умрлог, могао се излијечити од многих болести, а посебно од болести врата и грла, те од брадавица.

Тијело мртваца се морало носити са стопалима окренутим напријед, јер би се у противном могло догодити да се дух умрлог вратити кући. За вријеме ношења требало је водити рачуна да се с тијелом не направи круг, јер се вјеровало да тијело неће прихватити земља уколико се с њим направи круг. Ако би се тијело носило преко поља, вјеровало се да ће поље постати јалово, а ако би преко викенда остало непокопано, могла се очекивати још једна смрт. Смрт и несрећа се очекивала и ако би нетом сахрањена особа била ексхумирана.

И изглед умрле особе у тренутку смрти тумачио се на разне начине: ако би остао топао или млитав, вјеровало се да ће у истој кући још неко преминути; ако би му текле сузе, сматрало се несретним знамењем. Смрт на броду је слутила трагичну пловидбу, а ако би на мртво тијело пала киша, то би донијело срећу. Кога смрт затекне здравог, слутило је да ће живот продужити на оном свијету, а тко умре на велики вјерски празник, његова ће душа засигурно бити спасена.

Сањати блатњаве воде, предзнак смрти; ко сања да неће умријети – приближава му се смртни час; ко сања да је умро и да лежи наг на земљи – осиромашит ће; ко сања да је умро и да је укопан – отпутоват ће негдје и зарадити велики капитал, те вратити се кући као богата особа.

СЕЉЕЊЕ ДУШE

Сељење душе након смрти из једног у друго тијело, симбол је постојаности жеље без обзира на њезин облик. У езотеричном смислу, пресељење душа представља прелазак у другачије стање постојања. Будистичка учења у Јапану разликују шест великих путева: пут поновног рођења у Паклу, пут духа што га прогоне глад и жеђ, пут животиње, пут Титана, пут људског бића и пут Бога.
Једна ирска легенда каже да је душа Туана МцЦаирилла, прије него што је ушла у његово тијело, у јединственом низу мијењала своје стање. Била је јелен, соко, вепар и лосос равно по три стотине година. Док је била у лососу, лососа је уловио неки слуга, а затим га појела краљица и тада се јавља у обличју Туана и борави на земљи од библијског Потопа до појаве светог Патрика. У поеми “Кат Годеу“, велшки бард Телиесин (ИВ стољеће) тврди да је његова душа живила у сљедећим стањима: била је мач, суза, звијезда, ријеч, књига и свјетло.

КОМАРЦИ У СРБИЈИ ПРЕТЕ НОВИМ ВИРУСИМА ЗАРАЗАМА! Ево на шта нас упозоравају лекари! ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ

САХРАНА

Ако се сахрана обавља по лијепом времену, вјеровало се да ће душа умрлог завршити у рају; ако је киша или снијег, сматрало се да ће некој особи која испраћа умрлог ускоро умријети неко близак. Видити сахрану – могући велики и неочекивани трошкови, испунит ће вам се једна жеља. Плакати на сахрани – умријет ће неко од ваших знанаца. Сањати сахрану – испуњење жеље, задовољство, весеље; видити своју сахрану у сну – тешка судска казна, болест и немаштина. Сањати раскошну сахрану – добитак; сиротињска сахрана – тешка биједа; властита сахрана – добро здравље и дуг живот; сахрана од блиске особе – тешкоће, губитци и болест; сахрана непознате особе – радост и весеље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Болести које су измислили како би на нама зарадили

ЦРНОГОРЦИ ОВОГ ЛЕТА РЕШИЛИ ДА ОДЕРУ ТУРИСТЕ: Ако идете на море, ПАЗИТЕ НА ОВАЈ ДЕТАЉ јер вас може СКУПО КОШТАТИ!

Летовање права багатела: Ова земља ЈУРИ ТУРИСТЕ, собе упола цене

ЋЕРКА ЗВЕЗДАНА ТЕРЗИЋА ПОВРЕЂЕНА У УДЕСУ У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА: Маша Терзић превезена у Ургентни центар! Кола се од силине удара окретала, крхотине на све стране, поломљен семафор… СТРАВИЧНЕ СЦЕНЕ!

Курир, foto:Foto: Printscreen YT, Shutterstock

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име