ОВАЈ АПАРАТ ЈЕ НАЈОПАСНИЈИ КАД ГРМИ, А НИЈЕ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН: Када је невреме, МОЖЕ ВАС УБИТИ!

Foto: Pixabay

Седмогодишњи дечак настрадао је у Панчеву услед удара грома, а то је тек почетак трагедија које је грмљавина ових дана изазвала у Србији.

Статистика говори да током године од удара грома страда 10 особа. Највише грмљавине има током маја, јуна, јула и августа – од пет до 10 дана, док грмљавине у Србији током јануара није било више од једне деценије. Шта онда радити у овом периоду како бисмо се заштитили?

Претрес у Прешеву: У кући полицајца пронађено преко 20 КИЛОГРАМА ДРОГЕ

РУДАН ОПЛЕЛА ПО КОЛИНДИ: Хоће ли се свући гола, врућа и еротична напаљеним бајкерима да покаже сисе? Нема шта друго

Одговор на ово питање даје проф. др Владимир Ђурђевић са Физичког факултета.

У Панчеву је од удара грома испред куће страдао седмогодишњи дечак, једној породици код Јагодине потпуно је изгорела кућа, док је једном сељаку у Ваљеву страдало девет оваца, а др Владимир Ђурђевић истиче да је најважније склонити се са отвореног простора.

Најбоље је ући у неки зидани објекат. Ако вам кућа или нека зграда није у близини, добро је остати у затвореном аутомобилу.

ГОТОВО ЈЕ! Одбијен пријем Косова!

Александар Вучић најавио нове ветрове у странци: Догодине одлазим с чела СНС!

Полуотворени простори, попут надстрешница или аутобуских станица нису добар заклон од грома. Не треба стајати поред електричних стубова ни високог дрвећа. Ако баш немате где да се склоните – чучните!

Чињеница да је малишан у Панчеву страдао на кућном прагу, показује да на отворном нема заклона који је сто посто сигуран.

– Најбоље је пратити временску прогнозу и ако је за поподне најављено неко невреме, грмљавинске непогоде, у том случају не треба планирати активности које можемо да одложимо, тако да можемо да будеме сигурни, односно близу неког затвореног објекта или куће у којој можемо да се сакријемо – објашњава професор Ђурђевић.

ШЕШЕЉ РАСВЕТЛИО УБИСТВО КОЈЕ ЈЕ УЗДРМАЛО СРБИЈУ! Шиптари ће побеснети, изнео нове, непознате детаље!

РУСИЈА ДАЛА УЛТИМАТУМ АМЕРИЦИ И ЕУ ЗБОГ СТВАРАЊА ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ: Време је да се стопирају!

Супротно раширеном веровању, сасвим је безбедно користити мобилни телефон док грми. Наравно, ако сте у затвореном простору. Међутим, требало би да се клоните фиксних телефона!

– У случају удара грома, та енергија може да прође кроз водове и стигне до слушалице. Тако да, ако сте у кући, слободно користите мобилни телефон у току олује. Није добро пунити мобилни телефон јер уређај може бити оштећен – напомиње професор Ђурђевић.

Гумена обућа се препоручује нарочито онима који раде на отвореном, у пољу на пример, јер она представља неки вид изолације. Тако да, уколико се и “деси нешто страшно”, како каже др Ђурђевић, последице ће бити мање.

Народне умотворине које се односе на грмљавину нису научно поткрепљене.

(ВИДЕО) ЈАКА ПОРУКА ЗА МИЛА ЂУКАНОВИЋА ОД ЛАЗАНСКОГ! Искрено и оштро о ситуацији у Црној Гори

ЋЕРКА ПОЛИТИЧАРА УБИЛА СТАРИЦУ ЗБОГ 2.500 ЕВРА! Пре бруталног убиства СЛАЛЕ ЈДНА ДРУГОЈ СРЦА И СМАЈЛИЈЕ НА ФЕЈСБУКУ!

– Прича да гром не може да удари два пута на исто место није тачна, као ни прича да гром неће у коприве. Дешавало се да у року од двадесетак секунди гром неколико пута удари у исто место – напомиње професор Ђурђевић.

Важно је имати на уму да на отвореном нема апсолутно заштићеног места. Чак и када се налазите у окружењу високих објекта, може да се деси да гром удари у место које није највиша тачка.

Три године од стравичног убиства мале Анђе: Мајка жали што монструм није добио доживотну робију

Мали Павле (7) умро оцу на рукама: Молио сам га да отвори очи, да не оставља тату, али није могао

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Њих троје су најозбиљнији кандидати у игри за наследника Александра Вучића на челу СНС?

ДАЧИЋ: Косово је тачка нестабилности на Балкану, Приштина минира дијалог

СТРАВИЧАН ЗЛОЧИН У БЕОГРАДУ: Син убио мајку у стану на Звездари!

ТЕШКО НАМА ОД СУБОТЕ! Температура пада за преко 10 степени, а следеће недеље биће МНОГО ГОРЕ!

извор: SrbijaDanas/RTS

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име