Ову понуду Америке Момир никада није хтео да прихвати!

Foto: Printscreen

Памтићу Момира Булатовића по искреној и дубокој опредељености за очување СР Југославије, заједничке државе Србије и Црне Горе, и то у време када је она била суочена са налетима сепаратизма и са најгрубљим мешањем страних фактора у унутрашње односе и у будућност наших народа и наше државе, каже некадашњи шеф дипломатије СРЈ Живадин Јовановић.

Албанци сковали паклени план против Србије, дижу побуну у Прешеву?! Спрема нам се велико зло!

Чим је ступио на функцију изговорио реченицу која је запалила целу Европу!

Булатовић је, наглашава Јовановић у изјави за Спутњик, све што је радио као државник — радио са дубоким убеђењем и уверењем: часно, посвећено и одговорно.

Како додаје, памтиће га и по томе што је био први сарадник председника СРЈ Слободана Милошевића у догађајима као што су били преговори у Дејтону, који су зауставили грађански рат у БиХ и Хрватској и отворили перспективе мира и стабилизације на овом простору.

„Сви ћемо га памтити као храброг и далековидог државника, који се није плашио никаквих изазова на дужностима које је обављао. Имао је смисла за управљање државним пословима, ангажујући своју околину и сараднике, развијајући код свакога одговорност и самосталност, али никада на штету целине, никада на штету стратегије“, истиче Јовановић.

Неки људи из власти раде за стране службе!

Цела Европа у шоку због новог ЗАКОНА који је увела Шведска! Срби више неће хтети тамо НОГОМ ДА КРОЧЕ!

Булатовић се, тврди Јовановић, никада није колебао када је реч о заштити виталних државних интереса, па чак и када је земља 1999. била суочена са претњом, а онда и са агресијом НАТО — у тим данима знао је да организује и мобилише Владу и да утиче на националну и општу друштвену мобилизацију у одбрани земље.

У време бомбардовања СРЈ, сећа се Јовановић, постојала је пуна хармонија у деловању Савезне владе и Републичке владе Републике Србије.

„Мислим да је било веома значајно то што је Булатовић чак и када је руководство Црне Горе, чији је он председник био, имало другачије ставове и када је показивало и сепаратистичке тенденције, остао привржен заједничкој држави и заједничком друштву Србије и Црне Горе, јер је схватао да је то најбољи начин да народи те две републике сачувају своје виталне интересе. Зато се и јасно дистанцирао од сепаратизма у Црној Гори“, напомиње Јовановић.

Хаос на конференцији за новинаре! Орила се сала од премијеркиних речи! Бурно у УКЉУЧЕЊУ УЖИВО!

Зоран Марјановић оптужен за убиство певачице! СЛЕДИ СУЂЕЊЕ!

Како каже, сећа се да је Момир Булатовић, једном приликом, као председник Црне Горе, био у посети Сједињеним Америчким Државама и да су Американци тада тражили од њега да сарађује у одвајању, односно, у отцепљењу Црне Горе од Србије.

„Он је на то реаговао рекавши да тако нешто од њега не треба тражити, јер је он јасно опредељен за заједничку државу Србије и Црне Горе и да никада ништа не би урадио на штету заједништва. Американци су тада одреаговали, тако ми је говорио, да — уколико он не жели да сарађује у разбијању СР Југославије, онда ће они наћи неког другог у Црној Гори који ће у томе сарађивати. То је био детаљ који сам чуо од њега и о коме је он касније и писао, али о коме се недовољно зна“, наводи Јовановић.

Присећа се и како му је Булатовић пренео да нису тачне приче да су Американци, наводно, нудили неко решење у Дејтону за Косово и Метохију, а да Слободан Милошевић није прихватио то решење.

МЕРКЕЛОВА ЖЕСТОКО НАПАДНУТА, САСТАНАК ПРЕКИНУТ: Шта се то дешавало иза кулиса самита у Бриселу?

“Јован дрогиран, прекривен ледом, три реанимације, постаје јасно, мртав је”: Прва исповест мајке чији је син умро од екстазија

„Момир Булатовић је јасно говорио, а ја, стицајем околности, то имам и забележено као његову изјаву коју ми је лично дао, да у Дејтону није било никаквих разговора у вези са питањем Косова и Метохија и да су ту Слободан Милошевић и наша делегација били потпуно јасни у ставу да су дошли у Дејтон да преговарају о окончању грађанског рата у Босни и Херцеговини; да не желе да се дневни ред мења, или да се преговори о Босни и Херцеговини оптерећују са било којим другим темама“, напомиње Јовановић.

Истичући да ће Булатовић остати упамћен као достојан борац за истину и правду, Јовановић подсећа и на књиге преминулог, као и на његова сведочења у Хагу у процесу против Милошевића и Николе Шаиновића, али и на чињеницу да је Булатовић 23. марта ове године отворио међународну конференцију поводом 20. годишњице НАТО агресије на СРЈ.

(ФОТО) Огњена је УБИЛА СТРУЈА И УГЉЕНИСАЛА ЊЕГОВО ТЕЛО, а другови су ИЗБЕГЛИ СМРТ ЗА ДЛАКУ: Права срећа у несрећи

Последњи испраћај: Познато ВРЕМЕ И МЕСТО САХРАНЕ МОМИРА БУЛАТОВИЋА

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ВРУЋИНА већ почела да КОСИ људе по СРБИЈИ: У Лесковцу троје КОЛАБИРАЛО на улици! Ево како да препознате ТОПЛОТНИ УДАР

ПУТИН ШАЉЕ ПАРЕ СРБИЈИ: Познато где ће наша земља уложити тај новац!

МИЛО ЗАПОЧЕО ЗАВРШНУ ФАЗУ ЕТНИЧКИ ЧИСТЕ ЦРНЕ ГОРЕ: “Српска православна црква је бомба у темељу”

ПАКЛЕНИ ПЛАН: Тачи преко терориста ОВПМБ напада југ Србије! 40.000 џихадиста чека наређење за напад!

Почело је! Затворене све радње на северу Косова

извор: Alo/Sputnik

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here