Ратни пут Моравске дивизије био је пут за слободу Србије

У склопу обележавања градске славе Свети Прокопије, у Народном музеју Топлице одржана је изложба „Ратни пут Моравске дивизије 1914-1918“, аутора музејских саветника, историчара Народног музеја из Лесковца Верољуба Трајковића и Мире Ниношевић.

Рецензент изложбе и фотомонографија, доц. др Дејан Антић, са Филозофског факултета у Нишу, Департмана за историју, рекао је да се Моравска дивизија састојала од четири пука и да је она обухватала територију југоисточне Србије.

-Други пешадијски пук „Књаз Михаило“, познатији као „Гвоздени пук“, пуковску команду имао је у Прокупљу. Својом храброшћу, вештинама и борбеношћу, јунаци овог пука, као и читаве Моравске дивизије, показали су како се воли своја родна груда и своја отаџбина. Борбе које су они водили на Колубари, Дрини, Церу задивили су и непријатељске војнике и официре. Без обзира на многе тешкоће, као што су недостатак оружја, хране и одеће, појава разних болести, борбени пут Моравске дивизије био је пут за слободу Србије и њеног народа, изјавио је Антић.

Он сматра да је неопходно да се српски народ врати својим коренима, православним вредностима, како би опстао и остао на својим вековним огњиштима.

Историчар Верољуб  Трајковић, изјавио је да је борбени пут ове Дивизије, и поред низа тешкоћа, био славан и јединствен у историји ратовања.

-Војници Моравске дивизије водили су сталне борбе, прошли голготе Албаније, учествовали у пробоју Солунског фронта и ослобођењу многих крајева у Србији. Током четворогодишњег ратавања, било је мобилисано 737.000 војника и официра, изјавио је он.

Према његовим речима, у Великом рату, Србија је изгубила 1.247.455 својих становника. На изложби се чуло да је пре рата у Србији живело 4.529.000 становника.

Посетиоци изложбе, међу којима је био и старешина цркве Светог Прокопија, протојереј Никола Илић, видели су многе фотографије, писана документа, споменице ратова за ослобођење и уједињење 1914-1918, ордене. Аутори изложбе су нагласили да је грађа за ову изложбу прикупљена у архивским деопима музеја у Врању, Лесковцу, Нишу, Београду и Прокупљу, где су и организоване ове изложбе. Ова изложбе била је организована и у Културном центру у Паризу.

(ProkupljeOnline.com)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Спортисти увеличали славске свечаности

Представници Града Прокупља посетили сликаре на Белом Камену

Прва платна младих уметника на ликовној радионици

Кувала се рибља чорба

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име