Пет година за сваког ко буде говорио да у Сребреници није било геноцида?!

Foto: Public

Годишњица злочина у Сребреници, који су починиле снаге Војске Републике Српске под командом Ратка Младића, осуђеног пред Хашким трибуналом, била је тема и у републичком парламенту. Наиме, посланици су повели полемику да је ли у Кривичном закоником Србије предвиђена казна затвора и до пет година због негирања геноцида у Сребреници.

Наиме, посланици СРС данас носе беџеве на којима пише да у Сребеници није било геноцида. На то, али и на обраћање лидера радикала Војислава Шешеља реаговао је посланик Странке модерне Србије Владимир Ðурић. Он је хтео да, како је рекао, подсети надлежно тужилаштво да је Кривичним закоником Србије прописано да ће казном затвора до пет година казнити онај ко јавно одобрава, негира постојање или значајно умањује тежину геноцида и уколико су та дела утврђена правоснажном пресудом.

Српкињу УЈЕО КОЊ у Сутомору док се враћала са плаже?! ЛЕТОВАЊЕ СЕ ПРЕТВОРИЛО У КОШМАР

(ФОТО, ВИДЕО) Ево ко су жртве олујног невремена и како су страдали! СЕВЕР ГРЧКЕ РАЗОРЕН

– Свеокупно Хашки суд, судови у БиХ, Хрватској и Србији до сада су осудили 47 особа на укупно 704 године затвора за геноцид, злочин против човечности и друге злочине почињене у Сребреници јула 1995. године, а Европски парламент је у резолуцији прошле године изнео став да жали због континуираног порицања геноцида од неких српских власти – рекао је Ðурић.

Он је навео да се у резолуцији наглашава да је признавање геноцида основни корак на путу Србије ка ЕУ.

На његово излагање одговорио је посланик Народне сељачке странке Маријан Ристичевић рекавши да је Ðурић злонамерно прочитао одредбе закона које се односе на негирање геноцида.

“Милица је била дивно дете, а сад је спуштају крај мајке”: Мучна тишина на сахрани девојке (17) која је погинула код Чачка

(ВИДЕО) РАЗАРАЊЕ БИБЛИЈСКИХ РАЗМЕРА! Погледајте како изгледа Грчка НАКОН СТРАВИЧНЕ ОЛУЈЕ!

– Забрањено је негирати геноцид, али само онај који је утврђен сталним Међународним судом правде, а не Хашким трибуналом. Још једном је грубо обмануо народне посланике и овде некима припретио казном затвора – рекао је Ристичевић.

И био је у праву, јер у члан 387 став 5 Кривичног законика пише:

– Ко јавно одобрава, негира постојање или значајно умањује тежину геноцида, злочина против човечности и ратних злочина учињених против групе лица или члана групе која је одређена на основу расе, боје коже, вере, порекла, државне, националне или етничке припадности, на начин који може довести до насиља или изазивања мржње према таквој групи лица или члану те групе, уколико су та кривична дела утврђена правноснажном пресудом суда у Србији или Међународног кривичног суда, казниће се затвором од шест месеци до пет година.

НОВА НАДА ЗА СПАС ОРЛА СА СРПСКОГ ГРБА: Летите, царски птићи, па се једном вратите кући!

(ВИДЕО) Стравични детаљи погибије мајке и сина у Грчкој: Ветар је подигао дечака у ваздух и бацио свом снагом на тло

Значи, јасно стоји Међународног кривичног суда, а не Међународног суда правде.

– У Србији није кажњиво негирање геноцида у Сребреници – каже Милан Шкулић, професор Кривичног права на београдском Правном факултету.

Како каже у нашем законику стоји Међународни кривични суд.

– Мисли се на стални Међународни кривични суд. Значи има велико “М” у имену, не мисли се на било који међународни кривични суд. Мисли се на суд који је настао Римским статутом, много касније од Хашког трибунала – истакао је Шкулић.

Треба разликовати ове три судске институције: Међународни суд правде, Међународни кривични суд (који се помиње у нашем Кривичном законику) и Међународни кривични трибунал за бившу Југославију.

БОЖЈЕ ЧУДО: Хришћанске светиње на Светој Гори остале нетакнуте у снажном невремену

ПРОДАЛА САМ ЋЕРКЕ И УНУКЕ ЗА СТОТИНУ ХИЉАДА ЕВРА! Радмила Мукуловић из села Тешнице: Млађу сам продала за 99.000 немачких марака, а старију само за 10.000, а за унуку узела 20.000 евра и сазидала куће!

Међународни суд правде (МСП) је главни судски орган Уједињених нација. Седиште овог суда је у Палати мира у Хагу. Основан је 1945. године према одредбама Повеље Уједињених нација, а почео је са радом 1946. као наследник Сталног суда за међународно право.

МСП не треба мешати са Међународним кривичним судом, који такође потенцијално има „глобалну“ надлежност. Наиме, Међународни кривични суд је међународни суд, такође, са седиштем у Хагу, а основан је Римским статутом који је ступио на снагу 1. јула 2002. године.

Међународни кривични суд представља тело надлежно за суђења за међународна кривична дела почињена на територији или од стране држављана држава које су приступиле суду. Оснивање суда је подржало близу 90 земаља, али не и САД, Русија и Кина.

ОДЛИЧНА ВЕСТ ЗА ВОЗАЧЕ! Ево колико ће коштати технички преглед од септембра!

“АРМАТУРА У ТЕМЕЉИМА ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ” Како су Приштина и Тирана потписале споразум који може да значи корак ближе уједињењу

Такође, овај суд не треба мешати и са нама најпознатијим Хашким трибуналом, односно Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију, који је био међународни ад хоц суд са седиштем у Хагу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) Шолак и Ђилас на својој ТВ Н1 приказују Србе као најгоре злочинце!

ЈОШ ЈЕДАН ШАМАР ШИПТАРИМА: Приштина не може да суди Павковићу

(ВИДЕО)ПОТРЕСНИ СНИМЦИ ИЗ ГРЧКЕ: Мајка са бебом у наручју тражи спас од олујног невремена!

(ВИДЕО) ВАЖНО! НИКО ОД ТУРИСТА ИЗ СРБИЈЕ ЗАСАД НИЈЕ КОНТАКТИРАО НАШ КОНЗУЛАТ: Прекинуте интернет и телефонске везе на Халкидикију!

(ВИДЕО) ШЕСТ ПОГИНУЛИХ И 100 ПОВРЕЂЕНИХ У НЕВРЕМЕНУ У ГРЧКОЈ: Међу повређеним шест Срба, ево који део обале је погођен

извор: Alo/Telegraf

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име