СУТРА СУ ЛЕТЊЕ ЗАДУШНИЦЕ: Обављају се кратки обреди, али ово НЕ ВАЉА РАДИТИ

Српска православна црква и верници у суботу 15. јуна обележавају летње или Духовске задушнице.
Тог дана се обележава сећање на све преминуле. Иде се на гробља или у цркве и пали свећа. Црква је прописала посебне дане – Задушнице, и то четири пута годишње.

ЕВРОПА УВИЂА ГРЕШКЕ? Французи схватили: Срби на Косову третирани као грађани другог реда

Микију Ђуричићу пресуђено: Ево колико ће робијати насилник, суд потврдио!

Задушнице падају увек у суботу: Зимске задушнице су пред Месне покладе, у суботу пред Духове су летње задушнице, Михољске су у суботу пред Михољдан, а јесење, Митровске задушнице у суботу пред Митровдан.

На дан Задушница иде се у цркву, где се служи света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а после службе иде се до гробова покојника. На гробовима се пале свеће, а свештеник обавља кратки обред и кади гробове.

На гробље и у цркву се носи кувано жито које подсећа на Христове речи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у мраку, него у светлости Сунца. Црно вино, којим свештеник прелива жито, означава Божје милосрђе којим се зацељују ране греха.

ОТАЦ ЈЕ ПРОЧИТАО ПОРУКЕ НА ЋЕРКИНОМ ТЕЛЕФОНУ И ЗАЛЕДИО СЕ: Малолетницу (12) силовали, злостављали, уцењивали, ПУЦАЛИ јој поред главе и све снимали!

Свећа је симбол светлости Христове, која треба да нас подсети на светлост којом Христос обасјава душе преминулих.

У овој недељи се не припрема рухо за невесте и никако се сиротиња и просјаци не терају од гроба који обилазите већ им се да милостиња, мало новца или нешто хране.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ПРЉАВИ СЕКС БИЗНИС ЕНГЛЕЗА У БЕОГРАДУ! Доводи странце да у Србији “лупе рецку”, лаковерне девојке које ПАДНУ НА ЊИХОВЕ ФОРЕ СНИМАЈУ И ПОСТАВЉА

ШОКАНТНА ПРИЧА О МЕДЛИН ОЛБРАЈТ КРУЖИ ФЕЈСБУКОМ! Због младалачке везе са Његошем је ЗАМРЗЕЛА све Србе! СВЕ ЈЕ БИЛО ИДЕАЛНО ДОК НИЈЕ САЗНАО ДА ГА ЈЕ ПР

СИН КРИСТИЈАНА ГОЛУБОВИЋА МОТКОМ ПРЕТУКАО МЛАДИЋА У ПАРКУ! Лазар (25) ће робијати са оцем?!

МИЛО ПРИПРЕМА ТЕРЕН ШИПТАРИМА ДА ОТМУ ПЕЋКУ ПАТРИЈАРШИЈУ, ВИСОКЕ ДЕЧАНЕ, ГРАЧАНИЦУ! Ево шта се крије иза Закона о слободи вероисповести у ЦГ!

ДИРЕКТАН СУДАР НА ПУТУ НЕГОТИН – КЛАДОВО! Возач “форда” прешао у супротну траку, закуцао се у други аутомобил и ОСТАО НА МЕСТУ МРТАВ!

АМЕРИЧКА “ФОКА” И СПЕЦИЈАЛАЦ ЗА РУСИЈУ СТИЖЕ У БЕОГРАД! Ентони Годфри мења Скота?!

(ФОТО) ЈАДНО! СЛОВЕНЦИ БИЛБОРДОМ НА КОЈЕМ ВОЈНИК ЈНА ДРЖИ РУКЕ УВИС У ЗНАК ПРЕДАЈЕ славе Дан државности!

ДАЧИЋЕВА КЛЕТВА! НЕ САВЕТУЈЕМ НИКОМ ДА ИДЕ ПРОТИВ СВЕТИЊА, КО ГОД ЈЕ ИШАО, НИЈЕ ДОБРО ПРОШАО: Зар неко стварно мисли да ће заузети Острог, од кога да

SrbijaDanas

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here