ПЕНЗИЈЕ ЋЕ БИТИ ВЕЋЕ НЕГО ИКАД ПРЕ! ПОВИШИЦА СТИЖЕ УОЧИ НОВЕ ГОДИНЕ: Пензионери, ево колико пара ће вам донети швајцарски модел!

Pixabay
Нови закон по коме ће пензије расти у складу са “швајцарском формулом” треба очекивати на јесен, а прво повећање пензија у складу са новим моделом већ крајем новембра или у децембру ове године.
„Швајцарски модел“ практично би значио да ће пензије укупно 1,7 милиона пензионера у Србији расти по моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде. То би у тренутним околностима практично значлио повећање од око пет одсто, што би на примеру просечне пензије од 26.300 динара значило додатних 1.315 динара.

Толико повећање у новчанику требало би очекивати већ крајем новембра или у децембру ове године с обзиром на то да су измене закона о пензијском систему планиране за јесен.

„План је да се о швајцарском моделу додатно разговара са ММФ чија делегација у Србију долази почетком октобра, а који су начелно већ прихватили нову формулу када су недавно били у Београду. Тако би се на закону могло радити одмах након њиховог одласка, и повишице би требало очекивати већ крајем новембра или током децембра. Толика флексибилност у смислу померања два месеца пре почетка наредне године је дозвољена и могућа“, каже извор листа.

КОБНИ СУСРЕТ НА ПАРКИНГУ! ШТА ЈЕ ПРЕТХОДИЛО ПУЦЊАВИ У БЛОКОВИМА: Теодора и Драгослав су шетали мирно, а онда је извадио пиштољ! КАД ЈЕ СТИГЛА ПОЛИЦИЈА

ПИЈАНИ ДРУГ И НЕВЕЗАН ПОЈАС МУ ДОШЛИ ГЛАВЕ! У несрећи код Титела погинуо младић (22)!

Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је недавно да ће се у међувремену разговарати о још неколико модела, али да ипак очекује „да ће овај модел (швајцарски), као најправеднији и најбољи, бити усвојен“.

„То је модел који се примењује у великом броју земаља и милсим да је најповољнији и фер за наше најстарије суграђане, јер се везује за два показатеља, инфлацију и раст плата, а који су и основне детерминанте висине пензија“, прецизирао је недавно министар финансија.

Швајцарска формула за усклађивање пензија у Србији, иначе, није новост. У нашој земљи овакав начин обрачуна пензија уживао је широку друштвену подршку све до 2006. године када је формула укинута због инсистирања Светске банке а у оквиру тадашњег аранжмана са ММФ. Пензионери су били незадовољни и тада је дошло до великих, економски неодрживих, ванредних повећања пензија 2008. која су проузроковала вишегодишњу пензијску и буџетску дестабилизацију.

ПУЦЊАВА У ЛЕПОСАВИЋУ: Комби крагујевачких регистрација одбио да се заустави, ПОЛИЦИЈА ОТВОРИЛА ВАТРУ!

СВИ ЗЕМУНЦИ, АРКАНИ И ГИШКЕ… ТРИ КЛАСЕ ЈЕ ТО БИЛО ИСПОД МАРИЈАНА! Човек са челичним песницама писао је песме Милени Дравић, а када су му ставили ПИШТОЉ НА ГЛАВУ рекао је: Песница шампиона увек је бржа од прста олоша на обарачу!

Потом су 2010. године уведене мере штедње и пензије су биле усклађиване само са ценама и делом раста БДП преко четири одсто годишње. Након стабилизације, Влада је укинула формулу за усклађивање пензија крајем 2018. и најавила нову од 2020. године.

У Европи скоро све земље имају формуле за усклађивање пензија, а највише њих користи управо швајцарски модел односно комбинацију раста цена и раста зарада. Аустрија, Италија, Француска и Шпанија усклађују пензије са растом цена.

Формуле су нешто издашније и поре раста цена делимично укључују и раст зарада у Финској (20 одсто), Чешкој (33 одсто), те Словачкој, Румунији и Бугарској, где раст зарада учествује са 50 одсто приликом усклађивања пензија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

РАСПОП МИРАШ ДЕДЕИЋ ПРЕТИ: ОТЕЋЕМО И ОСТРОГ! Мило ће нам предати све цркве и манастире у ЦГ!

ОБРТ У ИСТРАЗИ УБИСТВА МИГРАНАТА У БЕОГРАДУ! Посвађали се око новца од кријумчарења, па платио 300 евра да убију Кана, а онда ликвидирао убицу! ОСТАВИ

ТРАГЕДИЈА НА ЕКСКУРЗИЈИ У ПРАГУ! Ученик (17) погинуо након пада са прозора хотела

Аутомобил министра Бранислава Недимовића слетео у канал! Полиција извлачи људе из возила

извор: Kurir/Blic, фото: Pixabay

1 КОМЕНТАР

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име