(ФОТО) Била је СУПРУГА ХАЈДУК ВЕЉКА, а заувек упамћена по надимку ЧУЧУК СТАНА – ево и зашто!

Foto: Printscreen

Чучук Стана је опевана у народним песмама као супруга Хајдук Вељка.
Позната је као опака жена која је опчинила Хајдук Вељка и који због ње “изгубио главу”.

МЕТЕОРОЛОЗИ НАЈАВЉУЈУ НОВИ ВРЕЛИ ТАЛАС! Следеће недеље паклене врућине, ЕВО ШТА НАС ОЧЕКУЈЕ!

СТРАВИЧНИ ДЕТАЉИ ТРАГЕДИЈЕ У СУБОТИЦИ! Огњен је после изласка с друштвом отишао на железничку станицу и попео се на вагон, а онда га је убила СТРУЈА!

Ипак, поред љубавне приче са Хајдук Вељком, Чучук Стана у песмама је опевана и у народној легенди упамћена као “жена ратник” и неко ко је чак четири пута рањаван у борби за слободу Србије.

Стана Пљештић је рођена око 1795. године у селу Сиколе, код Неготина. Њен отац имао је занимљив захтев за Стану и њене две сестре, који је трајно утицао на то како ће ова занимљива и интригантна жена остати упамћена у српској историји.

Наиме, отац је желео да она и њене две сестре, током школовања у Белој Цркви, носе мушку одећу. Овакав захтев проистекао је из тога што Стана није имала рођеног брата, а породица је патила за наследником. Иако је брат Михајло стигао у породицу, додуше много касније, Стана ни тада, нити икада касније у животу, није скинула то одело.
ЖЕСТОК СУКОБ НА ПИНКУ! Ђурђевићева одбрусила Обрадовићу: СУПТИЛНО ПРОПАГИРАТЕ НАТО! О онима који су убијали нашу децу говорите као о великим инвестито
СТРАВИЧАН КАРАМБОЛ НА НАПЛАТНОЈ РАМПИ КОД НИША: Повређене мајка и ћерка, држављанке Швајцарске! Цистерна ударила у камион, а потом се ШЛЕПЕР ЗАКУЦАО
Иако физички мала и крхка, Стана је остала упамћена као веома снажна жена, управо захваљујући том оделу. Надимак “Чучук” (од турске речи за “мало”) добила је управо због своје ситне и крхке грађе, и заувек је остала упамћена по њему.

Но, у Србији оног времена, иако ретко, било је жена које су носиле ножеве, и биле вољне да ратују за слободу земље. Једна од њих била је и Чучук Стана.

Крхка лепотица у мушком оделу, са кубуром и јатаганом, која се ничега није бојала и која је противницима у биткама за слободу Србије утеривала страх у кости. Међу народом тога доба о њој се причало као о “хајдуку у сукњи”.

Њена храброст и одважност, али и право војничко умеће, нарочито се огледало у начину на који је управљала ножем.

У ЦРНОЈ ГОРИ НЕМА КРАЈА МРЖЊИ ПРЕМА СРБИМА: Српским ученицима стављају нож под грло!

ПОТЕРА НА ИБАРСКОЈ! Милан П. прегазио два саобраћајца, на знак да стане, ДОДАО ГАС и ударио полицајце!

Са својим препознатљивим ножем била је нарочито вешта, па је он убрзо постао један од симбола који се појављује у причама и легендама о овој необичној жељи, а које се већ скоро два века испредају и преносе са колена на колено.

Поред завидног руковања ножем, Чучук Стана одлично је јахала коња, била писмена и говорила руски, пољски, румунски и грчки језик. Пушком је баратала као прави ратник, сваку мету погадала је са огромном прецизношћу, а у седлу била сигурна и вешта. У легенду је ушла као жена која је имала храбрости да се коље са Турцима.

После свих битака у којима је учествовала, и два брака, Чучук Стана се 1842. године заједно са децом, преселила у Атину где је умрла и сахрањена 1849. године.

МИЛОГОРЦИ НАЧИСТО ОДЛЕПИЛИ: Срби су криви што нам је сезона пукла, МИНИРАЈУ НАС ВЕЋ 140 ГОДИНА?!

НИКАД УЖАСНИЈИ ПРИЗОР Момчило је умро природном смрћу, али кад су му ушли у викендицу и угледали шта је на поду, прозору и столу 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) ПРИВЕДЕНА ПОЗНАТА ПЕВАЧИЦА! Расправљала се са полицијом, МОРАЋЕ ДА ПЛАТИ КАЗНУ!

БУРА У ПОДГОРИЦИ И ДАЉЕ ТРАЈЕ! Влада каже да је напад на српску децу у школи ИЗМИШЉЕН, али једна мајка им је запушила уста: Претње и усташке песме им

СРБИН (25) У ФИЛМСКОЈ ПОТЕРИ БЕЖАО БЕЧКОЈ ПОЛИЦИЈИ: Засипао патролу хицима и накратко умакао! Специјалци га опколили и погодили ТЕЈЗЕРОМ, последњим ат

ТРАГЕДИЈА У СУБОТИЦИ! Младић се попео на теретни вагон, па погинуо од СТРУЈНОГ УДАРА!

БАХАТИ ГАСТАРБАЈТЕРИ ВИКАЛИ НА ДЕВОЈКУ ИЗ СУЗУКИЈА: После хаоса на Дорћолу урлали на жену, а сад тврде да су се уплашили ЛИНЧА! Ево какво је стање

извор: SrbijaDanas

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име