РОДИТЕЉИ, БУДИТЕ ОПРЕЗНИ Ово је једна потенцијално СМРТОНОСНА ГРЕШКА када су у питању ваша ДЕЦА!

Foto: Public

Вожња у рукама мајке, седење на сувозачевом месту и прављење кревета на задњем седишту само су неке од лоших и опасних техника којима прибегавају родитељи у Србији када крену на дужи пут са децом. Иако ове њихове навике могу некима изгледати безазлено оне могу имати трагичне последице.

Будући да је летња сезона увелико отпочела и да родитељи на море са децом најчешће путују колима, надлежне службе упозоравају да постоји само један начин да безбедно стигну до жељене дестинације, те да је зато неопходно да своју децу ставе у ауто-седишта и вежу их безбедносним појасевима.

УЖАС У ЈАГОДИНИ: Деца се гушила и повраћала због воде у Аква парку! Малишани завршили у болници

ОВАЈ АПАРАТ ЈЕ НАЈОПАСНИЈИ КАД ГРМИ, А НИЈЕ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН: Када је невреме, МОЖЕ ВАС УБИТИ!

– Родитељи морају да схвате да дечја седишта не служе да они избегну плаћање казне, већ да спасу живот њиховом детету уколико дође до судара. Због тога никако не смеју да живе у заблуди да ће држање детета у рукама или његово спавање ван превиђеног седишта учинити да дете удобније путује. Овакве погрешне одлуке воде томе да деца губе животе – каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Вожња ван седишта пречица ка трагичном крају

Према подацима Комитета за безбедност саобраћаја чак 54 одсто деце настрадале у саобраћајним несрећама током претходне године били су путници, а велики проценат њих није путовао на законом предвиђен начин, односно седећи у ауто-седишту.

Последња у низу несрећа у којој је дете због непажње родитеља изгубило живот десила се пре месец дана када је беба од осмнаест месеци изгубила живот у саобраћајној несрећи код Јагодине.

Претрес у Прешеву: У кући полицајца пронађено преко 20 КИЛОГРАМА ДРОГЕ

РУДАН ОПЛЕЛА ПО КОЛИНДИ: Хоће ли се свући гола, врућа и еротична напаљеним бајкерима да покаже сисе? Нема шта друго

Несрећно дете страдало је у удесу у ком су тешко повређени њени родитељи Кинга Мозес Береш и Балаш Береш. Незваничне информације говориле су да родитељи нису везали сигурносни појас девојчици, што је драматично смањило шансе да преживи.

– Ово је само најсвежији пример који се завршио трагично, јер овакви примери нису ретки нажалост. Пре неколико година десио се сличан случај када је дете спавало на спуштеном задњем седишту, на ћебету међу коферима, док су родитељи напред били везани. Несрећа се догодила тако што је на њхов ауто отпозади налетео други ауто и дете је излетело из аута који се преврнуо и није преживело. Родитељи су прошли са повредама, што би вероватно било и са дететом да је било везано – објашњава Окановић.

Тек свако пето дете безбедно

Већ постојећој црној статистици додатно доприноси чињеница да се тек свако пето дете на безбедан начин вози.

Окановић истиче да би највећи број деце преживео или прошао са знатно лакшим повредама у саобраћајним незгодама да су били у дечјем седишту, односно да су били везани сигурносним појасом.

ГОТОВО ЈЕ! Одбијен пријем Косова!

Александар Вучић најавио нове ветрове у странци: Догодине одлазим с чела СНС!

– Силе које делују на тело детета приликом судара или превртања су огромне. Ако родитељи на правилан начин не сместе дете у возило, од силине ударца у удесу може да пролети кроз возило или да удари о унутрашње делове возила. Нема оправдања за родитеље који ризикују животе своје деце у саобраћају, без обзира на то да ли их превозе до вртића иза ћошка или на море – подвлачи Окановић.

Истраживања су показала да вероватноћа да се дете повреди уколико није у седишту бива повећана и до 7 пута, док смештање детета у ауто-седиште самњује ризик је смањен и до 75 посто.

Дечија седишта могу да издрже чеони удар од 50 километара на сат и удар од позади од 30 километара на сат.

Где родитељи греше?

Судећи према подацима које поседује Комитет за безбедност саобраћаја родитељи мисле да је вожња детета у њиховом наручју безбеднија од вожње у ауто-столици, те због тога врло често мајке децу држе у рукама.

– Овакво понашање родитеља директно угрозава зивот детета, јер у случаају чеоног судара мајка додатно повређује дете својим телом услед притиска, а врло цесто га мозе и усмртити – наводи Окановић и додаје да су деца у опасности и онд акда седишта нису постављена на прави начин.

ШЕШЕЉ РАСВЕТЛИО УБИСТВО КОЈЕ ЈЕ УЗДРМАЛО СРБИЈУ! Шиптари ће побеснети, изнео нове, непознате детаље!

РУСИЈА ДАЛА УЛТИМАТУМ АМЕРИЦИ И ЕУ ЗБОГ СТВАРАЊА ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ: Време је да се стопирају!

– Опасност су и лоше постављена ауто-столица или лоше затегнути појасеви, јер у том случају дете није добро осигурано. Ако родитељи на правилан начин не сместе дете у возило, од силине ударца у удесу може да пролети кроз возило или да удари о унутрашње делове возила. Нема оправдања за родитеље који ризикују животе своје деце у саобраћају, без обзира на то да ли их превозе до вртића иза ћошка или на море – наводи Окановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ЈАКА ПОРУКА ЗА МИЛА ЂУКАНОВИЋА ОД ЛАЗАНСКОГ! Искрено и оштро о ситуацији у Црној Гори

ЋЕРКА ПОЛИТИЧАРА УБИЛА СТАРИЦУ ЗБОГ 2.500 ЕВРА! Пре бруталног убиства СЛАЛЕ ЈДНА ДРУГОЈ СРЦА И СМАЈЛИЈЕ НА ФЕЈСБУКУ!

Три године од стравичног убиства мале Анђе: Мајка жали што монструм није добио доживотну робију

Мали Павле (7) умро оцу на рукама: Молио сам га да отвори очи, да не оставља тату, али није могао

Њих троје су најозбиљнији кандидати у игри за наследника Александра Вучића на челу СНС?

извор: SrbijaDanas/Blic

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име