ЖИВОТА ИМА И ПОСЛЕ БАНКРОТА: Стиже решење за грађане у ДЕБЕЛИМ ДУГОВИМА!

Foto: Public

Грађани Србије који су у дебелим дуговима и које на сваком ћошку јуре извршитељи можда би могли ускоро и да мало одахну.

Наиме, и код нас ће почети израда закона који би регулисао лични стечај. У Влади Србије на томе раде, али још нису познати ни рокови, а ни решења.

Лични банкрот за оне који су “шворц” саветовао је и Међународни монетрани фонд, а у склопу решевања проблематичних кредита грађана. Цела прича је још у раној фази, међутим не треба заборавити да прописе на ову тему већ имају скоро све земље Европске уније а углавном и бивше републике СФРЈ. Значи, Србија има на кога да се угледа и изабере ако не одлична, оно бар добра решења.

СВИ ЗЕМУНЦИ, АРКАНИ И ГИШКЕ… ТРИ КЛАСЕ ЈЕ ТО БИЛО ИСПОД МАРИЈАНА! Човек са челичним песницама писао је песме Милени Дравић, а када су му ставили ПИШТОЉ НА ГЛАВУ рекао је: Песница шампиона увек је бржа од прста олоша на обарачу!

МИЛО, БРАНИЋЕМО ОСТРОГ ОРУЖЈЕМ! Даље руке од наших светиња!

Лични стечај не би требао да буде баук. Уосталом, Међу “банкротиранима” има и доста познатих личности. У ту групу уписали су се некадашњи кошаркаш Денис Родман, ТВ звезда Памела Андерсон, глумица Ким Бесингер, па и чувени тенисер Борис Бекер. Живота има и после банкрота.

Лични стечај треба да помогне гађанима да се спасу од финансијске агоније. Закон би прво морао да одреди ко може да прогласи банкрот и под којим условима. Ако погледамо како су то друге земље регулисале, кандидат за банкрот је обично лице које се нашло у ситуацији да не може да измирује обавезе, а без своје кривице. Имовину им је уништила елементарна непогода или несрећни случај и слично.

Лични банкрот обично проглашава сам дужник и за то се обраћа суду. Уколико у суду то прихвате ради се попис његове имовине и утврђује се план отплате. Банкротирани добија стечајног управника који управља целокупном (преосталом) имовином. Дужнику се оставља сума која је довољна за преживљавање. Након што се реализује план отплате део потраживања се брише, односно опрашта. Искуства европских земаља показују да поступак траје од три до пет година, а за време трајања банкрота стечајни управник располаже имовином дужника. (Наравно, стечајни управник није добровољац, а дужник плаћа његово ангажовање).

ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ! ТИТО ЈЕ ПРЕД СМРТ ТРАЖИО ДА ВИДИ СВЕШТЕНИКА: А онда је тај духовник завршио под точковима камиона! ОВО СУ ДЕТАЉИ ДОГАЂАЈА О КОМЕ СЕ ДО САДА МАЛО ЗНАЛО

ОВО ЈЕ ДАНАС НАЈТУЖНИЈЕ МЕСТО У СРБИЈИ: Школа туге у Александровцу Марију (14) испраћа срцем од цвећа, ђаци неутешни

Лични банкрот треба да помогне да се реше проблематични кредити које дугују физичка лица. Код нас ту спада 4,48 одсто кредита одобрених грађанима.

Када се погледају идеје и намере све изгледа као добра помоћ презадуженима. Међутим тако је било и када је доношен закон и други прописи о приватним извршитељима. Све је било “чисто”, а после се показало да је овај пропис изузетно мањкав и чекају се измене.

Професор Правног факултета у Новом Саду Марко Кнежевић каже да треба сачекати барем прву верзију закона да би нешто могло да се коментарише, али да ипак није рано да се скрене пажња на нешто што је изузетно важно, а то је минимум прихода који се мора оставити за егзистенцију дужнику.

ХОРОР НА ИНФЕКТИВНОМ ОДЕЉЕЊУ ВАЉЕВСКЕ БОЛНИЦЕ Стиже све већи број људи, има и деце, начелница одељења издала ХИТАН АПЕЛ!

УЖАС У СЕЛУ КОД НИША: Пронађено тело пастира у пољу

– Сада баш код прописа везаних за извршење имате случај да се од минималне зараде може на име обавеза узети половина на име дуговања. Код оних који имају веће плате то је две трећине. Тако су се у најгорем положају нашли грађани чија су примања нешто изнад минималца. Оно на што би посебно требало обратити пажњу код доношења закона о личном банкроту су издржавана лица. Ту се најчешће појављују деца па треба посебно повести рачуна о њима кад се одређује та минимална сума зе преживљавање. Такође треба прецизно регулисати како ће тај износ да се мења, а у случају да дође до промена, рецимо, скокова цена односно инфлације – објашњава Кнежевић.

Лични банкрот требао би посебно да помогне предузетницима. Они нису правна лица, а када дођу у проблеме суочавају се са блокадом рачуна и ликвидацијом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) ЕВО КО ЈЕ ПРИСТУПИО ЗАВЕТНИЦИМА! Представили програм и нове чланове!

Вучић креће у велику дипломатску офанзиву, а из удаљеног краја Европе стиже нови савезник!

(ВИДЕО) ХАОС У УН! Вљора вређала Србе, а онда на чистом СРПСКОМ уследило “НЕ СВИРАЈ К…!”

Србија није капитулирала 9. јуна 1999: “Чим смо сели за преговарачки сто уследио је први ТРИК, али нисмо пристали”

(ФОТО) ПОЗНАТИ ПРОДУЦЕНТ И ДИПЛОМИРАНИ ПСИХОЛОГ Ево ко је Турчин који се сатима ИЖИВЉАВАО над нашом манекенком

ТРАГЕДИЈА НА ЕКСКУРЗИЈИ У ПРАГУ! Ученик (17) погинуо након пада са прозора хотела

Укључиш веш машину, стижу “комуналци” – 5.000 динара! Не дај Боже да ти се дете игра лоптом… Стиже ригорозни закон!

Аутомобил министра Бранислава Недимовића слетео у канал! Полиција извлачи људе из возила

(ФОТО/ВИДЕО) ПЕНЗИОНЕР ИЗ ЧАЧКА САМ ПРОИЗВОДИ СТРУЈУ: Захваљујући ОВОМЕ смањио рачун за неколико хиљада динара

СМРТ НИКАДА НЕ ДОЛАЗИ НЕНАЈАВЉЕНО: Ово су ЈЕЗИВИ ЗНАЦИ да се ближи крај! А кад следећи пут чујете да сат откуца баш оволико, СЛЕДИЋЕТЕ СЕ!

извор: SrbijaDanas/Dnevni.hr, фото: Public

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име