(ФОТО) Овај Србин је научник ТЕСЛИНОГ ранга, а СВИ СМО ГА ЗАБОРАВИЛИ: Цела Србија мора да ЗНА ЊЕГОВО ИМЕ

Foto: Printscreen

Огњеслав Костовић Степановић рођен је 30. децембра 1916. године и био је српски и руски проналазач и научник, као и капетан руске војске.

Огњеслав, који је по националности био Србин, најпре је живео у Мађарској, а касније се сели у Русију. Деда Јован и отац Стеван су били трговци житом из Новог Бечеја.

Рођен је у Аустрији, али је живео и школу похађао у Пешти. По завршетку школовања је управљао паробродом за вучу шлепова на Дунаву.

ОВО НИСТЕ ОЧЕКИВАЛИ: Стиже одећа сачињена од ПОСЕБНОГ САСТОЈКА, модна индустрија уводи КРУПНЕ ПРОМЕНЕ!

“Тата, траже ми 300.000, прете да ће убити тебе, маму и сестру” Новака су нашли У ЛОКВИ КРВИ, а иза свега стоји УЖАС

Тамо му се родила генијална идеја о чамцу-риби, подморници која носи 8 људи и испод воде може да издржи 20 часова. Са овим пројектом се обраћао руском царевићу Александру Александровичу, али без већег успеха.

Две деценије пре Цепелина који је радио према нацртима Давида Шварца, Огњеслав је конструисао ваздушни брод одн. тзв. дирижабл Русија и израдио за њега бензински мотор на водено хлађење и електрично паљење. Дирижабл је 1888. године био практично готов, али му је за завршну монтажу понестало новчаних средстава. Летелица је остала да лежи у складиштима све док је није након невремена знатно оштетио пожар.

Это может быть иронией судьбы, а может — просто совпадением, но создателя первого двигателя с электрическим зажиганием…

Форум "Открытые инновации" 发布于 2015年9月16日周三

Зашто се сестре одричу наследства у корист брата? Ово је прави одговор!

УГРОЖЕНА СРБИЈА! Тачи открио шта је САН СВАКОГ АЛБАНЦА!

Задња нада Костовића да ће његов ваздушни брод бити тестиран у ваздуху пропала је након што је Министарство војске Русије одбило његов захтев да откупе летелицу. У Адмиралском бродоградилишту у Петрограду је правио дирижабл дужине 60 и пречника 12 метара са чврстом конструкцијом, дефинитивно различито од свих познатих летећих балона. Замисли Костовића оствариће касније немачки гроф Фердинанд Цепелин. На више места, углавном у руским изворима, наводи се да је Костовић проналазач првог ваздушног брода.

1879. године тражећи за изградњу дирижабла нов материјал измислио је „арборит” по многима први вештачки, синтетички материјал, неку врсту шпер-плоче. У својој фабрици шпер-плоча у Петрограду, Костовић је израђивао кофере, чамце, понтонске мостове и друге предмете за практичну употребу као и делове за своје изуме.

Године 1911. први на свету створио је летећи чамац, хидроавион. Пројектовао је подморницу за осам људи са погоном на мотор од 100 КС са унутрашњим сагоревањем на течно гориво (по некима, први на свету, пре немачког инжењера Отоа). Пријаву за патент мотора поднета је тек 1888. године, а решена четири године касније. Његов мотор је осмоцилиндрични са 80 коњских снага, док је Дајмлер направио са свега једном и по. Костовић се дуго времена одрицао свог права на мотор, јер је настојао да сачува тајну за Русију због чега није пристајао да изнесе детаље свог проналаска.

(ФОТО) Била је СУПРУГА ХАЈДУК ВЕЉКА, а заувек упамћена по надимку ЧУЧУК СТАНА – ево и зашто!

МЕТЕОРОЛОЗИ НАЈАВЉУЈУ НОВИ ВРЕЛИ ТАЛАС! Следеће недеље паклене врућине, ЕВО ШТА НАС ОЧЕКУЈЕ!

Огњеслав Костовић (рус. Костович Огнеслав (Игнатий) Степанович; Визбург, 1851 — Петроград, 30. децембар 1916) је био…

Дедовина / Dedovina 发布于 2017年2月28日周二

Међу многобројним проналасцима усавршио је и аеронаутичку телеграф-емисиону станицу. Занимљива је и његова идеја о ваздушном торпеду и уређај за извлачење потонулих бродова. Костовић је остварио право на око стотину изума али су многи остали на папиру, што га је погађало, али је упркос томе одбијао многе примамљиве понуде са Запада. Његови значајнији радови били су везани за војне потребе и као такви остајали у тајности. Зато је сасвим мало његових радова објављено у “Совјетској енциклопедији”.

Славио је сваке године крсну славу – Светог Николу. Поред многих пријатеља био му је редован гост на Слави и научник Мендељејев.

Једна његова кћер се удала за српског официра, а кад је избио Први светски рат постала је, заједно са Надеждом Петровић добровољна болничарка. Две кћери Костовића су живеле у Београду.

ЖЕСТОК СУКОБ НА ПИНКУ! Ђурђевићева одбрусила Обрадовићу: СУПТИЛНО ПРОПАГИРАТЕ НАТО!

СТРАВИЧАН КАРАМБОЛ НА НАПЛАТНОЈ РАМПИ КОД НИША: Повређене мајка и ћерка, држављанке Швајцарске! Цистерна ударила у камион, а потом се ШЛЕПЕР ЗАКУЦАО

Рођени брат Огњеслава, Ладислав Костовић, је био последњи конзул Аустроугарске у Холандији, а умро и сахрањен је у Новом Бечеју крајем Другог светског рата.

Кад је децембра 1916. у Петрограду умро Огњеслав Костовић новине су објавиле да је “нестао блистав проналазач и научник, човек који је из много разлога заслужио да будуће генерације памте његову необичну судбину и научни подвиг”.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

У ЦРНОЈ ГОРИ НЕМА КРАЈА МРЖЊИ ПРЕМА СРБИМА: Српским ученицима стављају нож под грло!

ПОТЕРА НА ИБАРСКОЈ! Милан П. прегазио два саобраћајца, на знак да стане, ДОДАО ГАС и ударио полицајце!

МИЛОГОРЦИ НАЧИСТО ОДЛЕПИЛИ: Срби су криви што нам је сезона пукла, МИНИРАЈУ НАС ВЕЋ 140 ГОДИНА?!

НИКАД УЖАСНИЈИ ПРИЗОР Момчило је умро природном смрћу, али кад су му ушли у викендицу и угледали шта је на поду, прозору и столу – врисак се орио Апат

(ФОТО) ПРИВЕДЕНА ПОЗНАТА ПЕВАЧИЦА! Расправљала се са полицијом, МОРАЋЕ ДА ПЛАТИ КАЗНУ!

извор: SrbijaDanas

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име