Богат програм манифестације „Драинчеви сусрети песника“

На овогодишњим, јубиларним, 50. по реду „Драинчевим књижевним сусретима“, биће обележено и 120 година од рођења великог српског песника Рада Драинца. Ова књижевна манифестација почеће 26. августа у 13 сати у згради Ректората у Нишу научним скупом под називом „Књижевно дело Рада Драинца-ново читање“. Сутрадан 27. августа у Народном музеју Топлице, од 9 до 12 сати, поменути научни скуп биће одржан и за прокупачку публику.

Истог дана за 12 сати и 30 минута, планирано је полагање цвећа на Драинчеву бисту на Хисару, где ће поезију песника у чију част се одржава ова песничка манифестација, казивати Вицо Дардић. После полагања цвећа, у свечаној сали Града Прокупља у 13 сати, овогодишњем лауреату Милосаву Тешићу, биће уручена награда „Драинац“. На уручењу награде присутнима ће се обратити и министар културе Владан Вукосављевић, а потом ће у 14 сати, у згради Соколског дома, отворити Спомен собу Драинцу.

Програм сусрета биће наствљен већ у 14 и 30 промоцијом књиге изабраних песама Рада Драинца на француском језику, под називом „Раде Драинац-Bandit ou poete- Traduit du serbe par“.

Поводом ова два велика и важна јубилеја, 50 година Драинчевих књижевних сусрета и 120 година од рођења писца у Дому културе у 20 сати биће одржана и свечана академија. Овом приликом биће додељене јубиларне плакете и захвалнице заслужним појединцима, који су подржавали и помагали ову традиционалну манифестацију.

У оквиру овогодишњег програма, за 28. август планиран је и обилазак Архео парка Плочник, манастира Светог Николе у Куршумлији, Драинчеве куће у Трбуњу и винарије Доја у Горњој Јошаници. У Народном музеју Топлице истог дана у 18 сати, песници из Топлице, Македоније и Бугарске, својом поезијом, представиће се прокупачким љубитељима писане речи.

По завршетку овог дела програма, на сцени Дома културе у 20 сати биће изведена позоришна представа „Априлски кашаљ над Београдом“, која говори о сусрету Драинца и Андрића у санаторијуму на Озрену. Овогодишњи учесници сусрета 29. августа посетиће Плочник, Куршумлију, Блаце, Пролом Бању и Драинчеву родну кућу у Трбуњу, где ће казивати поезију.

Затварање овогодишње, 50. по реду књижевне манифестације „Драинчеви сусрети песника“, планирано је за 30. август у Народној библиотеци „Раде Драинац“ поезијом песника из Крушевца и боемском вечери, на којој ће бити уручена награда за најбољу књигу писца из Топлице у 2018. години.

(ProkupljeOnline.com)

БОНУС ВИДЕО:

ЖИТОРАЂА ВЕЛИКО ГРАДИЛИШТЕ!

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име