Програм у знаку јубилеја позоришта и песничких сусрета

У оквиру програма обележавања књижевне манифестације “Драинчеви сусрети песника“, синоћ је у Дому културе одржана трибина. Повод за овај културни садржај, био је још један јубилеј, а то је обележавање 100 година постојања и рада прокупачког аматерског позоришта. Гост Прокупчана из света глуме и предавач на трибини, био је позоришни критичар и режисер Горан Цветковић. Он је говорио о аматеризму, његовој важности, позоришном стварању и „даскама које живот значе.“

Данас је обележавање друга два јубилеја, 50. година „Драинчевих књижевних сусрета“ и 120. година од рођења песника Рада Драинца, настављено у Народном музеју Топлице трећом сесијом научног скупа „Књижевно дело Рада Драинца-ново читање“.

Овај део програма, ове значајне и велике песничке манифестације, који је почео у 9 и трајаће до 12 сати отворио је песник из Македоније Христо Петрески, говорећи о великом Драинцу и данима које је провео у Скопљу. Поред њега, о лику и делу великог Драинца излагали су и Јелана С. Младеновић са темом „Драинчев „Програм хипнизма“ у контексту авангардних програмских текстова и његова улога у часопису Хипнос“ и Часлав Николић са темом „Размак од сто лета-биће и време у поезији Рада Драинца“. У трећој сесији овог научног скупа излагали су и Милош Јоцић са Универзитета у Новом Саду, који је  говорио  на тему „Међу дадом и мед сном-дадаистички оквири Драинчевог хипнизма“, док је Аница М. Радосављевић са Универзитета у Приштини, излагала о „Песничкој мисли Рада Драинца и бунту против програмских ограничења једног времена“. Милена Ж. Кулић из Новог сада сагледала је Даринца као позоришног критичара, Борис Лазић је говорио о „Великом рату и формативним годинама  Драинца“, а Иван Ивановић о Драинчевим пројектима.

„Андрић и последњи дани Драинца у Сокобањи“ била је тема о којој је излагао Јован Младеновић, док је Мирјана Бојанић Ћирковић реферисала о томе колико је и како Топлица присутна у делу овог великог и познатог Топличанина.

Скуп је завршен дискусијом, у којој су имали шта да кажу и питају предаваче Прокупачани, који су излагања о животу и делу свог великог Топличанина песника Драинца, слушали веома пажљиво и заинтересовано.

(ProkupljeOnline.com)

БОНУС ВИДЕО:

ЖИТОРАЂА ВЕЛИКО ГРАДИЛИШТЕ!

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име