Представљена књига „Матица топличка“ у прокупачком Музеју

У Народном музеју Топлице, Јелена Стојановић из Београда представила је своју прву књигу „Матица топличка“. О књизи су, поред аутора, говорили и уредник Издавачке куће „Пешић и синови“ Весна Пешић и прокупачки писац Сибин Шовић.

Књига обухвата једно од најславнијих, али и најдраматичнијих раздобља у новијој српској историји, предвечерје и искрсавање Балканских ратова, као и Првог светског, у којима су преци ауторке пружили значајан допринос.

Према мишљењу рецензента књиге, др Александра Гордића, ауторка је врло уверљиво дочарала тадашња збивања, али и критични амбијент у којем су се преламале судбине не само њених дедова, него и целокупног српства.

-За ову тематику сам се одлучила слушајући приче својих предака, нарочито деде Милорада Козића и Добрице Стојановића. Цело детињство сам провела у Топлици, у селима Гојиновац и Мала Драгуша, где и данас радо долазим. Овај крај је веома значајан за целу моју породицу. Тема мог мастер рада, на Факултету за примењену екологију Футура, била је везана за потенцијал еко туризма у Топлици, истакла је ауторка, говорећи о томе зашто се одлучила да тема њене књиге буде везана за Топлицу.

У књизи „Матица топличка“, Јелена је представила Србију из прошлог века, кроз топличку породичну причу. Иако је рођена у Београду, Топлица је Јелени у души и нераскидиво је везана за овај крај.

Занимљиво је и то да у књизи постоји и карта са туристичким појмовима, али и попис неких знаменитих личности, који ће читаоце упознати, не само са природним лепотама топличког краја, већ и са његовом историјом, културом и традицијом.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Подршка Развојне агенције Југ прокупачким предузетницима

Фондација „Ана и Владе Дивац“ потписала уговоре са ученицима Пољопривредне школе о додели механизације

Непознате особе поскидале прскалице са фонтане у парку јунацима “Гвозденог пука”, Симоновић: Чувајте град у коме живите!

Са скупштинског заседања: Гради се спомен-обележје у знак захвалности руском народу

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here