РАСТУ ТЕНЗИЈЕ НА СТАРОЈ ПЛАНИНИ: Уништен ЕКО систем?

фото: Facebook/Savez mesnih zajednica Stare planine

Питање око ког се подигла бура.

(ВИДЕО/ФОТО) ОТКРИВЕНА НАЈВЕЋА ТАЈНА СЛОБИНЕ САХРАНЕ: Милошевићев ГРОБАР одгонетнуо зашто је сахрањен у ДВОРИШТУ КУЋЕ

Мештани Топлог Дола, Темске и других села у том делу Старе планине, потпомогнути планинарима, љубитељима природе и активистима из Пирота, Ниша, Књажевца и многих других градова Србије организовали су протесте у Топлом Долу због најављене градње деривационих мини хидроелектрана (МХЕ) на Топлодолској реци.

Мештани који су учествовали у одбрани реке казали су да су због страха од доласка багера почели да организују и ноћна дежурства, а мост који води преко реке почели су преко ноћи да везују ланцем и катанцем. Топлодолци су подсетили да је МХЕ коју хоће да граде инвеститори само једна од укупно седам коју прижељкују да изграде у том делу Старе планине, а то би, како наглашавају, значило да ће у цевима нестати 43 километара њихових планинских река.

Мештани из Топлог Дола тврде да инвеститор жели да изгради МХЕ на Топлодолској реци иако нема комплетну документацију.

(ВИДЕО) ОГЛАСИЛА СЕ ЖЕНА КОЈА ЈЕ ШАМАРАЛА КОНОБАРА! Овај снимак је јуче ШОКИРАО СРБИЈУ, прича постала још ЗАМРШЕНИЈА

– Инвеститор има папир из Завода за заштиту природе који му омогућава да добије пројектну документацију, али не и добијање грађевинске дозволе. Србијашуме су му ставиле до знања да не може да почне да гради МХЕ док не добије тај папир, али и поред тога је најавио да ће данас да дође са багером и почети да ради – рекао је Миљан Стојановић, мештанин Топлог Дола.

Уништен еко систем!

Колико су мини хидроелектране за флору и фауну, показује и пример реке Изгаре где је уочен велики број ракова, риба и рибље млађи, као и жаба, пуноглаваца и инсеката у минијатурмим локвама, што је последица изградње МХЕ. Неке од локви су тако мале и тако пуне живог света да је неопходна хитна интервенција за његово спасавање.

Ухапшени ИКОНОПИСАЦ (26) осумњичен за УБИСТВО старице (82) у Нишу опседнут САТАНИЗМОМ: Убиство као код Достојевског!

фото: Sokobanjsko ekološko društvo

Трамп тражи признање Косова! Заузврат даје ескадрилу Ф-16, милијарде долара, а ту није крај “даровима”

Сукоб мишљења или малверзације око докумената?

Драгана Божиновић, активисткиња Савеза месних заједница Старе планине (СМЗСП) је рекла да неће одустати од борбе за спасавање природних лепота Србије.

– После свега што се десило у Ракити и поред одлуке инспектора, Савез месних заједница Старе планине је једногласно донео одлуку да ће чувати све реке које су нападнуте и које ће бити нападнуте, као и оне на којима су пријављени радови. То су Јеловичка и Топлодолска река у овом тренутки – објаснила је ситуацију Драгана Божиновић.

По питању неопходне документације активисткиња СМЗСП је рекла следеће:

– Оно што ми поуздано знамо је да документација инвеститора није комплетна. Они немају право да то раде, зато што немају позитивно решење Завода за заштиту природе, као ни одобрење управника парка природе “Стара планина” Драгана Ђорђевића.

Муж породиље из Мајданпека не може да дође себи: “У шоку сам шта је убило моју Татјану!”

Ми знамо да су поднете пријаве на различите инстанце, и знамо поуздано да они немају комплетну документацију. Сумњамо чак да је инвеститор за Јеловичку реку фалсификовао нека неопходна документа.

Поводом тога, СМЗСП је основао солидарне страже, због чега је свако место на Старој планини у обавези да допринесе у људству које ће у случају напада бранити реке. Тако сада у Топлом долу имамо велики број људи који брани то место. И на Јеловичкој реци је иста ситуација, рекла је госпођа Божиновић.

Инвеститори – све је чисто као суза
Контактирали смо и инвеститоре овог пројекта, Драгана Јосића и Игора Живковића, који тврде да поседују потребну грађевинску дозволу, које им је издало Министарство грађевине.

ПОЧИЊУ ОД ПРЕДСЕДНИКА! Кренула сеча у СНС!

– Све је чисто ко суза, не постоји ниједан проблем што се тиче документације. Ми крећемо са извођењем радова, чим се организујемо, а очекујемо од полиције да хапси ове криминалце, који не презају ни од чега, не би ли спровели своје себичне циљеве. Они желе да се обогате на наводној борби за животну средину. Мини хидроелектрана коју хоћемо да градимо је легалан и легитиман пројекат. Држава мора да испуни своје обавезе.

Да би се они упустили у градњу мора позитивно решење да да и Завод за за заштиту природе.

То нам је потрдила и активисткиња Савеза месних заједница Старе планине Драгана Божиновић, и додаје:

– Они то немају, и ми то знамо због управника парка природе. Инвеститори имају један документ завода где управо пише правним језиком да тај документ не може служити за добијање грађевинске дозволе. Ми смо имали страшну борбу на терену са њима у Ракити, и држава ту није обавила свој посао. Ми имамо закључак инспектора који је правоснажан, и првостепени и другостепени да морају да се ваде цеви из корита реке. То није обављено и настављено је са градњом водозахвата.

