ОБАВЕЗНО ПОГЛЕДАЈТЕ У НЕБО! Данас ће ПУЦАТИ ГРОМОВИ, а за ИЛИНДАН то представља ВЕЛИКУ ОПОМЕНУ

Верници и Српска православна црква данас славе празник старозаветног пророка и новозаветног светитеља Илије, везе прошлости и будућности хришћанске цркве и спасења човека.

ДОСИЈЕ „ХАРАДИНАЈ – ТРГОВАЦ ОРГАНИМА“: Младом Србину и Српкињи су повадили све што је вредело и продали! Још памтим запомагање!

Верници и Српска православна црква данас славе празник старозаветног пророка и новозаветног светитеља Илије, везе прошлости и будућности хришћанске цркве и спасења човека.

Свети Илија, веома поштован у православљу као строг и непоколебљив проповедник етичких вредности, присутан је у Старом завету и у Новом завету као пророк чије је особине са страхопоштовањем преузело хришћанство, везујући га за настанак нове вере и за нови Христов долазак.

Према предању, Свети Илија је био међу пророцима који су се на Тавору поклонили Исусу Христу на дан Преображења Господњег, када се јавио својим ученицима са поукама нове вере, па се зато лик Светог Илије слика на преображенским празничним иконама.

Стравична несрећа у Краљеву: Прешао у супротну траку, па се закуцао у 2 возила, ватрогасци га извукли из смрсканог аутомобила

Свети Илија је присутан и у визији светог Јована Богослова у којој се његова улога везује за будућност хришћанске цркве и други долазак на земљу Христа – ново преображење коме се нада и у који верује хришћански свет.

ОБИЧАЈИ

Свети Илија Громовник, како га још зову у народу, обележава се у најсушније и најтоплије доба године, а обичај је да се тог дана не ради у пољу да се не би навукао гнев светитеља.
Верује се да Свети Илија није умро већ да се жив пламеним кочијама узнео на небо па се та сцена слика на празничким илинданским иконама.

Позната је и сцена са Светим Илијом у пећини, у коју се склонио од охолог цара Ахава, и где му гавран доноси храну.

(ВИДЕО) ПАЗАРКА У ШОКАНТНОЈ ИСПОВЕСТИ НА ТЕЛЕВИЗИЈИ ТВРДИ: Тукли су ме и муж и деца, а онда се уживо у програм укључио и њен син?! Тада је настао лом

фото: Srbija Danas

СИН СРПСКОГ ПОЛИТИЧАРА НА СЛОБОДИ! Брутално убиство старице под велом тајни

Предање каже да је Илија Тесвићанин рођен у граду Тесвиту у Израиљу у 9. веку пре Христа (816. године) и да је младост провео у дубоком размишљању и молитви, често сам у пустињи.

Када се Илија родио, његов отац Сабах је видео око њега анђеле који га повијају огњем и хране пламеном, што је било знамење његовог пламеног караткера и силе огњене.

Грунуло на Светог Илију

Свети Илија био је жртва прогона цара Ахава који је под утицајем своје жене Језавеље напустио Мојсијеву веру и “славио туђе богове”.

Према предању, пророк Илија супротставио се цару и пребацио му отпадништво и пророковао сушу и глад због слављења туђих богова.

(ВИДЕО) ЕВО КО ЈЕ УБИЦА ИЗ ЗАГРЕБА: Радио је као таксиста! Његово возило пронађено је у близини места где је пресудио себи после крвавог злочина

Срби су преласком у хришћанство многе особине свог старог бога Перуна, који је управљао муњама и громовима, пренели на Светог Илију.

Према народном веровању и традицији, Свети Илија се вози у ватреним колима која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен, а грмљавина је тутњава његових кола којима се вози по небу и облацима.

Позната је изрека “од Светог Илије сунце све милије”

КУБАНАЦ ОТЕО СВОЈУ ЖЕНУ УСРЕД БЕОГРАДА! Тукао је и претио ножем, а она каже: НИШТА СЕ БИТНО НИЈЕ ДЕСИЛО, РЕШИЋЕМО ТО У ОКВИРУ ПОРОДИЦЕ!

Када на Светог Илију пуцају громови народ каже да то светац гађа ђаволе, па се не ваља крстити да се ђаво не би сакрио под крст у који гром не удара.

Народ каже и да би требало добро гледати место где гром удари јер је то знак да се ту крије нечастиви.

Мед који се вади на Илиндан служи као лек, па ако знате неког пчелара, обавезно га данас узмите. Народ верује да мајке њиме треба да намажу децу по образима како би била здрава.

По предању, на Светог Илију пре подне је лето, а поподне јесен. Након овог дана, више се не купа у рекама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

КЕНЕДИЈЕВА УНУКА ПРОНАЂЕНА МРТВА! Сумња се да се предозирала! ПРОКЛЕТСТВО КЕНЕДИЈЕВИХ УЗЕЛО НОВУ ЖРТВУ!

Трамп повлачи хиљаде војника из Авганистана у договору са Талибанима, у замену за ово…

извор: Srbija Danas

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име