ТЕЛЕФОНИРАЊЕ НА РАЧУН ГРАЂАНА: Бастаћ за телефон дао 2.100.000!

Printscreen

Буџетски инспектори у београдској општини открили астрономске рачуне за мобилну телефонију који су наплаћени из општинске касе и све то мимо закона

Београдска општина Стари град, коју води Марко Бастаћ, успела је да мимо закона из општинске касе плати астрономске телефонске рачуне. Како сазнаје Курир, буџетска инспекција је приликом контроле општинских финансија открила да је за то потрошено чак 2.100.000 динара!

ТРАГЕДИЈА НА АУТОПУТУ НИШ-БЕОГРАД! Погинуле ДВЕ ОСОБЕ!

Деа скинула гипс: Водитељка открила каква јој терапија предстоји!

Наш извор каже да су инспектори приликом провере трошења буџетских средстава у Старом граду имали пуне руке посла, пре свега због великог броја неправилности у спровођењу јавних набавки.

Брига их за закон

Последња контрола је, каже наш саговорник, открила да је општина на услуге мобилне телефоније спискала 1.159.009 динара супротно Закону о јавним набавкама, а 1.001.018 динара без спроведених јавних набавки.

– Буџетска инспекција је евидентирала да је нешто више од милион отишао супротно Закону о јавним набавкама, а милион динара је потрошен без тендера. Не само да су Бастаћ и његови сарадници немилице трошили на мобилне телефоне већ су те рачуне заводили као расход општине без тендера. Инспектори су тамо затекли велики јавашлук, јер је руководство општине заобилазило јавне набавке где год је стигло, а углавном су то биле скупе набавке. Ови милионски рачуни за телефонирање су само детаљ који одлично показује како се муља с парама грађана – прича извор Курира.

Траже оправдања

Сличан модел општина Стари град је примењивала и у трошењу буџетског новца за храну и пиће. Како смо јуче објавили, челници Старог града су спискали 906.141 динар у ресторанима и пекарама, а буџетска инспекција је утврдила да том приликом нису испоштовали Закон о јавним набавкама. Из Службе за односе с јавношћу ове општине су објаснили да је поменути износ утрошен током 2017. и 2018, и то „у сврхе организовања општинске славе и пружања угоститељских услуга за стране делегације које су тим поводом биле гости општине Стари град“. Тврде и да је Закон о јавним набавкама испоштован, јер износ по календарској години није премашивао 500.000 динара, што је сума до које се закон не примењује.

10 СТВАРИ НИКАКО НЕ ТРЕБА ДА РАДИТЕ КАДА ГРМИ! Мобилни одмах искључите, нарочито ако нисте на УЛИЦИ и заштитите УШИ рукама! Ево зашто

Шиптар Иљир Мета правио скандал на Јахорини: Убеђивао БиХ да је Косово независно, а онда му је Брнабићка жестоко одговорила

На наша питања о рачунима за мобилне телефоне одговори из општине нису стигли до закључења овог издања.

Иван Нинић

Раде по систему „ја теби, ти мени“

Иван Нинић из Центра за владавину права објашњава да би се овакво поступање могло квалификовати као два дела – ненаменско трошење буџетских средстава и избегавање спровођења јавне набавке:

– Иза избегавања јавних набавки може да стоји незнање, али је најчешће намера. Службеници често упозоравају функционере да буџетски расход не може да се ствара без спроведене јавне набавке, али надређени то намерно игноришу. Намера је готово увек да се фаворизује одређени добављач зато што се у том случају елиминише конкуренција. Где год постоји ситуација да је избегнута јавна набавка, примењен је систем „ја теби, ти мени“, чиме се елиминише слободно тржиште.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СРБИЈА ПОСТАЈЕ КРАЉЕВИНА?! Скупштина поништава одлуку из 1945. светски медији извештаваће о историјском догађају

Лаж до лажи! Тачи и Харадинај оптужили СРБЕ за ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ: “Браћа Битић су хероји, а ЗЛОЧИНЦИ СУ У БЕОГРАДУ”

ПУТИН НАМ ВРАЋА ДРАГОЦЕНОСТ: Страница Јеванђеља стиже 20. октобра, а ево шта ће Србија поклонити њима као знак захвалности

(ФОТО) Мајка умирала сатима у најгорим мукама након што ју је син напао: Комшије откривају каква је била Станојка

Kurir.rs

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here