У ПОНОЋ ОБАВЕЗНО ПОГЛЕДАЈТЕ У НЕБО! Вечерас се отварају “Божја врата”!

Верује се да уочи празника на небу отварају “Божја врата” на којима се појављује сам Бог и испуњава жеље.

Српска православна црква и верници сутра славе Преображење. Преображење Господње се слави као један од најважнијих црквених празника. Тог дана се прославља тренутак када се први пут Христова божанска природа учинила видљивом. На Преображење, који је посни празник, у цркви се освећује грожђе и дели народу у знак захвалности Богу на плодовима за исхрану. У крајевима где нема грожђа, освећује се друго воће, као на пример јабуке.

Празник је посвећен сећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор када он најављује своје потоње страдање и славу.

Верује се да на Преображење Сунце окреће леђа лету, а осмехује се зими. Дан постаје све краћи, змије и гуштери враћају се у своје брлоге, а ласте се припремају за јесењу сеобу. У неким родопским селима постоји веровање да на тај дан Бог “прибразнува” (прави или спушта бразду) са неба као знак да је дошло време за сетву јесењих култура. Верује се да уочи празника на небу се отварају “Божја врата” на којима се појављује сам Бог и испуњава жеље.

Нада за светлоносно преображење држи будним људе и уочи Преображења Господњег. У неким местима мајке терају децу да гледају у звездано небо како не би пропустила тренутак, те да се помоле за здравље и благостање.

У Србији је велики број православних храмова посвећен овом празнику, а међу њима су најпознатије цркве Преображења у Београду, Панчеву, Сокобањи, Смедеревској Паланци и преображењски манастир у Овчару, српској Светој Гори. Познат је и књижевни опис празновања ЈаковаИгњатовића који је дочарао прославу у славној Сент Андреји где се и данас Срби из Мађарске масовно окупљају на Преображење.

БОНУС ВИДЕО:

ЖИТОРАЂА ВЕЛИКО ГРАДИЛИШТЕ!

извор: Srbija Danas/Alo

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име