ВЕЛИКА ИЗМЕНА У ЗДРАВСТВЕНОМ СИСТЕМУ СРБИЈЕ: Ево КАКО ће од сада радити домови здравља и болнице

У домовима здравља и општим болницама почеле су провере могућности за функционално повезивање ових установа у здравствене центре.
Тренутно се процењује где фузионисањем највише може да се добије на квалитету здравствених услуга – да се са истом опремом и кадром ради више и боље.

Спајање ће, најављују из Министарства, најбрже ићи тамо где су домови здравља и опште болнице у истом дворишту, али то ће ипак бити дужи процес. Јер, домови здравља су новим законом о здравственој заштити формално “прешли” из надлежности локалне самоуправе на Републику, односно Покрајину Војводину. Законски рок да се то спроведе у праксу је до априла 2021. године. Паралелно се, откривају у Министарству здравља, ради нови план мреже здравствених установа, па ће се фузионисање домова здравља и општих болница, такође, одвијати на једном од тих колосека.

КОМУНАЛЦИ У ДИЛУ СА ИЗВРШИТЕЉИМА! Овако отимају људима плате за рачуне КОЈИ СУ ПЛАЋЕНИ! ПА ОВО ЈЕ ЛЕШИНАРЕЊЕ!

(ВИДЕО) ИРАНСКИ ГЕНЕРАЛ УПОЗОРИО СВЕТ: Ако избије КОНФЛИКТ У ЗАЛИВУ, НИКО НЕЋЕ МОЋИ ДА КОНТРОЛИШЕ ЊЕГОВЕ РАЗМЕРЕ!

Остављен је рок од девет месеци, рачунајући почетак примене новог закона, да се донесе уредба о плану мреже здравствених установа у јавној својини. Засад у Министарству здравља не могу да кажу колико ће се домова здравља и општих болница фузионисати.

– Спајање домова здравља и болница у здравствене центре треба да доведе до оптимизације коришћења постојећих кадровских, просторних и потенцијала медицинске и друге опреме, нарочито када се многи домови здравља и болница налазе у истој згради или у истом дворишту – објашњавају у Министарству здравља.

– Значи, моћи ће да се за правне, економске и друге послове формирају заједничке службе, као и другачији распореди рада: да лекари из домова здравља дежурају у болници, а да лекари из болнице обављају амбулантно-поликлинички рад у домовима здравља.

(ВИДЕО) БРУКА! СМЕЈЕ ИМ СЕ ЦЕО СВЕТ! Амерички војници на НАТО вежби НАПАЛИ ПОЉА ПШЕНИЦЕ: Упс, изгубили смо се…

Заветница послала оштру поруку: „НА РАПОРТ СРБИЈИ, А НЕ КАЈЛУ СКОТУ, ГОСПОДО ИЗ “ОПОЗИЦИЈЕ”!“

У формацијском смислу државно здравство и сад има здравствене центре, њих седам – Зајечар, Ужице, Врање… То су установе које су опстале у том “формату” дуже него што је примењиван претходни закон о здравственој заштити, којим је било предвиђено њихово “цепање” на домове здравља и болнице.

– Од ситуације коју “снимимо” на терену зависиће и где ће се опет формирати здравствени центри и којим темпом. То је озбиљан посао који тражи и познавање ситуације у здравству, и искусне људе, као и дефинисање многих других услова, између осталих и шта свака установа мора да има од опреме и који кадар – објашњавају у Министарству здравља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ШИПТАРИ СЕ УБРЗАНО НАОРУЖАВАЈУ! Турци дали Тачију ‘звер’ за упад на север КиМ!

ХОРОР ОД ВРЕМЕНА СЕ НАСТАВЉА! Вечерас нам стиже СУПЕРЋЕЛИЈА која ће да разори Србију! Јака олуја, град и оркански ветар почињу пред крај дана! 

ДА ЛИ СУ СЕ АМЕРИ УПЛАШИЛИ ОСВЕТЕ ИРАНА, ИЛИ ЈЕ У ПИТАЊУ НЕШТО МНОГО ОПАСНИЈЕ! Мирослав Лазански отворено

ЧАНАК ПОНОВО ПРОВОЦИРА: Косово није Србија!

(ВИДЕО) СРПСКИ ВОЈНИК ЈЕ ОВДЕ ДОШАО ПРЕД ПОЛАЗАК НА КОСМЕТ, оно што му се на ратишту догодило САМО ЈЕ ЈЕДНО ОД ЧУДА МАНАСТИРА КОД НИША, где од 1993. н

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ: ОВО ЋЕМО ДЕБЕЛО ПЛАТИТИ! Вечни лед почео да се топи 70 година раније него што се предвиђало!

ПУТИН ШИРИ РУСИЈУ: Москва додаје 7 НОВИХ ОСТРВА својој територији

извор: SrbijaDanas/Vecernje Novosti

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име