(ФОТО) РАДИЛИ СА МЕКСИЧКИМ КАРТЕЛИМА, А ПАЛИ КАО КЛИНЦИ: Ево шта је одало Србе који су шверцовали 800 КИЛА КОКАИНА

Мештани су огорчени, и како истичу, нането им је много зла. О томе сведочи и случај топлодолца Драгана Илијева, човека који је непокретан и тешко болестан од тумора. Радови су извођени на његовој парцели, и као последица тога клизишта су му уништила велики део имања.

Како раде мини хидроелектране?
Мини хидроелектране у теорији користе водене ресурсе за производњу електричне енергије. Проблем је у томе што се оне граде на малим рекама, које немају снажан ток да покрећу турбину. Да би постигли притисак потребан за то, читаве реке и речице се буквално убацују у километрима дугачке цеви. Све што је живело у тој реци, рибе, ракови – умире. Други проблем је уништење које изазивају грађевинске машине. Ради се о томе да то није зелена енергија, већ постоје покушаји да се она “прода” као зелена енергија. То је став Српске академије наука и уметности који је усвојен на симпозијуму који се бавио утицајем мини хидроелектрана на животну средину. На том симпозијуму је учествовао и Савез месних заједница Старе планине, као и велики број стручњака, од хидраша, енергетичара до професора шумарства. Једна централа која даје од 2 до 5 киловата за цео свој век не може да произведе довољно струје да оправда цену те градње.

АМЕРИ И АЛБАНЦИ ПОКРЕНУЛИ ОПАСАН ПЛАН: Под окриљем “ВОЈНЕ ВЕЖБЕ” спремају ХАОС, зна се ко им је ТРН У ОКУ

Подршка глумца Тихомира Тике Станића

Наш чувени глумац Тихомир Тика Станић је у јавности постао познат као борац за реке Старе планине, а своје освајање награде Гран при “Наиса” на завршној вечери 54. Фестивала глумачких остварења домаћег филлма Филмски сусрети у Нишу посветио је становницима места Ракита.

– Овај филм смо, то је већ познато, сви ми који смо учествовали као глумци, реквизитери, редитељ, сценаристи, продуценти посветили нашем великом и драгом пријатељу, великом глумцу Предрагу Ејдусу. Али да би смо ми дошли овде и догодине и још низ година и деценија, да би смо уопште могли да стварамо у позоришту и на филму, треба и да преживимо а живота нам нема без воде, без ваздуха. Ја ову награду посвећујем становницима села Ракита, данас сам био тамо, који се боре против мини хидроелектрана. Због будућности њихове, у име своје деце, својих ћерки, Милене и Софије, и у име ваше деце, јер се о њиховој будућности ради, у име свих нас, надам се да ће се сложити колеге, упућем вам молбу и апел: сачувајмо реке Старе планине. Живели!

ЧУВАЈ СТРАЖУ, УБИЋЕМО АРКАНА: Зоран Николић открио до детаља како је ликвидиран Жељко Ражнатовић, а онда ПРОНАЂЕН МРТАВ У ЗАТВОРУ!

Станић је за наш портал изјавио да борбу против уништавања река и изградње МХЕ морају наставити млађи нараштаји, зато што последице равнодушности могу бити страшне.

– Наша деца ће наставити ту борбу, пошто је њихова будућност у питању. То није проблем само код нас, већ и на глобалном нивоу, Генерације које долазе морају о томе водити рачуна или једноставно више неће постојати – рекао нам је наш прослављени глумац.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Након труднице која је умрла, жена која се лечила у истој болници у Крушевцу изгубила БЛИЗАНЦЕ У 8 МЕСЕЦУ ТРУДНОЋЕ!

Почиње рат у подземљу! Због велике пошиљке лете главе највећим српским босовима

Деца су била ошамућена, лекари им испирали желудац: Ово је СТРИЦ који је братанцима (6,3) ДАО ЕКСТАЗИ

(ВИДЕО) ТРЕБА ДА ГА ЈЕ СРАМОТА: Хакет дао БЕЗОБРАЗНУ изјаву после сукоба са Јокићем!

СПРЕЧЕН ПОКОЉ СРБА НА КОСОВУ: Терористичка група планирала самоубилачке бомбашке нападе! ОСУЂЕНИ НА 25 ГОДИНА ЗАТВОРА!

ПОГИНУО ПОЗНАТИ СРПСКИ ФИЗИЧАР! Са другом је отишао у смрт, а један ДЕТАЉ је открио шта се десило!

(ФОТО) КРАЈ ЛЕТА, стигао ЛЕДЕНИ ТАЛАС са Алпа: Спремите се за ТЕМПЕРАТУРНЕ ШОКОВЕ наредних дана

МИНИСТАР СТЕФАНОВИЋ ДИРЕКТНО ИЗ НИША ОБЈАВИО ВЕСТИ! Ухапшен је!

НЕМА ИЗЛАСКА ИЗ ЗЕМЉЕ ДОК СЕ НЕ ПЛАТИ КАЗНА: Измена Закона о прекршајима

РЕЗУЛТАТИ ОБДУКЦИЈЕ ЗГРОЗИЛИ СРБИЈУ! Утврђено шта је узрок смрти труднице из Мајданпека!

НЕМА СРАМА: Американац оштро критиковао Ђорђевића због Јокића! А, онда…

ПЕНЗИОНЕРИ У СРБИЈИ ДОБИЈАЈУ ПАРЕ: Ево колико новца ће моћи да подигну до краја године!

ДА СЕ НАЈЕЖИШ: Ђорђевићева најава за Италију леди крв у жилама!

ПРЕТУЖНО! Након масакра у Јабуковцу, убица оставио ЈЕДНО БИЋЕ У ЖИВОТУ – и данас стоји на месту ТРАГЕДИЈЕ

извор: Srbija Danas

Остави одговор

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име